Vad vi läser i april

Kaneli

På flera sätt känns det som att jag vuxit upp tillsammans med Amanda Svenssons författarskap. Från hennes skräniga (odrägliga underbara) debut Hey Dolly (som jag för övrigt skrev min kandidatuppsats om back in the day och därför alltid har lite kärlek över till) via de vackra, sorgliga men också rätt pretentiösa Välkommen till den här världen och Allt det där jag sa till dig var sant (älskade bägge två) till att nu med Ett system så magnifikt att det bländar landa i något mer moget. Förlåt för universums trassligaste mening. Boken beskrivs som ett episkt släktdrama om syskonskap och familjeband och hur långt de tål att töjas. (För övrigt ett tema som tycks vara populärt.) Hanna sms:ade mig i alla fall en bild på den och eftersom jag absolut inte ville vara sämre gick jag genast in på bibliotekets sida och beställde ett eget ex. Språket är lekfullt och klurigt i klassisk Amanda Svensson-anda och berättelsen byggs upp med varsamhet och humor.

Bonuspoäng för att ha läst de två första kapitlen på balkongen utan ytterjacka.   

Malin

Jag vet inte riktigt vad som har hänt med mig på sistone. Jag brukar beskriva mig som en långsam läsare men 2019 har hittills varit mitt mest läseffektiva år, ja, kanske någonsin? Jag har läst så pass många böcker att jag måste rota runt i minnet för att sammanfatta vad jag egentligen tyckte om det jag läst, och det betyder väl också att mängden text varit lite för stor. Jag tror också att lästakten ökat av att jag äntligen bemästrat förmågan att läsa flera böcker samtidigt. Det känns lite som att dejta flera personer på samma gång (eller ja, parallellt). Ibland glömmer jag bort vilken jargong jag har med någon och vilka samtalsämnen jag redan avverkat med någon annan, men sen kommer det tillbaka så fort jag träffar dem igen.

Den senaste boken jag dejtat är Rich boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Vi har hittills bara gått på en dejt så kan inte berätta så mycket mer än att det känns lovande och att omslaget är mycket tilltalande och skönt att föra fingrarna över (okej slut på dejtreferenserna lovar). Rich boy berättar om tre generationer kvinnor och ska handla om psykisk ohälsa, klass, ensamhet, kvinnlighet, våld och sexualitet och av flera säkra källor har jag hört att läsupplevelsen ska påminna om Ett litet liv och Maken. Lovande alltså. Tänker gå på en andra dejt i kväll. Lovar att berätta hur det går sen.

Saga

Jag är inne i en ganska dålig läsperiod igen och undrar när det ska vända. Slukar tv-serier om kvällarna i stället för romaner just nu och om jag ska vara helt ärlig så har jag inte ens ett dugg dåligt samvete. Tipsar därför om Netflixserien Störst av allt som baserar sig på boken med samma namn, skriven av Malin Persson-Giolito. Jag lyssnade på boken som ljudbok för ett par år sedan och måste säga att jag inte zonade ut en enda gång som jag brukar då jag lyssnar på böcker. Den höll mig helt enkelt i sitt grepp. Boken och tv-serien är perfekta för dig som gillar mörka thrillers och deckare som dessutom innehåller en vrickad kärlekshistoria och en gnutta klassanalys.

Men för att visa att jag inte gett upp böcker och läsning helt och hållet, vill jag ännu ta upp två godingar som jag också väljer att spendera lite (läs)tid med just nu: den hajpade Nora eller Brinn Oslo brinn som träffsäkert beskriver självdestruktivitet, svartsjuka och oändlig Instagram-stalking och det nyaste numret av Kontur med temat djur. I förordet skriver chefredaktörerna för numret, Kaneli Johansson (också känd som bokklubbsmedlem <3) och Mathilda Larsson, att "relationen mellan människan och djuret är ett enigma som aldrig tycks sluta fascinera" och det visar verkligen också texterna i Kontur. Läs läs och diskutera och fundera vidare!

Hanna

Jag valde att lyfta upp två böcker jag hittat via min syster när jag hälsat på henne nu i veckan. Homo deus: kort historik över morgondagen (2015) som är en fortsättning på den superpopulära Sapiens – en kort historik över mänskligheten och Une Année Studieuse (2012).

Harari skriver om mänsklighetens historia på ett ögonöppnande och skickligt sätt utan att egentligen komma med så mycket nytt info, den här andra delen blickar nu framåt, uppbyggt som ett tight paket som brett tangerar klass, konflikter, politik, humanism, religion och vår gemensamma framtid men på ett väldigt greppbart och bra sätt utan att bli ”för akademisk” och torr. Rekommenderar varmt båda två för alla i dessa tider av oro, klimatkrisande och allmän världsångest.

Anne Wiazemsky skickade år 1966 ett brev till den franska provokatören och filmskaparen Jean-Luc Godard som eskalerade till en början på ett långt samarbete där hon spelade i många av hans filmer och (såklart) inledde ett stormigt förhållande med. Försöker läsa på min extremt knaggliga franska, det går sådär. Men är så fascinerad av att för en gångs skull få ta del av hennes historia ur hennes egen synvinkel och följa med deras gemensamma eskapader från ”insidan”.

Sen läste jag ut en novell av Louisa May Alcott, Sisters som består av ett par utvalda delar av hennes verk Little Women och Good Wives. 100% mysig feelgood som kretsar kring fyra systrar och deras uppväxt vid medlet av 1800-talet. Alltid så svag för epokdrama, speciellt dynamiken systrarna emellan är så välskriven, känslosam och dramatisk till relaterbar.

Jenna

Att jobba, ha en familj att hänga med på kvällarna och dessutom vara preggo gör att det ibland är svårt att orka fokusera på läsning. Jag vet knappt när jag ska ta mig tid för att läsa. Men med ljuset har också min läslust sakta men säkert kommit tillbaka. Blev så glad när den här boken damp ner på hallgolvet. Matilda Gyllenbergs debut Det lugnsjuka huset. "Det är en berättelse om instängdhet och om förväntningar utifrån och inifrån. Om att slitas itu av behovet av trygghet och längtan efter frihet. Och om att tiderna inte har förändrats så mycket som vi kanske önskar." Så beskriver Förlaget boken. 

Jag har ännu inte hunnit läsa så mycket av den så kan inte uttala mig om innehållet, men jag hittills gillar jag det jag läst. Och det passar mig att den är lite lättare än alla de svåra romaner jag försökt mig på på sistone. Behöver lite mera lättläst för att komma tillbaka i läslunken. Det enda som hittills gjort mig besviken är omslaget. Vad är grejen med att deckare och thrillers alltid måste ha så himla stereotypa och fula omslag? Annars har de finlandssvenska förlagen varit riktigt duktiga på att få till snygga omslag de senaste åren, men när det kommer till den här genren misslyckas det tyvärr nästan varje gång. 

Århundradets bokklubb
11.04.2019 kl. 20:16

Vad vi läser i november

Nu har det blivit dags för lästipsinlägg mitt i det eländiga novembermörkret! Senhösten är som gjord för att krypa in under täcket och ta fram högen med böcker som man samlat på sig under hela året. Det här läser vi i bokklubben just nu:

Kaneli: Just nu är jag inne i en period där jag är rätt avtrubbad när det kommer till böcker och läsning. Tänker att för personer som jobbar med böcker och litteratur kommer de perioderna ibland och att det inte är farligt, det går om den. Men däremot är det ju viktigt att som en läsande person vårda sin relation till text. Själv gör jag det genom att helt enkelt ta paus från läsning ibland, påminna mig om att jag inte måste läsa när jag inte har lust. Alternativt bara läsa böcker jag verkligen vill läsa, inte sådant jag ”borde”. Och sist av allt: läsa utan att behöva forma åsikter, ha en analys, lägga i en kontext. Ja helt enkelt läsa för mitt egna nöjes skull.  

Okej det blev en lång utläggning, hur som helst, ligger nu mellan två böcker jag jobbar på att endast nöjesläsa: Skäl av Emma Holm, som handlar om två barndomsbästisar och den där väldigt intrikata maktbalansen långa vänskapsrelationer kan ha, och om skuld och hämnd. Nora eller Brinn Oslo brinn av Johanna Frid köpte jag främst för omslagets skull (har ni sett något så fint?)  och den har jag knappt börjat på än, men den lär handla om endometrios och att stalka folk på instagram. Hoppas på lite samma vibe som Samtal med vänner av Sally Rooney.  

Saga: Jag läser essäsamlingen Bitch Doctrine av Laurie Penny som tar en tillbaka till år 2016 strax efter att Donald Trump vunnit i det amerikanska presidentvalet och till tiden innan metoo-rörelsen. Penny skriver skarpt om feminism och vill dekonstruera tvåkönsnormen, samtidigt som hon blandar in en hel del Harry Potter-referenser och självironi.

Penny gör också en podd, Sisterhood, tillsammans med sin syster Eleanor och den tycker jag att alla ni ska lyssna på! Det finns inte jättemånga avsnitt, men när podden är färdiglyssnad kan en fortsätta ta del av Pennys tankar i hennes böcker.

Jag bjuder avslutningsvis på ett lösryckt, men beskrivande citat från boken Bitch Doctrine: "Patriarchy, it turns out, is prettiest when it's on fire". Den karamellen kan vi alla gå och suga på en stund tycker jag (haha).

Malin: Hösten brukar väl vara höjdpunkten för litteraturälskare men för mig har all ny litteratur känts överväldigande och lite jobbig i år. Skyndar mig att läsa alla artiklar och böcker till skolan och mellan teorier och fonetik vill jag varken stirra på en skärm eller läsa långa romaner (blev lite matt efter Ett litet liv...). Då har jag vilat ögonen på noveller (till exempel Bodil Malmstens Åtrå), tidskrifter (t.ex. senaste numret av Kontur!) och diktsamlingar i stället. Till exempel Ocean Vuongs Night sky with exit wounds. Den är suggestiv, vacker, rå och texterna följer en så fin och mjuk rytm. Brukar läsa den till frukosten eller just före jag somnar. Tänker att en alltid borde läsa poesi tidiga morgnar och sena kvällar.

Jenna: Jag är en periodare i mycket, så också läsning. Så som andra skrivit har hösten i år inte varit en tid för romanläsning. Iallafall inte för mig. Nytt jobb, mycket program och en två åring att hänga med om kvällarna gör att läsning hamnar någostans i en drömvärld. "Sen när jag orkar". I november har jag inte orkat. Men visst läser jag saker, bara inte så mycket romaner (högen på mitt sängbord ger mig enorm ångest...). Läser i stället Alfons Åberg tusen gånger om (herregud så tråkiga böcker!) och annat barnlitteratur som ungen vill läsa. Helst samma bok om och om och om igen. 

Som den julälskare jag är har jag nu sakta men säkert börja infiltrera julen i både mitt och mina närståendes liv. Har läst i Happy Homes Christmas, en finsk inredningsbok med juliga inredningsreportage från olika ställen i Finland. Kanske lite för enformiga och lika hem, men annars gillar jag den. Formatet är fint, boken snygg att ha framme på soffbordet och lite julrecept. Fin gåva om inte annat! Den andra som vi läst med Agnes är en ny muminbok av Bonnier som jag köpte bokmässan. Den är baserad på Tove Janssons novell Granen (Älskar den!), omarbetad för att passa lite yngre barn. Ljuvliga illustrationer och perfekt att läsa i väntan på julen. Gissar vi kommer läsa den ganska många gånger ännu om jag får bestämma. Hellre den här en tråkiga Alfons för tusende gången ...

Århundradets bokklubb
22.11.2018 kl. 13:20

Det här läser vi just nu MAJ edition

vad vi läser just nu

vad vi läser just nu

Jenna: För några veckor sen damp Matilda Södergrans nyaste diktsamling Överlevorna ner på hallgolvet. Jag tycker att själva omslaget är så. himla. fint. Innehållet är jag dock inte helt hundra över ännu, men har bara kommit en bit så kan inte säga allt för mycket. Känner kanske att det är lite för *svår* poesi för mig? Äh, ska ge det en chans och så återkommer jag.

Den andra boken jag läst på senaste tiden är Det osynliga barnet och Granen av Tove Jansson. Den lilla boken med de två novellerna är en specialutgåva som Förlaget gjorde tillsammans med Oxfam, Moomin Characters, WSOY och Sort of Books. Jag läste ut den på typ en halvtimme och även om det osynliga barnet är en bekant text så slog det mig hur himla fin och välskriven den är. Den handlar om respekt, om hur man behandlar andra och hur det påverkar en om en blir konstant dåligt behandlad. Fin och viktigt berättelse som är lika aktuell nu som då den kom ut 1962. Granen var också en gullig liten berättelse, men kändes lite konstigt att läsa en julberättelse när sommaren håll på och slog ut utanför fönstret. Kanske en novell jag läser med Agnes varje år kring jul, det låter ganska mysigt eller hur?!

 

Kaneli: Just nu går jag runt med Lucia Berlins (också vilket namn!!) novellsamling A Manual for Cleaning Women i väskan. På baksidan beskrivs hon som en av Amerikas "best-kept secrets" som fått egentligt erkännande för sina verk först efter sin död. Hennes noveller är inte självbiografiska men nog influerade av hennes minst sagt händelserika liv. Jag var såld redan när jag läst klart förordet av Lydia Davis. Kan inte säga så mycket mer ännu, eftersom jag inte hunnit läsa och grubbla klart, men jag rekommenderar verkligen att lägga namnet på den här boken och dess författare bakom örat.

Saga: För att jag ska jobba på finska i sommar försöker jag konsumera mer böcker på finska än vanligt för att stärka mina språkkunskaper. Just nu läser jag Eveliina Talvities och Maryan Abdulkarims Noin 10 myyttiä feminismistä vars syfte är att spräcka myter om feminism och feminister. Många av myterna och argumenten mot feminism är sådana som jag också stött på många gånger i samtal med människor runt omkring mig, till exempel de här fjanterierna: "feminister hatar män", "feminism är glädjedödande" och "feminister tar bara på sig offerkoftor". Boken är skriven i dialogformat, vilket känns som ett bra grepp i och med att Maryans och Eveliinas utsagor också innehåller en hel drös humor och ironi. Varje myt presenteras först i form av en berättelse (i vissa fall även en saga med prinsar och prinsessor vilket i vissa fall känns lite fånigt) och sedan följer diskussionen mellan Maryan och Eveliina. I slutet av varje kapitel presenteras och förklaras dessutom en feministisk term. Boken är ett bra infopaket med en bra balans mellan humor och allvar.

Malin: Efter en riktigt omtumlande vår med minimalt med lästid eller -entusiasm försöker jag sänka tröskeln att läsa och därför satsar jag på korta böcker som en kan plocka fram var som helst och läsa några sidor av när lusten faller in. Perfekta för parkhäng också. Anton Tjechovs Damen med hunden och andra noveller (1899) tycker jag hittills känns lite för snabbt framskridande. Texten skyndar fram och jag hinner inte med i svängarna men det är samtidigt fint hur Tjechov med små medel målar upp scener framför mina ögon. Titelnovellen är en kärlekshistoria, och själva storyn är inte särskilt rafflande men berättartekniken gör den värd att läsa. 

John Steinbecks Of mice and men (1937) har jag haft på min läslista i evigheter (liksom Grapes of wrath. Har någon läst den? Är den läsvärd eller dammig?) och när jag fick syn på den här fina utgåvan av kortromanen kändes det som att det äntligen var dags. Det handlar om George och Lennie som försörjer sig genom att arbeta på olika gårdar. Lennie har en funktionsnedsättning och George tar hand om honom så gott han kan men det blir hela tiden svårare för George att hjälpa Lennie och kontrollera honom. Det tråkiga med klassiker är ju att en oftast har hört hur de slutar men jag kan tänka mig att boken skulle vara ännu mer spännande om jag inte kände till berättelsen. Jag läser oftast böcker där språket står i fokus och jag förvånas av hur skönt det är att läsa mer handlingsfokuserad litteratur där det är dialogen som för berättelsen framåt.

Hanna: Jag ska ta mig an en författare som figurerat i mitt liv länge som en intressant skribent och viktigt röst, men som jag aldrig läst ut något verk av ännu, nämligen Zadie Smith. Hon har varit på tapeten länge, sedan hennes prisade debutroman Vita Tänder (org. White Teeth) utkom 2000 tycks hon ha varit ständigt omskriven. För mig som tillbringat våren med bl.a konstfilosofi kändes ”Om skönhet” från 2005 också väldigt nära till hands. Råkade fynda båda två på loppis och såg det som ett tecken på att tiden är mogen :) Smith behandlar ämnen som berör mångkulturalism, postkolonialism, klassproblematik, upplevelser som tangerar religion, maktskillnader mellan kön, invecklade relationer m.m. --- och variationer på dessa ur olika generationers perspektiv (mycket inom Storbrittanien där hon är uppvuxen). Det känns verkligen som om hon besitter en kraft av att ta fasta på ”tidens anda” med att spinna in en massa viktiga teman (och ta plats i samhällsdebatten!) i sina dramatiska skönlitterära romaner som verkar hur aktuella som helst att ta in nu, så ser verkligen framemot att äntligen läsa dessa och kanske ännu fler senare.

Århundradets bokklubb
23.05.2018 kl. 12:08

Det här läser vi just nu februari edition

Malin: Ingen kan väl ha missat überhypade Call me by your name? Jag har sett filmen pinsamt många gånger redan och blev totalt head over heels förälskad i karaktärerna, miljön, berättelsen... och nu läser jag boken skriven av André Aciman år 2007 och älskar den ännu mer. Jag kommer på mig själv med att läsa den långsamt och eftertänksamt. Jag dröjer mig kvar i meningarna och formuleringarna, läser den med inlevelse och vill aldrig lämna Italien och magin den här sommaren. 

läser just nu

läser just nu

Jenna: Jag har en hel hög med böcker som jag försöker beta mig igenom just nu. Det går sådär. Försöker att fokusera på att läsa vår nuvarande bokklubbsbok, Människan är ett känsligt djur av Rafael Donner, men ibland är jag otrogen med Elin Willows debutroman Inlandet. Den handlar om en ung kvinna som flyttar till sin pojkväns hemort uppe i norr. Förhållandet tar slut direkt men ändå bor hon kvar, börjar jobba i en matbutik och lämnar kvar. Den handlar om uppbrott och hur man blir del av något nytt. Ännu är jag inte helt såld, men har inte läst så mycket av den ännu så det kanske tar sig. 

Hanna: Jag läser för tillfället både lite och långsamt på grund av bristande ork och koncentration. Unnar mig mer en lugn stund mellan allt annat vardagsstök än kastar mig över nya böcker. Har lite halvt sparat på både Tripprapporter av Tone Schunnesson och M Train av Patti Smith - två kvinnor jag dessutom ser upp till och inspireras av. Rättframheten och tonen det råa, ofiltrerade språket i Tripprapporter är en skön och fräsh kontrast från allt annat jag läst på senaste tiden. Schunnessons sätt att beskriva stämningar, resor och möten känns intim och hon öppnar upp för ett känsloliv på ett sätt jag aldrig tidigare läst om. Jag älskade det poetiska språket och stämningen i Patti Smiths Just Kids, men valde att läsa på svenska nu istället för originalspråket. Får se om upplevelsen blir helt annorlunda på grund av det, och av att jag fått några års distans från hennes litterära värld och mina egna romantiserade minnen.

Saga: Jag fick Melissa Broders essäsamling So Sad Today som försenad julklapp häromveckan. Pärmen och titeln speglar en stor del av min tillvaro just nu, otillräcklighetskänslor och stress som gör mig ledsen. Jag har hittills läst ett par kapitel och kan konstatera att det kanske ändå finns hopp för mig. Även om tematiken i boken har hög igenkänningsfaktor känner jag mig inte lika nere efter att ha läst vidare i boken och Melissas beskrivningar om ångest speglar inte det jag känner just nu. Och det känns skönt.

Essägenren är förresten helt tydligt vårens grej i och med att det här är den andra essäboken jag läser i rad och nästa väntar i hyllan.

Kaneli: Det verkar inte bara vara Saga som gått och funderat på essäer på sista tiden. I december när jag skulle sammanfatta mål för följande år skrev jag att jag vill läsa mer essäer, att jag känner mig dragen till den genren. Nu är det bara mitten av februari och jag är redan inne på andra essäboken!

Efter Rafael Donners Människan är ett känsligt djur (som ju är vår följande bokklubbsbok) plockade jag upp Där man aldrig är ensam av Merete Mazzarella, som handlar om läsande och vårt förhållande till litteratur. Jag gillar ju som känt Meretes sätt att skriva, hur hon så lättsamt och insiktsfullt lotsar en genom texten, hur jag som läsare aldrig upplever att hon förklarar tillvaron för mig, utan snarar för en dialog med mig. Det senaste halvåret har jag funderat extra mycket på läsarens roll, och ansvar, när det kommer till bra litteratur, att det liksom inte bara finns bra och dåliga texter, det finns även bättre och sämre läsare. Merete skriver om läsning som en form av umgänge eller en diskussion, både med texten, med sig själv och samhället som omger oss. Tips till alla läs- och litteraturintresserade! 

Matilda: Just nu läser jag Oliver Sacks bok Musicophilia: Tales of Music and the Brain. Sacks är känd för att ha varit en briljant neurolog och författare, och han har skrivit flera böcker i vilka han ur både en personlig och vetenskaplig synvinkel beskriver neurologiska case han utrett och patienter han observerat under sin karriär.

I Tales of Music and the Brain berättar han på ett levande sätt hur olika olyckor, sjukdomar eller trauman med neurologiska konsekvenser har påverkat patienternas upplevelse av musik på ett ofta nästan mirakulöst sätt. Till exempel har personer som aldrig varit musikaliska eller haft intresse för musik plötsligt hittat ett nästan otillfredsställbart behov av att lyssna på eller skapa musik efter att de återhämtat sig av hjärntrauma. Väldigt intressant, speciellt för en musiknörd som jag, och jag tycker Sacks återberättar patienternas upplevelser på ett genuint nyfiket och varmt sätt.  

Århundradets bokklubb
21.02.2018 kl. 17:42

Det vi läser just nu, november edition

Kaneli:

Samtal med vänner av Sally Rooney. Den här läste jag i och för sig ut redan, men vill ändå tipsa om den! Handlar om Frances som bor i Dublin och studerar litteratur, skriver poesi och hänger på releasefester med gratisvin och kulturpersonligheter. Och så handlar boken om hennes ex och bästa vän, Bobbi, som är vacker och smart och charmar alla hon möter. Av en slump träffar Frances och Bobbi paret Melissa och Nick, som de båda fascineras och attraheras av. Resultatet blir ett maktspel där ärlighet och lojalitet sätts på spel. 

Den här boken är ju väldigt hypad just nu, och en del av mig förstår inte helt varför. Det är ju bara en förhållanderoman? Men en annan del av mig förstår precis. Det här är en extremt välskriven bok, med tidlösa frågor om förhållandeformer väl förankrade i nuet. Min igenkänningsfaktor var hög, till karaktärerna, deras förhållanden sinsemellan och deras värld av litteraturreferenser, bakissöndagar, universitetsbibliotek, poesikvällar, samhällsanalyser. Väldigt mycket guilty pleasure läsning för någon som känner igen allt det, men ändå ingen guilt för den här boken behöver ingen skämmas för att läsa och gilla.   

Saga:

På väg hem från en helg i Köpenhamn läste jag slut Martina Moliis-Mellbergs prosalyriska roman som utspelar sig på de sju världshaven. Fastspänd i flygplanssitsen funderade jag vidare på bokens tematik: människor som inte lyckas fly sig själv och att hålla ihop trots att världen och man själv är trasig. Från flygplansfönstret syntes bara svart, men där under fanns ju också ett hav, vilket gjorde läsupplevelsen starkare. Prosalyrik är kanske något av det bästa att läsa under en kort resa.

Just nu läser jag mest intersektionella teorier och min knaggliga gradutext, men har också just börjat med ett läspaket om klimatförändringen som jag införskaffade under Helsingfors bokmässa. Först ut är Fack-Finlandianominerade och faktafullspäckade Hyvän sään aikana - mitä Suomi tekee kun ilmasto muuttaa kaiken och därefter står Naomi Kleins This changes everything i tur.

 

Malin

Jag har smygstartat med januaris bokklubbsböcker, White monkey av Adrian Perera och Milk and honey av Rupi Kaur, redan nu, mest för att jag läser dem i samband med en kurs jag går, men också för att jag har haft sån lust att sluka dem sedan de damp ner i brevlådan. Vår policy är ju att inte diskutera böckerna innan bokklubbsträffen så jag säger inget om vad jag tycker. Det får ni veta i januari!

Jag läser båda böckerna i en kurs om den skandinaviska långdikten och jag ska skriva mitt kursarbete om Milk and honey, trots att den till utseendet inte ser ut som en långdikt. Tänker att det kan vara intressant att läsa något med långdikt som lässtrategi trots att det ser ut som mer traditionell lyrik (alltså tydligare indelning i dikter). Får se hur det går. Kursen är i alla fall en av de mer intressanta jag går den här hösten. Har äntligen blivit mer van vid att läsa poesi och långsamt börjar jag klara av att acceptera att man inte behöver förstå allt eller förklara allt utan i stället uppskatta något för vad det är. 

läser at

Jenna

Jag är inne i en så dålig läsperiod just nu. Känns som om jag varken har tid eller ork att läsa. Det är också en av anledningarna varför de flesta av våra bokklubbsböcker har blivit på hälft för mig den senaste tiden, tiden finns inte riktigt där (och netflix lockar era...). Förutom Livet och Den svavelgula himlen som jag ännu har på hälft, så är det här vad jag ska börja läsa nu. Har alltid gillat Dan Browns böcker och när jag såg att det kommit ut en ny just kring bokmässan var jag snabb med att plocka med den för mässpris (en måste ju passa på!).

Det som också gör att mitt bokläsande haltar lite nu (förutom nytt jobb och det omtalade livspusslet) är ljudböcker. Det är så mycket lättare att sätta på en ljudbok på bussen än att plocka fram en fysisk bok vilket gör att det är något som tagit över lite, men jag saknar verkligen att läsa fysiska böcker så jag måste bli bättre asap!

Århundradets bokklubb
22.11.2017 kl. 11:13

Det vi läser just nu, september edition

Saga: Novellix-noveller

Var i Stockholm i helgen och plockade bland annat med mig två Novellix-noveller från Papercut: Karolina Ramqvists Farväl till mitt kvinnofängelse och Maria Svelands Doggy Monday. Det korta formatet är perfekt i en period då jag egentligen borde satsa på graduskrivning och tentläsning, men vill läsa skönlitteratur också.   

Kaneli: Lolita av Vladimir Nabokov

Ända sedan jag i våras bestämde mig för att skriva min gradu om Darling River har jag tänkt att jag måste läsa Lolita i forskningssyfte, då Stridsbergs bok minst sagt refererar till Nabokovs. Har varit måttligt skeptiskt till boken och då det ju är en äldre man som har ett förhållande med en tolvåring (eh…), och ifrågasatt världen once again då sen dessutom hyllas som en av de bästa böcker någonsin, toppar alla världens ”10 böcker att läsa innan du dör ”-listor etc. Men. Den lär ju också vara en fantastiskt välskriven och spännande roman som blandar genrer, experimenterar och förbryllar läsaren, vilket jag spontant känner att jag ändå kunde gilla. Så ska ge boken en ärlig chans. Håll utkik efter mitt utlåtande på instagram senare i höst :)

Jenna: Harry Potter and the goblet of fire och Planera ditt drömbröllop med Johanna Kajson

Utöver bokklubbsboken så är det här de övriga jag läser just nu. Harry Potter lyssnar jag som ljudbok när jag åker till jobbet, när jag går mellan hem och dagis, när jag städar hemma, när jag ska sova och ibland också när jag jobbar. Perfekt att höra på lite hela tiden helt enkelt. Planera ditt drömbröllop är nu en bok som man kan läsa lite hur som helst, eftersom det inte är något skönlitterärt utan någon sorts guidebok hur du mest strukturerat planerar ditt bröllop. Köpte den mest på skoj eftersom jag faktist håller på och planerar bröllop (!!). Överraskande nog gav den faktist en hel del bra tips (och lite stress över att vi har så lite bestämt ännu..).

Hanna: Love Story av Erich Segal och Of Walking In Ice av Werner Herzog

Jag har inte hunnit läsa så mycket de senaste veckorna, men två tunna böcker har ändå hängt med i min väska nu under en tid som jag plockat fram sporadiskt och läst lite ur t.ex i spårvagnen. Love Story handlar om ett ungt par som lite av en slump (som de nu brukar gå!) blir förälskade i drömmig 70-tals universitetsmiljö, allt från parets kontraster i personlighet, värderingar och intressen till klasskillnader rivs upp och omkastas. Både finurligt rolig och väldigt tragisk utan att vara förutsägbar. Erich Segal skrev ursprungligen Love Story som ett manus för filmatiseringen som kom ut samma år, och omarbetade den sedan till den romanform jag nu läser. Den andra boken av den tyske filmregissören Werner Herzog beskriver en alldeles osannolik resa han själv gjorde när han fick höra att hans mentor Lotte Eisner var allvarligt sjuk. Med den obevekliga tanken om att han till fots skulle gå från München till Paris, där mentorn befann sig och då hinna träffa henne en sista gång före det var för sent, påbörjar han sitt livs tyngsta och kanske viktigaste resa. Otrolig att kunna känna en så stark kallelse och få en sådan insikt. Boken är konstruerad av anteckningar han gjorde längs med den tre veckor långa ”pilgrims”färden, vilket gör flera stycken nästan smärtsamt realistiska och därmed så läsvärda.

Malin: Nässlorna blomma av Harry Martinson. 

Efter att ha läst flera böcker av Moa Martinson och älskat dem (Kvinnor och äppelträd <3) känns det som att det är dags att läsa något skrivet av hennes man Harry Martinson. Jag gillar att läsa böcker som jag inte vet alltför mycket om på förhand och hittills verkar handlingen vara ganska dyster och bedrövlig rakt igenom. Har ändå inga starka åsikter om boken ännu, ska bli intressant att se om den kommer upp i samma nivå som Moas böcker. Stort plus för vackert omslag!

Århundradets bokklubb
21.09.2017 kl. 10:23

Det vi läser just nu

Malin: Ett öga rött

Jag har äntligen tagit tag i mitt projekt "läsa alla böcker i bokhyllan". Har ett gäng böcker jag har tänkt läsa i flera år men bara inte tagit tag i det. Nu har jag bestämt att jag ska läsa alla de här böckerna jag redan borde ha läst.

Först ut är Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri. Älskade Allt jag inte minns och Khemiris noveller och självklart gillar jag Ett öga rött minst lika mycket. Gillar skildringen av relationen mellan Halim och hans pappa och Halims syn på omgivningen - hur subjektiv och stundvis överdriven den är. Och språket sen. Vill också kunna skriva som Khemiri och ha en så lekfull relation till språket. 

Läser just nu

Jenna: Herr Arnes penningar; Liljecronas hem; Körkarlen

Jag är inne i en sådan period just nu att jag inte riktigt fastnar för någon bok. Börjar läsa, läser några sidor och så lämnar jag den. Har helt enkelt svårt att läsa just nu. Min läsning fungerar lite så, en period läser jag flera böcker i månaden och så kan det gå nästan månader innan jag kan avsluta en bok. Just nu är jag inne på en Selma Lagerlöf bok. 

Selma Lagerlöfs klassiker har fått nya utseenden och den här slöshoppade jag en söndag i maj. Tyckte helt enkelt att det var ett fint omslag och så var det den med berättelser som jag tyckte lät mest spännande. Ännu har jag inte läst många sidor men kanske jag får den utläst. Eller så inte. Beror helt på mitt state of mind. 

Saga: I Love Dick

Jag har nyss slutfört två längre läsprojekt (två faktatunga reportageböcker) och bestämde mig nu att det är dags att byta genre helt och hållet. Min storasyster och jag har bokväxlat i vår och hon gav mig denna i utbyte mot Hannele Mikaela Taivassalos In Transit och Tone Schunnessons Tripprapporter. 

Det känns som om "precis alla" läst I Love Dick i år, vilket per automatik gör mig lite skeptisk. Har hittills bara läst ett par sidor och känt att romanen är lite trögstartad. Det är någonting med den här som gör starten lite svår. Kanske var den förkylningen, segelbåtarna eller sommarlovsvirrvarret i huvudet som gjorde att det inte blev många sidor lästa på stranden i söndags eller så har jag svår med att huvudpersonen har samma namn som författaren. Jag ska ändå se till att ge Chris Kraus en chans och ta mig an denna bok ordentligt nu. Får helt enkelt skriva mer om den senare.

Kaneli: Runoilijan talossa

Helena Sinervos biografi på Eeva-Liisa Manner är skriven i ett dagboksliknande format där läsaren genom korta kapitel får komma in i poetens liv. Som ramberättelse fungerar Eeva-Liisas tillvaro i Spanien där taket på hennes hus rasat in under vintern. Hon tvingas gå igenom sina saker för att se vilka som överlevt vintern och fuktskadorna, och samtidigt väcks minnen till liv och så småningom öppnar sig hennes tillvaro för läsaren.

Runoilijan talossa är rätt fragmentarisk och det passar mig bra eftersom den fått följa med mig under hela maj. Jag har hunnit avverka rätt många andra böcker under tiden, medan jag alltid bara läst lite i taget av den här. Eeva-Liisa Manner känns som en ganska svår och privat person, och just därför är det fint att på det här sättet få komma in under huden på henne. Boken påminner mig mycket om Eeva Kilpis Naisen päiväkirja som jag läste ungefär vid den här tidpunkten förra året. Tycker tematiskt att lite äldre kvinnors upplevelser (av deras kropp, sexualitet, om kärlek, skapande, vardagen, ensamheten) är spännande att läsa om eftersom de annars ofta är rätt nertystade teman.

Hanna: Förflutenhetens landskap av Peter Englund

Jag blev för en stund sen rekommenderad denna essäsamling som är fylld med anekdoter ur historiska händelser och som också ger en inblick ur det dagliga livet för länge sedan (främst 1600-1800-tal). Lite som Historieätarna som vill veta ” vad tänkte man, hur låg man, hur luktade och mådde man?”. Gillade speciellt kapitlena mot slutet som bland annat heter Om gråtens historia och Den viktorianska sexualiteten. Fullproppad av intressant fakta med roliga (!) och detaljerade beskrivningar, massa mer eller mindre random trivia. Plus en del konsthistoria. Sånt jag gillar att gotta mig i. I och med att boken är uppdelad i kortare kapitel som inte är beroende av varandra går det bra att läsa dem i kors och t.ex hoppa över delar med för mycket krigsbeskrivningar eller gubbar.

Århundradets Bokklubb
01.06.2017 kl. 19:22

Århundradets bokklubb

Vi gillar böcker och att prata om dem. Här delar vi med oss av sådant som vi läser, vill läsa och har läst. Och allt möjligt annat roligt vi gör eller funderar på. 

 

För boktips, samarbeten och kärleksbrev: 

arhundradetsbokklubb@gmail.com

Följ @århundradetsbokklubb på Instagram för mer bokpepp!