Århundradets bokklubb har fått ett hedersuppdrag!

Äntligen får vi berätta vad vi smusslat med under den senaste månaden: det är nämligen vi som i år väljer Svenska Yles litteraturpris!

Uppdraget är alltså att läsa hela den finlandssvenska bokutgivningen (minus facklitteratur)  från oktober 2018 till oktober 2019 och sedan välja den bok som vi tycker att är den bästa. Kommer att bli minst sagt utmanande eftersom vi som känt inte alltid är helt eniga i våra åsikter. 

Vinnaren avslöjar vi på bokmässan i Helsingfors den 25.10. Då ska vi också intervjua vinnaren, så lägg redan datumet i din kalender och kom till Helsingfors!

Svenska Yles Kia Svaetichin intervjuade Malin, Jenna och Kaneli om uppdraget. Bland annat fick trion svara på hurudana läsare de är:

Jenna försöker läsa fysiska böcker eftersom hon tycker att bokupplevelsen är bättre då.

– Det blir en annan känsla än när man lyssnar på en bok eftersom man då har möjlighet att göra en massa andra saker under tiden och man kanske inte alltid koncentrerar sig helt till fullo på litteraturen.

Kaneli säger däremot att hon gärna väljer att läsa boken i fysisk form. I jobbsammanhang duger en pdf på datorn lika bra som en fysisk bok.

Malin tycker om ljudböcker, men för henne är det viktigt vilken sorts bok hon väljer att lyssna på.

– Det får inte vara poetiskt för då försvinner upplevelsen för mig. Jag ska kunna diska och lyssna samtidigt.

Mer om våra tankar kring juryskapet (och ganska mycket om lite fåfängare sidor av vårt litteraturintresse) kan du läsa här. Här kan du lyssna på intervjun som gick i Vega Dag i dag, tips för den som är sugen på att veta hur Kaneli, Malin och Jenna låter :)

Århundradets bokklubb
18.06.2019 kl. 15:00

Samtal, prat och konversationer inför sommaren

Nu är sommaren officiellt här! Det är inte bara högsäsong för läsning och boktips utan även för podcast och sommarprat av alla dess slag. Här listar vi förslag på litteraturrelaterad lyssning inför semestern: 

  • Samtal med vänner, en podcast om livet och litteraturen, som görs av Kaneli Johansson (som ju är en av oss i bokklubben) och Hanna Ylöstalo. Nytt avsnitt första kommer alltid första tisdagen i månaden. Missa inte senaste avsnittet som släpptes i tisdags, med temat klimatdystopier. 

 

  • Sivumennenen mycket skarp och rolig podcast om böcker och en hel del populärkulturella spaningar. Bra feministisk analys, om än lite tantig ibland. Görs av Jonna Tapanainen och Johanna Laitinen. (obs på finska)

 

  • Konversationer. En podcast som verkar ha slutat men som koncept är mycket bra. Det är samtal om kreativitet mellan två av vår tids ledande röster inom konst, teater, litteratur, film, musik och media. Till exempel Kerstin Ekmans och Sara Stridsbergs och Tone Schunessons och Sandra Beijers konversationer är fina. 

 

  • Sommarprat med författare: finns det något mer somrigt än att lyssna igenom gamla sommarprat. De flesta av dem håller ju tiden rätt väl. Författares sommarprat brukar vara rätt säkra kort, de är ju proffs just på att skriva och berätta. I bästa fall blir deras sommarprat som noveller, essäer, poesi. Förlängningar på deras författarskap helt enkelt. Några av våra favoriter är Fatima Bremmers från 2018, Linda Boström Knausgårds från 2017 och Bea Uusmas från 2014. 
Århundradets Bokklubb
08.06.2019 kl. 12:20

Vad vi ser framemot på Helsinki Lit 2019

Litteraturfestivalen Helsinki Lit ordnas för femte gången den 17-18 maj på Savoy teatern i Helsingfors. Alltså nu på veckoslutet! 
Vi har listat de samtal som intresserar oss mest:

 Fre 17.5.

17.50 Kim Thuy – Silvia Hosseini

"Kim Thúy föddes i en välbärgad familj i Sydvietnam, upplevde kriget och Nordvietnams maktövertagande och lämnade Vietnam som båtflykting när hon var tio år gammal. Hon är sedan dess bosatt i Montreal med sin make och deras två barn, men har flera gånger återvänt till hemlandet Vietnam."

Thúys romaner tematiserar flyktingskap, kulturmöten och frågor om identitet. Men också frågor kärlek, minnen, gränsen mellan här och där, nu och då. Hennes två kortromaner Ru och Mãn hör till de vackraste jag läst. – Kaneli

18.50 Nina Lykke – Saara Turunen

"Nina Lykke skriver satir över privilegierade vuxnas dårskap. Romanen Nej och åter nej har inneburit ett genombrott för henne som författare." Lykke intervjuas av författaren och dramatikern Saara Turunen som bland annat skrivit romanen Sivuhenkilö samt pjäserna Tavallisuuden aave och Medusan huone, alla otroligt hypade

19.30 Andre Aciman – Boodi Kabbani

"Författaren till succéboken och sedermera succéfilmen Call Me By Your Name. André Aciman är född 1951 i Alexandria, Egypten. Aciman undervisar vid University of New York, där han är specialiserad på Marcel Proust." 

Jag kommer på mig själv med att läsa den långsamt och eftertänksamt. Jag dröjer mig kvar i meningarna och formuleringarna, läser den med inlevelse och vill aldrig lämna Italien och magin den här sommaren. – Malin om Call Me By Your Name.

Lö 18.5 

14.20 Malin Lindroth – Kaisa Haatanen

"Nuckan, finns hon? Malin Lindroth är 52 år, barnlös och har levt ensam i nästan trettio år. När hon presenterar sig som ofrivilligt ensam blir reaktionerna starka och hon frågar sig vilka historier om livet utanför tvåsamhetsnormen som är möjliga att berätta."

I Nuckan lägger Lindroth ord på en livserfarenhet som för många tycks otänkbart skrämmande. Den är rå och ärlig, men också lättläst och underhållande. – Kaneli


15.50 Rachel Cusk – Philip Teir

"Rachel Cusk har vänt ut och in på romantraditionen med sin hyllade trilogi om den frånskilda huvudpersonen Faye." 

Århundradets Bokklubb
13.05.2019 kl. 10:00

Samtal med vänner

Ni har väl inte missat att en ny litteraturpodcast sett dagens ljus? (Århundradets bokklubb är lite partisk här eftersom ena hälften av podcastduon ju är medlem i bokklubben) 

I "Samtal med vänner" diskuterar litteraturvetarna och vännerna Kaneli och Hanna livet genom litteraturen. I det första samtalet, ”Samtal med vänner”, pratar de om hur de lärt känna varandra och på vilka sätt litteraturen format deras vänskap. Med utgångspunkt i Sally Rooneys debutroman och Hanya Yanagiharas ”Ett Litet liv” diskuterar de hur samtal mellan vänner egentligen kan se ut. Kaneli hävdar att det finns bättre och sämre läsare och Hanna berättar om sitt behov att blotta sig själv.

LYSSNA PÅ PREMIÄRAVSNITTET HÄR Eller var du nu föredrar att göra der. Finns där poddar finns osv. 

Missa inte heller intervjun i HBL (klicka på bilden för att läsa hela artikeln)

Bonusbild på en grå inspelningsdag i slutet av förra året när ett pilotavsnitt blev till: 

 

Århundradets Bokklubb
07.05.2019 kl. 09:00

Litterära samtal om kritiken, havet och Själarnas ö

Vad: I kväll ordnar Intresseföreningen för finlandssvenska frilanskritiker och Fria seminariet i litterär kritik ett seminarium om kritiken just nu. Bland annat kommer Kaneli att delta i ett samtal om kritik på bloggar och sociala medier. 

Var: Teater Viirus, Medelhavgatan 14

När: 14.3 alltså I KVÄLL, klockan 18-21

Facebookevenamanget finns här

Vad: About the Sea: Fotokonstnären Lotta Törnroth och författaren Monika Fagerholm pratar om havet och sina respektive konstnärliga processer. 

Var: Galleri Hippolyte, Georsgatan 8-10

När: Nu på lördag, 23.2, klockan 14–15

Facebookevenemanget finns här. 

Vad: KVINNORNA PÅ SJÄLÖ - Ett seminarium med Johanna Holmström, Jutta Ahlbeck och Ann-Luise Bertell. 

Forskaren Jutta Ahlbeck och författaren Johanna Holmström talar om kvinnorna på Själö hospital 1889–1944. Under perioden intogs närmare 200 kvinnliga mentalpatienter. Vilka var dessa kvinnor och hur kom de att definieras som sinnessjuka?

Var: Svenska teatern, Norra esplanaden 2

När: 5.3, klockan 19-21

Facebook evenemanget finns här 

århundradets bokklubb
14.02.2019 kl. 11:26

Böcker om klimatfrågan

Den här veckan ordnar Finlands naturskyddsförbund temaveckan Luonto Lainassa tillsammans med biblioteken i landet.

Årets tema är klimatförändringen och det betyder att biblioteken lyfter fram och tipsar om böcker som tangerar klimat- och miljöfrågor och det vill vi också göra! Här under hittar du tips på både skönlitterära böcker och faktaböcker du ska läsa när du har klimatångest och vill hitta nya perspektiv på. Vissa kan däremot rentav skapa mer klimatångest.

Petter Nissinen.

Bild: Petter Nissinen

Romaner 

Den globala uppvärmningen och därmed följande klimatförändring syns givetvis även inom skönlitteraturen. Klimatet och naturen är teman som alltid figurerat i litteraturen, men sättet att närma sig temat har varierat mycket i olika tider. En specifik genre som vuxit fram under de senaste årtiondena är ekodystopier. Här kommer några tips på romaner (dystopier) där klimatförändringen och dess följder står i fokus. Ekodystopier gestaltar, trots att de kategoriseras som scifi, framtidsscenarios som ofta överensstämmer med vetenskaplig forskning i ämnet, och de känns därför i den här kontexten vassare än andra böcker med klimattematik. 

Blå av Maija Lunde

Maja Lunde slog spinner i Blå ihop två parallella historier: 2017 seglar sjuttioåriga klimataktivisten Signe ensam ner från Norge till Frankrike för att konfrontera sin ungdomskärlek som godkänt utvinnandet av is från glaciären i deras hemby. 2041 flyr David med sin dotter undan torkan i södra Europa. De vill till vattenländeran i norr, men hamnar på ett flyktingläger där de hoppas kunna återse resten av sin familj.

Minnet av vatten (Teemestarin kirja) av Emmi Itämäki

Emmi Itämäkis prisbelönta bok Minnet av vatten utspelar sig i en framtid där världskartan efter någon slags (klimat?)katastrof ritats om. Samhället är en diktatur, sötvatten ransoneras, att gömma undan det hör till de mest allvarliga brott som finns. Ingen kommer riktigt ihåg tiden som var innan, bara i temästrarnas dagboksanteckningar finns minnesbilder bevarade. Långt inne i Lappland bor 17 åriga Noria, vars far skolar henne till att efterträda honom som temästare. Därmed får hon också i uppdrag att skydda en gammal hemlighet, en sötvattenkälla.

De hemlösas stad av Annika Luther

På finlandssvenskt håll är böckerna som på allvar behandlar klimathotet få, Annika Luthers De hemlösas stad är en av de få som gör det. Även här sker handlingen i en framtid där en klimatkatastorf redan inträffat. Efter 2035 täcktes södra Finland av vatten och invånarna i Helsingfors tvångsevakuerades till Jyväskylä där de nu lever i ett dystopiskt övervakningssamhälle. Men 15 åriga Lilja vill veta mera om sin bakgrund och rymmer till det som en gång var Helsingfors, som nu befolkas av andra folkslag som flytt ännu värre översvämningar.

Faktaböcker

För den som har klimatångest kan det vara bra att samla på sig fakta om vad som kan göras för att värna om klimatet. Det finns så klart otaliga böcker inom ämnet och för den mer akademiskt lagda finns det massor med vetenskapliga  journaler att plöja igenom.

Här kommer tre tips på faktaböcker som är lätta att ta till sig, men som ändå får en att tänka till.

Hyvän sään aikana - Mitä Suomi tekee kun ilmasto muuttaa kaiken?

Boken tar fasta på hur Finland hittills har närmat sig klimatförändringen och är skriven av den grävande journalisten Hanna Nikkanen och en arbetsgrupp bestående av 21 journalistikstuderande vid Tammerfors universitet.

Man ska läsa boken för att bli faktaklok på hur klimatförändringen påverkar Finland och vad vi här kan göra för att bättre ta hand om miljön.

This changes everything. Capitalism vs. climate av Naomi Klein

Boken är en verklig tegelsten och ganska tungläst för att den är fylld med många långa källhänvisningar och hårdkokta vetenskapliga fakta.

Boken lättar inte din klimatångest, men ger dig verktyg att förstå varför vårt kapitalistiska konsumtionssamhälle måste förändras om vi vill ha kvar vår planet i framtiden.

En stor fördel med boken är också hur väl den tar upp ursprungsbefolkningars orättvisa situation, det vill säga att majoritetsbefolkningen på många håll i världen har tagit över och förstört landområden som hört till ursprungsbefolkningen, men när det diskuteras kompensation för detta vänder majoritetsbefolkningen örat till.

Denna insikt gör att man börjar tänka mer på hur man i Finland har behandlat samerna och deras landområden. Samma argumentation kan man också tillämpa när det gäller hur den så kallade västvärlden  ofta kritiserar utvecklingsländer som nu håller på att komma närmare den miljöförstörande levnadsstandard som man i väst redan är van vid och inte vill bli av med.

Zero Waste av Otso Sillanaukee

Vill du läsa något som ger dig redskap att själv göra en förändring rekommenderas Otso Sillanaukees Zero Waste som också finns som ljudbok. Sillanaukee förändrade sin livsstil för ett par år sedan då han stötte på begreppet zero waste som innefattar en ett tankesätt om att man ska konsumera så hållbart som möjligt och inte orsaka onödigt skräp i vardagen.

Boken börjar med en redogörelse för hur mycket skräp som Sillanaukee själv lätt producerade på en vecka, och hur han tänkte sig att det räcker med att återvinna och sortera skräpet i åtta olika soptunnor.

Han förklarar utan att predika och med personliga anekdoter målar boken en bild av att vem som helst kan klara av att bli av med ett skräpfyllt liv. Det enda som blir lite störande är hur Sillanaukee hela tiden påpekar att en zero waste-livsstil sparar tid. Problemet är väl att vi i våra hektiska liv gör dåliga konsumtionsval just för att vi vill spara tid och på så sätt ökar skräpberget i våra hem. Visserligen sparar zero waste-livsstilen tid från att behöva sortera skräp och gå till butiken, men i och med att så mycket behöver göras själv i vardagen (allt från deodorant till bröd till havremjölk, t.ex.) går det säkert åt en hel del tid till att leva sopfritt.

Men Sillanaukee konstaterar att förändringen inte måste ske på en gång, och att små steg också gör en skillnad och det känns hoppfullt och skönt.

För finlandssvensk zero waste-inspiration kan man vända sig till Julia Degerths blogg Grön i Åbo och kolla in hennes bok som nyligen kommit ut.

Kaneli Johansson & Saga Mannila
07.02.2019 kl. 11:20

Århundradets bokklubb tipsar i januari

Det nya året har kört i gång och det är dags för bloggen att starta om efter jullovet. ​I oktober lanserade vi ju en ny serie där tipsar kort om evenemang, fenomen och annat roligt som händer i litteraturvärlden. Här kommer det första tipsinlägget  anno 2019:

 

1. SVT har lanserat ett nytt program där artister tonsätter poesi. Lönar sig i synnerhet att se avsnittet med Little Jinder där hon tonsätter dikter av Bodil Malmsten. Helt Lyriskt går att se på SVT Play.

2. SLS Seminarium: “Modiga kvinnor”, nu på fredag klockan 10–16 på Riddaregatan 5. Ett seminarium som ordnas i samarbete med Vetenskapsdagarna vid Helsingfors universitet, som ett av de, tyvärr, väldigt få svenska programmen. I evenemangsförklaringen stod det så här: I seminariet Modiga kvinnor vill Svenska litteratursällskapet lyfta fram 6 modiga finländska kvinnor som haft en betydelse både nationellt och internationellt. Därutöver uppmärksammar vi barnmorskor och kvinnor som engagerat sig i metoo-rörelsen." 

3. Elena Ferrantes första bok ur Neapelsviten, My brilliant friend/Min fantastiska väninna, som tv-serie för mörka mysiga kvällar <3 Kan ses via HBO Nordic.

4. Besök nya fina centrumbiblioteket Ode (som vi ju recenserade i december) och filmarkivets nya biograf Kino Regina i samma byggnad som invigs nu i helgen. Ett direkt och ett lite mer indirekt litterärt dejttips.

5. Minns ni hur mysigt det var när man var barn och någon läste högt för en? Well det är precis lika mysigt i vuxen ålder. I stället för att kolla på film/serie med en kompis eller käraste – läs högt för varandra. Om en hel roman känns för ambitiöst går det bra (kanske bättre?) men noveller eller prosalyrik.

6. Open Mic-säsongen har kört igång för i år. På Sörkän Ruusu ordnar Helsinki Poetry Connection och LitAdviser en möjlighet för dig att testa på spoken word söndagen den 20.1. Kolla in evenemanget på Facebook.


7. I det senaste avsnittet av En varg söker sin pod diskuterar Caroline och Liv hur kvinnor inom kultur tystas och tvingas in i en norm av att producera något världsförbättrande och duktigt i stället för att skapa på samma villkor som män. Dom tar Lena Dunham som exempel och all den kritik hon fått för att hon inte är politiskt korrekt vilket nu har lett till att hon inte skapar längre (</3!!). Lyssna!

Århundradets bokklubb
10.01.2019 kl. 08:32

Ge bort läsupplevelser i jul

 

Malins julklappstips

Jag har som bekant vurmat för ljudböcker sedan den här bloggens begynnelse och jag tycker att en ljudboksprenumeration är en utmärkt julklapp. Jag tycker om att en inte behöver släpa med sig fysiska böcker utan att det finns ett helt bibliotek i ens ficka. 

Något jag alltid blir glad av att få är Novellix-presentaskar. Tycker så mycket om formatet och gillar att det finns en uppsjö av olika genrer så att en garanterat hittar någon ask för alla. Kan också vara en behaglig inkörsport för den i familjen som inte är en särskilt stor bokslukare. 

I går gick jag en sväng via Schildts & Söderströms julmarknad där de har 40 procent rabatt på alla nyheter. Ännu i dag har de julmarknad mellan 14 och 19! Jag tänker också hinna förbi Förlagets julmarknad den 18 december för att fynda mer jullovsläsning.

Sagas julklappstips

Ska fira en ganska minimalistisk jul i år och skyr allt vad julklappshets heter (även om jag älskar att öppna paket, dubbelmoral I know). Men att ge en bok i present eller en ljudboksprenumeration slår ju aldrig fel för böcker är något som också de som har allt behöver. Storytel tycker jag själv om i och med att de har böcker på finska, svenska och engelska. Att ge kvalitativ journalistik i present är också ett hett tips, Longplay, skulle jag spontant välja i sådana fall.

En bok som jag gärna skulle få i present är Leila Slimanis Vaggvisa. Den är helt överreserverad på biblioteket och därmed svår att få tag på utan att köpa. En kokbok som jag gärna också vill tipsa om är Syö hyvä olo av Tara Junker och Anna Sarmanto. Recepten tar dina tarmar i hänsyn, utan att kompromissa med smaken. Jag tror att alla slitna själar som vill starta ett nytt liv i januari behöver den här boken (läs jag).

Kanelis julklappstips

I samma anda som Saga är inne på har jag redan meddelat mina nära och kära att jag i år inte kommer ge nyproducerade julklappar utan satsa på återvinning. Pakethets är ju av uppenbara skäl inget att uppmuntra, men att bara ge nyttiga, praktiska eller användbara klappar är rätt oinspirerande det med. Vill därför överlag tipsa om återvinning! Förstår inte alls kritiken att det är sjabbigt med presenter köpta på till exempel loppis (uppenbart att man inte köper slitet/dålig kvalitet), tvärtom, tycker jag det är extremt ofräscht med överkonsumtion av nyproducerade (onödig) prylar. Då räknar jag (kanske skenheligt) verkligen inte böcker till kategorin “onödiga prylar”, men däremot får ju en beklagligt stor mängd böcker en onödigt kort användningsperiod. Vill därför tipsa om att rensa i den egna bokhyllan alternativt ta en sväng förbi ett antikvariat. I bästa fall innebär det äldre och vackrare utgåvor med en egen historia som mervärde.

Århundradets Bokklubb
13.12.2018 kl. 09:00

Astra hjärta Århundradets bokklubb på Bokkalaset i Ekenäs

Har ni inga planer i helgen? Då rekommenderar vi att ni kommer till Ekenäs och hänger med oss i bokklubben! Vi kommer nämligen ha en öppen bokcirkel under Bokkalaset i Ekenäs. Klockan 10:00 på Ekenäs bibliotek. 

Tidskriften Astra har i samarbete med Århundradets bokklubb organiserat ett samtal kring Astras 100-års jubileumsantologi ”Denna framtid är vår” som utkom i år.

Århundradets bokklubb har tagit sig an antologin och bjuder in till en öppen bokcirkel med fokus på Ida Kronholms text ”Fruktbarhetens förtyck”. Hoppa med i diskussionen och ta del av ett öppenhjärtligt samtal om feminism och litteratur med oss!  Om ni inte har antalogin hemma kan ni läsa Idas text här

Det går dessutom en buss från Kiasma 8:30 som går tillbaka 16:15. Så det löser också transporten från Helsingfors. Och en heldag med litteratur slår väl aldrig fel?!

Århundradets Bokklubb
09.11.2018 kl. 11:50

Tips inför bokmässan i Helsingfors

Höstens höjdpunkt för alla litteraturälskare är här då Helsingfors bokmässa öppnar sina dörrar på torsdag. Vi har valt ut våra favoriter ur programmet:

Bild: Tero Ahonen/Helsingfors bokmässa.

 

Torsdag:

Hietanen & Henrikson: Déa Solin + Ted & Kaj - Kärlek för unga, klockan 13 på Fiskehamnen-scenen.

Febrigt, trevande, gränslöst och underbart? Hur skriver man om kärlek för unga läsare idag? Svenska Yles bokpodcast Hietanen & Henrikson livepoddar tillsammans med Déa Solin, samt Kaj Korkea-aho och Ted Forsström.

Romaner långt från storstaden, klockan 14 på Fiskehamnen-scenen.

Elin Willows och Ellen Strömberg talar om att skriva om det lilla samhället och om hur relationer och omgivningar formar en. Om ensamhet, vänskap och sexualitet - ämnen som författarna tagit upp i sina debutromaner.

Prestera eller dö, klockan 17.30 på Fiskehamnen-scenen.

Heidi Hakala och Taika Mannila diskuterar dagens prestationssamhälle där vi ska vara duktiga, starka och osårbara. Är extra nyfiken på den här diskussionen eftersom jag just läst slut Bara lite till som Hakala är aktuell med. /Saga

Litteratur, makt och normer, klockan 19 på Fiskehamnen-scenen.

Hanna Ylöstalo intervjuar poeten Nino Mick från Göteborg och författaren Johannes Ekholm om normer och maktstrukturer och hur en mår i ett samhälle som belönar karriär och bestraffar känslighet.

Bonusprogram för kvällen:

Tools for the future / verktyg för framtiden. Kontur och Astra ordnar program på Musta Kissa med uppläsningar och musik. 

 

Fredag

Från kulturmän till kulturprofilen – metoo och litteraturen, klockan 13.30 på Fiskehamnen-scenen.

Astra bjuder in till ett samtal om litteraturens roll i metoo-rörelsen och mera allmänt i kampen för ett jämställt samhälle.  I Panelen Sara Ehnholm Hielm, Monika Fagerholm och Eva Frantz. 

Bild: Astra

Kestävä muoti kiertotaloudessa, klockan 14.30 på Kruununhaka-scenen.

Nu krävs stora förändringar inom modevärlden för att klädproduktionen ska bli mer hållbar och etisk. Vi kan inte längre konsumera som vi gör, utan måste se andra alternativ. Intressant att höra vilka lösningar Kirsi Niinimäki som skrivit fackboken Sustanable Fashion in a Circular Economy kommit fram till.

Lyrikdiskussion med D.R.E.A.M.G.I.R.L.S, klockan 18 på Senaatintori-scenen.

Hurudan raplyrik skrivs just nu i Finland och på vems villkor? Ronja Salmi intervjuar Yeboyah, Sofa, Adikia, B.W.A, F och Taika Mannila.

 

Bruna Flickor, klockan 18 på Fiskehamnen-scenen.

Finland kan delas in i tiden före och efter Koko Hubara. Hennes blogg ”Bruna flickor” har hyllats, prisats och väckt diskussion i Finlands litterära finrum där det hittills inte funnits plats för icke-vita personer. Essäsamlingen med samma namn kommer nu på svenska. Maïmouna Jagne-Soreau intervjuar.

Basically we are fucked, klockan 18:30 på Fiskehamnen-scenen.

I årets bokskörd får framtiden inte mycket plats. Två författare som tar upp den största av alla frågor är Kvanthoppas Marcus Rosenlund forskaren Anna Rotkirch. Nu möts de i ett samtal om planetens framtid och vilka livsstrategier som kan fungera under ett molande hot.

Bonusprogram för kvällen: 

Nu imorron - Festen med intima läsningar, som vi behöver en ruskig oktoberkväll. Det utlovas läsningar och mingel och vi i bokklubben vet i alla fall vart vi ska styra våra steg efter att mässan slutit sina dörrar. 

 

Lördag:

Patricia Lockwood "Poet Laureate of Twitter", klockan 10:30-11 på Senatstorget

Ett program för att uppmärksamma årets lite problematiska temaland USA, och påminna om landets duktiga unga essäister, kritiker och poeter. Lockwood har gett ut två diktsamlingar och förra året kom hennes hyllade memoar "Priestdaddy" som behandlar hennes katolska uppväxt och familj.

Livepodd: feministiskt fantastisk, klockan 11 på Fiskehamnen 

Maria Turtschainoff, Hannele Mikaela Taivassalo och Mia Franck (tre queens i den finlandsvenska litteraturen enligt oss!) diskuterar kvinnor och hur deras upplevelser står i centrum för flera böcker som är aktuella i höst. Och varför fantasy är viktigt för samtiden. 

Vänskap som militant glädje, klockan 17:30 på Blåbärslandet

Hur skapar man en politisk etik som bygger på att försvara det gemensamma? Medverkande från tidskrifterna Kontur och Brand diskuterar. 

#MeToo i litteraturen, klockan 19 på Fiskehamnen-scenen

“Jag började skriva Den åttonde tärnan ett bra tag före #MeToo, men påverkades starkt av det under processen. Feminism, utsatthet och systerskap är återkommande teman. Och allt kretsar kring Lucia och hennes tärnor; schablonbilden av unga flickor. “ Med Eva Frantz.

Bonusprogram för kvällen: 

Release för Kontur #3-4: Förafall / Rappio / Decline

"In issue #3–4 of Kontur, we’re trying to wrest back control over our own narratives of decline and downfall. Over 128 pages, sixteen writers from three continents, writing in three languages, approach decline from their personal points of view. The result is a mix of essays, autobiography, fiction and poetry. " 

Det blir mingel och öl och uppläsningar! 

 

Söndag:

Kvinnans villkor genom decennierna, klockan 11:30 på Fiskehamnen-scenen.

En diskussion om kvinnors frigörelse och samhällets syn på kvinnan genom decennierna. Vika är strategierna som styrt kvinnors roller och varför har kvinnans sexualitet uppfattats som så farlig att den behöver styras med fast (patriarkal) hand.

Farliga flickor, klockan 15 på Blåbärslandet-scenen.

Diskussion om Ellen Strömbergs debutroman Jaga vatten som vi i bokklubben också läst och tyckt om.

Århundradets bokklubb
24.10.2018 kl. 10:45

Århundradets bokklubb tipsar i oktober:

​Ny look och ny serie på bloggen! Vi tipsar kort om evenemang, fenomen och annat roligt som händer i litteraturvärlden:

1. Chris Kraus (som skrivit bland annat det omtalade och hypade I love Dick) ska komma till Helsingfors. Gå och lyssna på diskussionen! 

2. Bokpodden Hietanen & Henrikson är tillbaka med en tredje säsong! Podcasten är en given favorit hos en del av bokklubbarna. Det blev också en nyfiken och livlig debatt om den nya säsongens promobilder. Liksom amen att litteratur inte behöver innebära läsglasögon och seriösa kragskjortor, men den förföriska marmeladkulan i munnen gjorde oss ändå mycket konfunderade. 

3. Två av våra bokklubbsböcker, Betinkan av Sabine Forsblom (som vi ju läser för tillfället) och Jaga vatten av Ellen Strömberg, har egna spellistor på Spotify. Att göra spellistor till böcker är en briljant idé, varför är det inte redan en norm inom bokbranschen? 

4. Posterstories lottar ut 10 fribiljetter till bokmässan i Helsingfors, ta din chans

5. Sist men inte minst, nu ligger alla våra filmer med Märta Tikkanen lättillgängliga bakom länken i sidhuvudet. Gå in och kolla! 

Århundradets bokklubb
18.10.2018 kl. 10:10

Höstläsningen

HÖSTEN ÄR HÄR. Som vi längtat. Och framförallt efter höstens böcker. Och litteraturevenemang! För hösten är ju ändå det bästa tiden när det kommer till alla möjliga litteraturevenemang. Men innan det kanske vi kan drömma oss in i vad vi är sugna på att läsa denna höst? För som alltid finns det en hel del gottiga böcker som kommer ut!

Jenna: När jag återupptod mitt läsande efter tonårssvackan så var det deckare som fick mig att älska böcker igen. Efter att ha läst ungefär alla svenska deckare som finns tröttnade jag lite. Men sedan fick jag hem Eva Frantz deckare och plötsligt var deckare bra igen! Blå villan, första om polisen Anna Glad, gillade jag massor (om vi bortser från att det var kanske årets fulaste omslag) så har höga förhoppningar på Den åttonde tärnan. Dock lika besviken på omslaget som på förra. VARFÖR glansigt omslag??

Älskar Helsingforsskildringar och tycker att Heidi Hakalas Bara lite till verkar riktigt intressant. Tidstypisk och relaterbar. Blir intressant att läsa!

Att Trump blev president i USA är det sjukaste som hänt, och det politiska klimat i världen har det senast året varit allt annat än roligt. Känslornas svall är en månadsbok som kartlagt det politiska året mellan november 2016 och oktober 2017. Kanske den boken jag är mest sugen på i höst? Tror det!

       

Saga: Har varit lat med att kolla i vilka höstkatalogerna, vilka böcker som kommer ut i och med att jag har en lång hög med olästa böcker hemma. Några av dem har jag loppisfyndat  i sommar. Vill som Jenna gärna läsa Heidi Hakalas Bara lite till men också men också Sabine Forsbloms Betinkan. De böcker som ligger i min hög är Arundhati Roys De små tingens gud, Laurie Pennys Unspeakable Things och Ken Keseys Gökboet som jag såg på Sveaborgs sommarteater i juli.

Hanna: Jag blev så glad och inspirerad när jag såg att Gun-Britt Sundström, författaren till en av mina favoritböcker Maken, nu i höst kommer ut med ett självbiografiskt verk bestående av dagboksfragment (!) från 1965 till 1978. Det jag luskat fram om boken än så länge verkar mer än lovande: "Boken kan läsas som ett spännande tidsdokument om livet på tidningsredaktionerna på 60- och 70-talen, bland vänsterfolk och samhällets intellektuella elit. Det som skildras är ingen rak karriär utan ständig vacklan och tvehågsenhet, i studier och arbete, kärlek och politik."

Lyra Koli är en cool författare jag varit intresserad av ett bra tag, hennes fjärde roman är minst sagt högaktuell och verkar vara en kombination av människans förhållande till naturen, av virtual reality, teknologins vidder och möjligheter samt tangera miljökatastrofer och klimatångest. Både den dystopiska tematiken och hennes lyriska språk känns som ett måste just nu!

Malin: Det finns få saker jag uppskattar lika mycket som en riktigt bra berättare. Jonas Gardell är en sån. Jag grät mig igenom Torka aldrig tårar utan handskar och i slutet av augusti utkom en ny episk roman av Gardell - Till minne av en villkorslös kärlek. Jag började lyssna på den direkt och Gardells inlevelse och tragikomiska språk har redan fått mig på kroken. Boken är skriven som en krönika över släkten Gardell men är främst ett kvinnoporträtt av Jonas Gardells mor, Ingegärd Rasmussen. 

Andra böcker jag ser fram emot att dyka ner i i höst är Déa Solins En spellista för sömnlösa nätter och Sara Stridsbergs Kärlekens Antarktis. "Kärlekens Antarktis är ett hjärtslitande existentiellt drama som innehåller Stridsbergs karakteristiska blandning av stor litterär tyngd och tillgänglighet, en originell mix av skräck och skönhet, längtan och svart förtvivlan. En brutal berättelse om oväntad kärlek, ömhet och ljus i det totala mörkret." Är mer än pepp på den här.

Kaneli: Jag brukar ha svårt att planera vad jag ska läsa på förhand eftersom det ju alltid finns så många intressanta böcker jag önskar jag hade tid att läsa. Får först storhetsvansinne och vill läsa allt och sen otillräcklighetskänslor när jag inte lyckas :/ Men tre stycken aktuella böcker som jag spanat på är Kärlekens Antarktis, Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri och Ett jävla solsken av Fatima Bremmer.

Kärlekens Antarktis tipsade ju Malin redan om, men vafan. jag få göra det jag också, för en gillar ju Stridsberg. Sen på tal om författare en gillar så ligger ju Jonas Hassen Khemiri där och lyser med varje ny text han ger ut. Tycker få personer arbetar lika fint med språk som han. Hans nyaste, Pappaklausulen, är därför också given på min läslista i höst. Sista ut är jag sugen på att läsa Ett jävla solsken, en biografi över Ester Blenda Nordström, stjärnreporter och äventyrare, möjligen den coolaste personen i Sverige då hon levde. Lyssnade på författaren Fatima Bremmers sommarprat (tips!) och tänket att den här personen måste jag veta mer om. 

Århundradets bokklubb
07.08.2018 kl. 12:34

Sommarpaus

 

Nu tar vi på Århundradets bokklubb en lite sommarpaus från den här bloggen, så att vi kan vara tillbaka med nya krafter och idéer på hösten. Men vi ska inte lämna er utan lästips för sommaren! Här kommer ett gäng böcker som vi tänkt läsa under sommaren: i hängmattan, på stranden, under lunchpausen på kontoret och så vidare.

 

Sagas sommarläsning:

Jag läser fortfarande Ferrante, men planerar att ta mig an några verk av Laurie Penny, Liv Strömqvist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli mellan varven.

Dessa böcker har jag reservat i biblioteksappen: Unspeakable things: Sex, lies and revolution och Bitch doctrine: essays for dissenting adults av Laurie Penny, Uppgång & fall av Liv Strömqvist och Rich boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Vår nästa bokklubbsbok är ju  Hanya Yanagiharas hajpade Ett litet liv så den ska jag också fascineras av i sommar, tänkte jag.

Kanelis sommarläsning: 

Jag fick en prenumeration på storytel i present av en kompis så därför kommer mina tips i ljudboksformat. Tänker mig att jag kanske inte är den enda som känner att ljudböcker passar ypperligt till sommaren? Ska plocka blåbär och ligga på bryggan och balkongen och insupa litteraturen och semestern. Eller som idag: lyssna på en bok medan jag rensar mitt klädskåp och mina lådor. Så egentligen kanske ljudböcker är mitt tips?

Fast jag hade faktiskt valt ut två specifika böcker också: Agneta Pleijels självbiografiska romaner Spådomen och Doften av en man. De lär vara nostalgiska och skrivna med varm precision, alltså perfekt sommarlyssning.  

Jennas sommarläsning:

För några veckor sedan hade Agnes och jag tumisdag, och då brukade jag ofta ha som program att vi åker till Akademiska Bokhandeln. Rimligt tycker jag, att vi ska köpa böcker ihop. Då plockade jag med mig Gruppen av Mary McCarthy som blivit min semesterläsning. Har också tänkt läsa klart Alma men den glömde jag förstås hemma hos Malin... Men den ska också bli min sommarläsning. 

Egentligen längtar jag mest efter augusti och september, då kommer alla höstnyheter och det är ju ändå det bästa. Och dessutom kommer jag ha semester först då hehe, så tänker mig att jag passligt nog kan läsa dem under den tiden. I veckan fick jag hem förhandsex av Maria Turtschaninoffs sista del i krönikor från röda klostret. Men efter som jag inte läst de första tänker jag att det blir perfekt sommarläsning! Och de kommer alla tre också komma ut som ljudböcker snart, ifall ljudboksformatet lockar mer (*ljudbokslover*). 

 

Malins sommarläsning

Varje sommar tänker jag att jag ska läsa de där böckerna som jag köpt men aldrig haft tid att läsa. Det brukar oftast inte bli så men i sommar är jag optimistisk, jag har tre hela veckor ledigt och ska både läsa och lyssna så mycket jag orkar. Förutom Ett litet liv vill jag läsa Hannah Lutz Vildsvin och Sara Stridsbergs Drömfakulteten (älskar Stridsberg så är ganska förvånad att jag inte läst den här ännu). De ljudböcker jag har sparat i min ljudboksapp och tänkt lyssna på när jag tröttnar på alla melodramatiska sommarprat är bland andra Kazuo Ishiguros Never let me go, Gruppen av Mary McCarthy, Farväl, mitt kvinnofängelse av Karolina Ramqvist och De oroliga av Linn Ullmann. 

Århundradets Bokklubb
01.07.2018 kl. 16:49

Bokens och rosens dag: boktips extravaganza

I dag, den 23 april, är det bokens och rosens dag och som tidigare vill vi gärna uppmärksamma dagen med att bjuda på boktips här på bloggen! 

De här böckerna ska du inte missa:

Kanelis tips:

I min post gradu-inlämnings utmattning befinner jag mig i ett (för mig) sällsynt tillstånd där jag knappt orkar läs något alls. Det är ovant och lite obehagligt då jag är van att omringa mig med böcker och text. Som en kompromiss tänkte äntligen ta mig an Karin Erlandssons Pärlfiskaren som hypats så mycket. Vill ju överlag slå ett slag för att i vuxen ålder läsa barnböcker. Har till exempel själv njutit oerhört av att återvända till Astrid Lindgrens och Tove Janssons barnböcker och har fått höra att Pärlfiskaren ska ha lite av samma magi.  

Sagas tips:

När min Italien-resfeber blir för hög botar Elena Ferrantes Neapelserie symptomen så att resfebern går att leva med. Jag har nyligen börjat läsa kvartettens andra bok, Hennes nya namn (Storia del nuovo cognome) och är verkligen hooked. Så här skrev jag om den första delen, Min fantastiska väninna.

 

Silvana Imam. SILVANA FUCKING IMAM. Ni vet, jag är helt såld av henne och allt som hon symboliserar. Som en äkta fangirl såg jag till och med dokumentären Silvana – Väck mig när ni vaknat två gånger på bio (helt fantastisk film förresten, se den!). När jag såg att Norstedts skulle ge ut en bok med foton på och texter av Silvana klickade jag hem den direkt. Nu bor boken på en speciell hyllplats i bokhyllan bredvid alla Lars kära designböcker. Jag bläddrar i boken när jag behöver lite extra pussy power eller inspiration.

 

 

Jennas tips: 

När en har en himla massa annat som tar tid är det alltid läsandet som för mig faller bort. Även om jag konstant längtar efter att få en lässtund, så är det just det som jag prioriterar bort först. Därför tycker jag det är ganska skönt att ta upp en bok sen en har läst förut, för den kräver inte riktigt lika mycket som en ny. Man kan läsa lite här och där, behöver inte vara fullt lika koncentrerad men får ändå den tillfredsställande känslan av att läsa något. 

Tove Janssons böcker är sådana som jag ofta går tillbaka till, och Kometen Kommer är en av mina favoriter. Att läsa den på våren och försommaren är extra mysigt just för att det är sommar i mumindalen i när de upptäcker ett sken på himlen. Jag gillar spänningen och hur Tove på ett väldigt intressant sätt speglat katastrofstämningen i mumindalen med stämningen under andra världskriget, boken är skriver just under det kriget. 

Untitled

Kör vidare på Tove Jansson-temat, men den här gången Bulevarden och andra texter som kom ut förra året. Den är ett samlingsverk med ett blanding av okända texter och illustrationer. Det finns allt från livskildringar och mumintroll, och texterna utspelar sig i bland annat 1930-talets Paris och Verona. I och med att texterna inte hänger ihop så är det här perfekt bok att ta upp ibland och läsa ur. Min senaste favorit är texten "ön" som handlar om kärleken och känslan i att känna en plats så väl. Om längtan efter ensamheten och lunget efter vinternsäsongen inne i stan. 

Untitled

Hannas tips:

Jag är lite partisk nu jag vet, men måste ta tlllfället i akt och lyfta fram Astras 100-års jubileumsantologi "Denna framtid är vår"! Ett snyggt paket där en stor samling feminister ur olika generationer bidrar med blandade texter, både teoretiska funderingar och mer personliga berättelser, intervjuer och dikter varvat med illustration, foto och konstverk.  Alltsammans bildar en spännande och fungerande helhet trots man kanske skulle kunna tro att intrycket blir lite spretig. Av bokens 245 sidor har mycket plats getts till den visuella delen med helsidiga bilder för ovanlighetens skull, vilket känns fräscht. Nina Nyman har sammanställt textdelen och Nina Grönlund står för den visuella identiteten. Passar bra att bläddra i och ta upp på nytt på valfritt ställe, inte bara läsa allt i ett svep, precis som tidningen som inspirerat till boken. Perfekt för välbehövd kämparglöd och framtidspepp nu in i den sista vårruljansen.

Malins tips:

Martina Haags senaste bok Livet går så fort. Och så långsamt är en tillbakablick på hur det är att växa upp, att vara osäker och försöka hitta sig själv i en verklighet där ens största önskan är att passa in och höra till. Jag kan relatera till Sonja och gång på gång känner jag mig glad att det är över, att jag inte behöver vara tonåring längre och misslyckas och ta trevande steg för att definiera sig själv. Men jag kan också minnas upproret, vilken enorm kraft som kom inifrån en själv och bara skulle ut. Hur svindlande den första ölen kändes. Hur obrydd och skitigt och oglamoröst allt var. Extra tips är att lyssna på ljudboken som Martina Haag läst in själv. Tycker det är så fint när författare själva läser in sina böcker och orden kommer till sin rätt.

Århundradets bokklubb
23.04.2018 kl. 16:39

Tips inför bokmässan

I morgon är det dags för bokmässa i Helsingfors och vi har valt ut våra favoriter ur programmet:

TORSDAG

Vad gör Finland när klimatförändringen förändrar allt? Saga väntar så mycket på att få läsa den viktiga boken Hyvän sään aikana - Mitä Suomi tekee kun ilmasto muuttaa kaiken? som tar fasta på hur Finland hittills har närmat sig klimatförändringen. Boken är skriven av den grävande journalisten Hanna Nikkanen och en arbetsgrupp bestående av 21 journalistikstuderande vid Tammerfors universitet. Projektet presenteras på torsdagen klockan 11-11.30 på Kullervoscenen.

Journalisten Julia Wiræus har bott i Delhi i flera år och nu är hon aktuell med boken De kallade henne Delhi Braveheart. Så här beskrivs boken inför evenemanget: "I hennes nya bok möter hon indiska kvinnor som alla försöker hitta fast mark när synen på kön, sexualitet och religion är i gungning." Diskussionen går av stapeln på Edith Södergran-scenen klockan 17-17.30. 

Posterstories fjärde nummer kommer äntligen ut till bokmässan! Glöm inte att plocka med dig novellaffischer till alla vänner och bekanta från Schildts & Söderströms monter (planschen är perfekt som present). På torsdag diskuterar dessutom Posterstories-teamet novellen som berättandeform på Tottiscenen klockan 18.30-19. Och ja, vi är ju lite jäviga här eftersom Saga och Kaneli också är med i Posterstories-teamet.

FREDAG

Mårran - vän eller fiende? Muminexperterna Helen Svensson, Elisabeth Nordgren och Outi Oja svarar på frågorna om vem mårran är och varför ska hon alltid vara ensam. Som de Tove fans vi är, och vi har väl alla haft en viss facination med mårran, är det här ett av de mer spännande samtalen! Klockan 14.00 på Tottiscenen. 

Blaue Fraus ocensurerade still gillar vi ju. På fredagen pratar då på bokmässan 15-15.30 på Edith Södergran-scenen. Såhär står det i mässprogrammet: "Någon hatar oss igen är en bok med ocensurerade samtal ur en Facebookchatt om feministisk kamp, ångest, barn, sex, förälskelse, pengar, teater, konflikter, systerskap och vänskap. Det är intensivt, rakt och roligt!"

Kritiken och dess villkor är ett ständigt aktuellt och alltid lika svårt ämne, speciellt i Svenskfinland. I höst tycks ämnet rent av ha varit i kris. Tatjana Brandt, Pia Ingström och Vilhelmina Öhman diskuterar ämnet klockan 18 på Edith Södergran-scenen.

Poesi och postinvandringslitteratur. På fredag kväll diskuterar Adrian Perera och Maïmouna Jagne-Soreau poesi och postinvandring i litteraturen på Tottiscenen 19.00-19.30. Adrian Pereras hyllade diktsamling White Monkey ligger högt på bokkubbens "to read"-lista och ämnet är ju onekligen intressant och aktuellt.

 

LÖRDAG

Jenna kommer inte bara att besöka bokmässan utan också sitta på scenen under lördagen. Anna Lindholm och Johanna Holmström har båda på något sätt tangerat kvinnors roll i historien i sina verk, och i ett samtal diskuteras kvinnors betydelse och vara eller icke vara i historien. På Tottiscenen 10.30. 

Koko Hubara står bakom bloggen, som sedan kom att växa sig till kollektivet och mediet Ruskeat Tytöt, som på de senaste året vuxit fram till en av de absolut mest framstående och progressiva finska insatserna för intersektionalitet, feminism och bredare kvalitetsjournalism samt plattform för multimedia - ”ruskealta tytöltä ruskeille tytöille” som Hubara själv menar. På bokmässan talar hon om sin hyllade bok med samma namn, intervjuad att gymnasieelever från Kallion lukio. Den bärande tematiken kretsar kring identitet, skönhet, etnicitet, kön-, och klassfrågor. På Kirjakallioscenen klockan 11.30-12.00.

Kaneli älskade Martina Moliis-Mellberg debut A och är mer än pepp på att ta sig an hennes nya verk 7 som utkommit i höst. I beskrivningen står det att diskussionen ska handla "om att försöka komma undan sig själv och sätta sitt hopp till en plats: havet. Går det att börja om? Går det att lämna sig själv?" I tider av livskriser låter det här ju minst sagt aktuellt och lovande. Klockan 15.30-16.00 på Tottiscenen.

Alldeles nyss bortgångna, fantastiska Birgitta Ulfsson. Hon var en riktig ”grand old lady” inom den svenskspråkiga teatern och har i långa samtal med författaren och journalisten Stig Hansén gett upphov till boken Med och mot min vilja, vars titel faktiskt baserar sig på en sanning. Hon ville aldrig ge ut sina memoarer men blev övertalad av Hansén då hon motvilligt läste igenom manuset han format ihop av alla pratstunder han spelat in med henne. Till minnet av en otrolig skådis och sprudlande stark kvinna kan man på lördag klockan 13 gå till Edith Södergran-scenen och lyssna på författaren som berättar om processen kring formatet ”samtalsbok” och öppenhjärtligt om Birgitta.

Näst sist ut på lördagskvällen klockan 19.00 får vi ännu ta del av något riktigt rafflande, nämligen ett samtal om erotik i litteraturen. Författaren Hannele Mikaela Taivassalo (bokklubben är fangirls!) och dokumentaristen Viktor Granö diskuterar kring ämnet utgående från Lars Eric Krogius (1889–1965) livsverk Penthesilea. Diskussionen går av stapeln på Edith Södergran-scenen. En intressant twist i detta är att Krogius sista önskan var att romanen skulle publiceras postumt på Söderströms förlag, men det skedde inte förrän femtio år senare. På Förlagets nätsida står det så här om Krogius: han var en udda aristokrat som tidigt avbröt en ingenjörskarriär för att på heltid hänge sig åt livsnjutning och romanförfattande. Så härligt obskyrt och intressant, inte minst pga all mystik och "tabu" kring boken.

 

SÖNDAG

Merete Mazzarella är en ständig favorit. Hennes senaste bok Om livets mening har av en slump figurerat hos såväl bokklubbarna som hos flera av våra kompisar på senaste tiden. På söndagen klockan 11-11.30 pratar Merete om "Vad är ett gott liv?" på Edith Södergren-scenen. Vi vill alla veta svaret.

Ingen kan väl ha undgått Bim Eriksson och Ulla Donners fantastiska serieromaner och hur slående de porträtterar *dagens ungdom* och allt vad det innebär (kärlek, prestationsångest, viljan att bli sedd ...) På söndag klockan 14 på Edith Södergran-scenen möts de två grafikerna och serietecknarna och diskuterar kring teman som mental ohälsa, relationer och feminism. 

 

Bildkonstnären Ellen Thesleff (1869–1954) var en av de första expressionistiska målarna i Norden och en stor föregångare på sin tid, också bland de få kvinnor som fick erkännande inom branschen. Hon var förutom sin konst känd för att tänja på könsroller och ta plats, en modig och självsäker kosmopolit. En helt ny biografi har getts ut av konsthistorikern Hanna-Reetta Schreck, som berättar om Thesleffs bakgrund och otroliga resor omkring i Europa fyllt med starka känslor och karaktärer. Förra året tyckte jag (Hanna) att det var så skönt som kontrast till allt annat som varit att höra Sanna Tahvanainen tala om Coco Chanel på bokmässan som det allra sista programmet för söndagen. En drömmig beskrivning av en svunnen värld av detaljrikdeom att gotta sig i och glamourösa anekdoter som tog en långt bort från mässcentret i Böle. Hoppas lite på en liknande upplevelse 16.30 på söndagen på Minna Canth-scenen där samtalet äger rum.

Förra årets stora skatteparadisläcka Panamadokumenten slutar aldrig att facinera. Minna Knaus-Galán var en av de 400 grävande journalister som arbetade med Panamadokumenten. Ibland är verkligheten mer spännande än fiktion. I sin bok beskriver hon de thrilleraktiga turerna kring det internationella Pulitzer-belönade samarbetet. Knaus-Galán pratar om Projekt Panama på Edith Södergran-scenen klockan 17-17.30.

Århundradets bokklubb
25.10.2017 kl. 16:10

Århundradets bokklubb

Vi gillar böcker och att prata om dem. Här delar vi med oss av sådant som vi läser, vill läsa och har läst. Och allt möjligt annat roligt vi gör eller funderar på. 

 

För boktips, samarbeten och kärleksbrev: 

arhundradetsbokklubb@gmail.com

Följ @århundradetsbokklubb på Instagram för mer bokpepp!