"Jag såg mig ligga där i leran, naken och vriden i en underlig ställning som fick mig att likna en plockad kyckling eller en docka som någon slängt ifrån sig när barndomen var över"

Kärlekens Antarktis har hyllats av recensenter och på flera håll lyfts fram som Sara Stridsbergs bästa bok hittills. Min läsupplevelse blev den raka motsatsen.

Det bör sägas rakt ut: jag tycker Stridsbergs verk hör till de intressantaste svenskspråkiga böckerna just nu. Men för mig är det något i Kärlekens Antarktis som slagit slint, eller helt enkelt gått för långt. Jag bollar läsupplevelsen med två vänner vars litterära omdöme jag litar på och hittar genklang i deras åsikter.

Boken inleds med att en kvinna blir strypt till döds av en man. Hon blir våldtagen, sedan styckad till bitar och placerad i olika vita kappsäckar längs vägkanten. Huvudet sänks ner i ett hål och underlivet blir utskrapat, föda till fluglarver. Den döda kvinnan berättar sin historia för läsaren, om drogmissbruk och prostitution, om sina två barn som blivit omhändertagna, eller frivilligt bortgivna. Om hennes lillebror som drunknade vid fyraårsåldern. Men framför allt: hon berättar om den sista bilresan ut till skogen, det onaturliga ljuset vid sjön, dödsögonblicket, och det som hände sen.

Han måste ha tagit fram kniven för nu flög små droppar av blod genom luften, mörka stänk i den mörka sanden, en del små som knappnålshuvuden. Snart låg jag utspridd i sju delar på stranden, snart hade han skrapat ut mitt underliv och dragit ut mina inälvor.

Stridsbergs böcker kretsar kring teman som galenskap och flickans och kvinnans villkor, inte sällan i förhållande till män som förövare. Kvinnokroppens materiella premisser gestaltas ofta genom sexualitet och sjukdom. Våld, misär och förfall återfinns på ett eller annat sätt i nästan alla hennes verk, men att det skett genom en feministisk ansats har inte verkat undgå publiken. Det har funnits ett sug i berättandet, något febrigt i språket som fått mig att vilja läsa vidare. Egentligen finns förutsättningarna för det här också i Kärlekens Antarktis, men min läsupplevelse fångar inte upp de motiven, den hakar upp sig på något annat. Mörkret i den här boken är så kompakt att alla dess andra potentiella teman försvinner in i dunklet.

Om händelserna berättades ur ett annat perspektiv skulle genren vara lätt att känna igen: någon, en helt vanlig människa är ute och rastar sin hund, hunden börjar skälla och dra mot en övergiven resväska. I väskan ligger uppstyckade kroppsdelar, polisen kallas in, området spärras av, kommissarien dricker kaffe i ett rum med bilder på väskans innehåll uppklistrat på väggarna, fler kroppsdelar hittas i andra väskor, obducenten undersöker dem, offret ska identifieras, förövaren hittas. Det är en historia vi är mer än bekanta med. Men i en intervju för Svenska Yle säger Stridsberg att hon velat göra det klart att ett kvinnomord inte är underhållning. ”Jag har (…) skrivit det här i någon sorts protest mot alla dessa kvinnokroppar som är en så viktig beståndsdel i vårt sätt att underhålla oss, i deckarlitteratur och tv och film. Jag hade en så stark känsla av att (...) om ni är så jävla intresserade av döda kvinnokroppar så varsågoda! Men då får ni följa med hela vägen in i skogen, då får ni stanna här, döden går inte över.”

I Kärlekens Antarktis gör den inte det, döden sträcker sig över bokens 313 sidor och djupt in under huden. För såklart att den här texten berör. Som läsare blir jag inte härdad, tvärtom, det blir mer obehagligt för varje ny beskrivning.

Hans händer drogs åt som ett rep om min hals, hans ansikte och bröst utan hårstrån trycktes mot mig. Jag kunde inte andas, det bubblade i lungorna när lungblåsorna brast, jag försökte hosta (…) Sedan såg jag mig själv, jag såg det grådaskiga skummet och bubblorna ur min mun, en blandning av jord och blod och gråa sönderslitna slemhinnor. Jag såg mig ligga där i leran, naken och vriden i en underlig ställning som fick mig att likna en plockad kyckling eller en docka som någon slängt ifrån sig när barndomen var över.

Texten trycker mot bröstet, gör mig illamående, men jag kan inte vända bort blicken på samma sätt som jag reflexmässigt gör i film och på tv när det blir för våldsamt. Jag kan inte blunda och vänta på att det går över, jag måste läsa mig igenom. Jag uppfattar det som att det varit Stridsbergs intention: att få oss att stirra våldet (mot kvinnor) i vitögonen, inte trivialisera det. Problemet är bara att hur mycket protest det här än är mot alla döda kvinnor underhållningsvåldet frossar i kvarstår våldet fortfarande i Kärlekens Antarktis.

I sitt sommarprat i juli 2018 pratar journalisten och författaren Katarina Wennstam om skillnaden i hur män dödar män och hur män dödar kvinnor. Hon berättar att statistiskt mördas fler män än kvinnor, men våldet kvinnor utsätts för tenderar att vara mer uttänkt, det kräver ofta närkontakt och riktar sig medvetet mot platser som ansikte och kön. När män utsätts för våldsgrepp förväntas allmänheten inte vara intresserad av de så kallade ”makabra detaljerna” kring mordet. Däremot är intresset för den mördade kvinnan(s kropp) stor: vad hade hon på sig, hur såg hon ut då hon hittades, vilken ställning låg kroppen i, i vilken vinkel gjordes potentiella snitt och så vidare. Wennstam menar att det i vårt samhälle finns en (sexuell) fixering vid döda kvinnokroppar och att allmänintresse ibland riskerar att förväxlas med nyfikenhet när uppgifter om uppmärksammade fall ska offentliggöras. Hon berättar att diskussionsforum på internet är fulla av mordintresserade privatpersoner som diskuterar olika fall och att det ständigt efterfrågas bilder på och detaljerade uppgifter om offrets tillstånd.

Sommarpratet dök upp i mina tankar när jag läste Kärlekens Antarktis, där läsaren inte besparas på detaljerna kring mordet. För den som tänder på döda kvinnokroppar tänker jag att det här vad Vladimir Nabokovs Lolita måste vara för en pedofil. Jag kan inte låta bli att fråga mig själv ifall en feministisk agenda rättfärdigar ett frosseri i den här typen av våld, eller om det ens är ändamålsenligt? Är det tvärtom inte lika motsägelsefullt som att kriga för världsfred? Jag är också trött på alla döda kvinnokroppar som ska fungera som katalysatorer för vår nöjesindustri. Därför föll inte Kärlekens Antarktis mig i smaken.


Text och bild: Kaneli Johansson

Kaneli Johansson
21.02.2019 kl. 13:00

Litterära samtal om kritiken, havet och Själarnas ö

Vad: I kväll ordnar Intresseföreningen för finlandssvenska frilanskritiker och Fria seminariet i litterär kritik ett seminarium om kritiken just nu. Bland annat kommer Kaneli att delta i ett samtal om kritik på bloggar och sociala medier. 

Var: Teater Viirus, Medelhavgatan 14

När: 14.3 alltså I KVÄLL, klockan 18-21

Facebookevenamanget finns här

Vad: About the Sea: Fotokonstnären Lotta Törnroth och författaren Monika Fagerholm pratar om havet och sina respektive konstnärliga processer. 

Var: Galleri Hippolyte, Georsgatan 8-10

När: Nu på lördag, 23.2, klockan 14–15

Facebookevenemanget finns här. 

Vad: KVINNORNA PÅ SJÄLÖ - Ett seminarium med Johanna Holmström, Jutta Ahlbeck och Ann-Luise Bertell. 

Forskaren Jutta Ahlbeck och författaren Johanna Holmström talar om kvinnorna på Själö hospital 1889–1944. Under perioden intogs närmare 200 kvinnliga mentalpatienter. Vilka var dessa kvinnor och hur kom de att definieras som sinnessjuka?

Var: Svenska teatern, Norra esplanaden 2

När: 5.3, klockan 19-21

Facebook evenemanget finns här 

århundradets bokklubb
14.02.2019 kl. 11:26

Böcker om klimatfrågan

Den här veckan ordnar Finlands naturskyddsförbund temaveckan Luonto Lainassa tillsammans med biblioteken i landet.

Årets tema är klimatförändringen och det betyder att biblioteken lyfter fram och tipsar om böcker som tangerar klimat- och miljöfrågor och det vill vi också göra! Här under hittar du tips på både skönlitterära böcker och faktaböcker du ska läsa när du har klimatångest och vill hitta nya perspektiv på. Vissa kan däremot rentav skapa mer klimatångest.

Petter Nissinen.

Bild: Petter Nissinen

Romaner 

Den globala uppvärmningen och därmed följande klimatförändring syns givetvis även inom skönlitteraturen. Klimatet och naturen är teman som alltid figurerat i litteraturen, men sättet att närma sig temat har varierat mycket i olika tider. En specifik genre som vuxit fram under de senaste årtiondena är ekodystopier. Här kommer några tips på romaner (dystopier) där klimatförändringen och dess följder står i fokus. Ekodystopier gestaltar, trots att de kategoriseras som scifi, framtidsscenarios som ofta överensstämmer med vetenskaplig forskning i ämnet, och de känns därför i den här kontexten vassare än andra böcker med klimattematik. 

Blå av Maija Lunde

Maja Lunde slog spinner i Blå ihop två parallella historier: 2017 seglar sjuttioåriga klimataktivisten Signe ensam ner från Norge till Frankrike för att konfrontera sin ungdomskärlek som godkänt utvinnandet av is från glaciären i deras hemby. 2041 flyr David med sin dotter undan torkan i södra Europa. De vill till vattenländeran i norr, men hamnar på ett flyktingläger där de hoppas kunna återse resten av sin familj.

Minnet av vatten (Teemestarin kirja) av Emmi Itämäki

Emmi Itämäkis prisbelönta bok Minnet av vatten utspelar sig i en framtid där världskartan efter någon slags (klimat?)katastrof ritats om. Samhället är en diktatur, sötvatten ransoneras, att gömma undan det hör till de mest allvarliga brott som finns. Ingen kommer riktigt ihåg tiden som var innan, bara i temästrarnas dagboksanteckningar finns minnesbilder bevarade. Långt inne i Lappland bor 17 åriga Noria, vars far skolar henne till att efterträda honom som temästare. Därmed får hon också i uppdrag att skydda en gammal hemlighet, en sötvattenkälla.

De hemlösas stad av Annika Luther

På finlandssvenskt håll är böckerna som på allvar behandlar klimathotet få, Annika Luthers De hemlösas stad är en av de få som gör det. Även här sker handlingen i en framtid där en klimatkatastorf redan inträffat. Efter 2035 täcktes södra Finland av vatten och invånarna i Helsingfors tvångsevakuerades till Jyväskylä där de nu lever i ett dystopiskt övervakningssamhälle. Men 15 åriga Lilja vill veta mera om sin bakgrund och rymmer till det som en gång var Helsingfors, som nu befolkas av andra folkslag som flytt ännu värre översvämningar.

Faktaböcker

För den som har klimatångest kan det vara bra att samla på sig fakta om vad som kan göras för att värna om klimatet. Det finns så klart otaliga böcker inom ämnet och för den mer akademiskt lagda finns det massor med vetenskapliga  journaler att plöja igenom.

Här kommer tre tips på faktaböcker som är lätta att ta till sig, men som ändå får en att tänka till.

Hyvän sään aikana - Mitä Suomi tekee kun ilmasto muuttaa kaiken?

Boken tar fasta på hur Finland hittills har närmat sig klimatförändringen och är skriven av den grävande journalisten Hanna Nikkanen och en arbetsgrupp bestående av 21 journalistikstuderande vid Tammerfors universitet.

Man ska läsa boken för att bli faktaklok på hur klimatförändringen påverkar Finland och vad vi här kan göra för att bättre ta hand om miljön.

This changes everything. Capitalism vs. climate av Naomi Klein

Boken är en verklig tegelsten och ganska tungläst för att den är fylld med många långa källhänvisningar och hårdkokta vetenskapliga fakta.

Boken lättar inte din klimatångest, men ger dig verktyg att förstå varför vårt kapitalistiska konsumtionssamhälle måste förändras om vi vill ha kvar vår planet i framtiden.

En stor fördel med boken är också hur väl den tar upp ursprungsbefolkningars orättvisa situation, det vill säga att majoritetsbefolkningen på många håll i världen har tagit över och förstört landområden som hört till ursprungsbefolkningen, men när det diskuteras kompensation för detta vänder majoritetsbefolkningen örat till.

Denna insikt gör att man börjar tänka mer på hur man i Finland har behandlat samerna och deras landområden. Samma argumentation kan man också tillämpa när det gäller hur den så kallade västvärlden  ofta kritiserar utvecklingsländer som nu håller på att komma närmare den miljöförstörande levnadsstandard som man i väst redan är van vid och inte vill bli av med.

Zero Waste av Otso Sillanaukee

Vill du läsa något som ger dig redskap att själv göra en förändring rekommenderas Otso Sillanaukees Zero Waste som också finns som ljudbok. Sillanaukee förändrade sin livsstil för ett par år sedan då han stötte på begreppet zero waste som innefattar en ett tankesätt om att man ska konsumera så hållbart som möjligt och inte orsaka onödigt skräp i vardagen.

Boken börjar med en redogörelse för hur mycket skräp som Sillanaukee själv lätt producerade på en vecka, och hur han tänkte sig att det räcker med att återvinna och sortera skräpet i åtta olika soptunnor.

Han förklarar utan att predika och med personliga anekdoter målar boken en bild av att vem som helst kan klara av att bli av med ett skräpfyllt liv. Det enda som blir lite störande är hur Sillanaukee hela tiden påpekar att en zero waste-livsstil sparar tid. Problemet är väl att vi i våra hektiska liv gör dåliga konsumtionsval just för att vi vill spara tid och på så sätt ökar skräpberget i våra hem. Visserligen sparar zero waste-livsstilen tid från att behöva sortera skräp och gå till butiken, men i och med att så mycket behöver göras själv i vardagen (allt från deodorant till bröd till havremjölk, t.ex.) går det säkert åt en hel del tid till att leva sopfritt.

Men Sillanaukee konstaterar att förändringen inte måste ske på en gång, och att små steg också gör en skillnad och det känns hoppfullt och skönt.

För finlandssvensk zero waste-inspiration kan man vända sig till Julia Degerths blogg Grön i Åbo och kolla in hennes bok som nyligen kommit ut.

Kaneli Johansson & Saga Mannila
07.02.2019 kl. 11:20

Fantasilandskap framom verklig tonårsskildring

Utbudet av ungdomsböcker i Svenskfinland är relativt litet. Fantasygenren mår väl visserligen bra, förutom Maria Turtschaninoff kan i alla fall Mia Francks trilogi Martrådar räknas dit. Men utöver fantastiken finns det bara enstaka titlar, ingen riktig genre att förhålla sig till. Dea Solin, 23, debuterar med en ungdomsroman som istället går i led med svenska författare som Amanda Svensson och Sanne Näsling, som låtit flickorna i sina böcker samtidigt vara såväl otyglade och bryska som vilsna och sköra. Solins En spellista för sömnlösa nätter är uppfriskande laglös och ärlig, men riskerar stundvis att fastna i tonårsklyschor och ett filmatiskt stämningsbygge.

Isabella blir stoppad av polisen på väg till sin flickväns begravning eftersom bilen för ett sånt oväsen. Fordonet har hon köpt på ett skogsrave och minnesstunden klarar hon inte av, istället drar hennes vänner med henne för att köpa chokladbollar. Hon klarar heller inte av att sova eller lyssna på de elva röstmeddelanden som flickvännen Natalie lämnat på telefonen natten hon tog sitt liv. Istället kör hon om nätterna runt i staden där hon bor. Hemma väntar bästa vännen Axel och hans pojkvän Rufus som försöker ta hand om Isabella så gått som två vilsna tonårskillar kan. Hennes konstnärsföräldrar har tröttnat på att driva ett hotell och flyttat utomlands för att bo i ett kollektiv i djungeln. Enklare blir det inte då den karismatiska Audrey gör entré i Isabellas liv, men nu har hon i alla fall någon att dela de nattliga åkturerna med.

Att en nittonårig tjej i en storstad med ”glittrande skyskrapor” äger en bil är i och för sig något otippat, men En spellista för sömnlösa nätter handlar inte om realism utan eskapism. Solin skildrar filmatiskt en tonårsvärld där allt det självdestruktiva är lockande. Rödvinsglasen och cigaretterna avlöser varandra, det finns fester att gå på varje kväll, det finns alltid en orsak att bli berusad. Människorna som Isabella umgås med är författare, konstnärer eller pluggar litteratur. De rör sig i flådiga takvåningar och gentrifierade industriområden, talar om politik, röker gräs, är hemligt förälskade i varandra. Sömnlösheten och ångesten tillför en eftersträvansvärd aura av mystik och svårhet. Snarare än att beröra eller behandla verkliga trauman skapar boken en stämning och estetik för karaktärerna att röra sig i. På så vis är En spellista för sömnlösa nätter ett ungdomens fantasilandskap framom en tonårsskildring förankrad i verkligheten.

Det fiktiva indiebandet Casablanca Lilies spår tonsätter varje kapitel och Isabella älskar dem trots att ”deras repertoar består av typiska indielåtar med långa gitarrslingor och pretentiösa texter”. Den beskrivningen blir ett imaginärt soundtrack för hela romanen, men det (medvetet?) pretentiösa kunde med fördel ibland ha ersatts med autenticitet som brutit den filmatiska fasaden. Det hade kunnat ge fantasilandskapet ett ännu djupare skimmer.

Text & bild Kaneli Johansson


Recensionen publicerades ursprungligen i Ny Tid. Århundradets bokklubb läste En spellista för sömnlösa nätter hösten 2018. En sammanfattning av vår diskussion finns att läsa här. 

Kaneli Johansson
31.01.2019 kl. 10:12

Ellen Strömberg: Jag är inte Rakel

 

Ingen mår väl sämre av att dela med sig? frågar sig Ellen Strömberg. På bloggen Blejk Fejt & Fab är hon van att berätta om sig själv och att bjuda in läsare i sin vardag, men när det kommer till skönlitteratur är det inte det självbiografiska som lockar. 

 

Ellen Strömberg är mitt uppe i att städa bort de sista spåren av julen när jag träffar henne en lördagsförmiddag i januari. Hon lirkar ner en färgsprakande ljusslinga mellan glansiga julgransbollar, flaggor och tomtar och pressar ner julgranen i en låda medan hon berättar om sitt år som författardebutant. 

– Jag trodde att jag att jag skulle vara mer beredd på uppmärksamheten och responsen, men jag har en mycket mer avslappnad attityd till bloggen. Jag har ingen prestationsångest alls när det kommer till det skrivandet, men när man skriver en bok kan man ju inte gömma sig bakom eller påstå att man inte har ansträngt sig. Nu har jag för en gångs skull verkligen gjort mitt bästa och då blir det ju väldigt jobbigt om det inte duger, säger Strömberg och trycker in en låda i ett skåp i hallen. 

 

 

Ellens hem är som man kan tänka sig om man har följt hennes blogg. Uppfriskande icke-avskalat: växter och tavlor i överflöd, ett rum med knallrosa väggar, en storblommig tapet i köket, teakmöbler och loppisfynd. Hemmet återspeglar hennes bloggpersonlighet ”Blejk, Fejt & Fab”: En nyfiken och öppen personlighet som inte ber om ursäkt, utan tar plats, är frispråkig och bjuder in. Det är nästan lite väl symboliskt att dörren står öppen när jag kommer hem till henne.

– Jag kan störa mig oerhört mycket på att man ibland förundras över att jag kan vika ut mig så på bloggen. Men jag är ju inte så endimensionell att hela mitt liv ryms i en blogg och det jag skriver är ju ett medvetet val, säger Strömberg och får en bekymrad rynka i pannan när hon fortsätter: 

– Vi värderar integritet lite för högt. Vad får man ut av att ha jättemycket integritet? 

Det är också öppenhet hon efterlyser som jurymedlem i Schildts & Söderströms debutanttävling Läs mig!

– Det är väl inte så att jag går omkring och saknar att läsa en finlandssvensk sexskildring men om man jämför med Sverige så känns det som att vi i Svenskfinland alltid är snäppet mer prudentliga. Jag tycker att folk skulle kunna slappna av lite mer.

 

"Traditionellt har det setts som en typiskt kvinnlig grej att dela med sig, inte bara i litteratur såklart utan överlag ska man vara stoisk och hålla käften, vilket jag tycker är totalt bullshit."  

 

”En aning neurotisk, ett stort kontrollbehov och inte så rolig irl” är hur Strömberg beskriver sig själv. Den neurotiska sidan syns inte det minsta under vårt samtal, snarare avger Strömberg ett avslappnat lugn när hon sitter i en stor fåtölj med en tekopp i handen, omgiven av växter och, såklart, böcker i massor – som sig bör hemma hos en författare. För trots att Ellen Strömberg själv har svårt att identifiera sig som författare (”Man tror att det ska vara som att gå igenom en rökridå i ’Sikta mot stjärnorna’ och komma ut på andra sidan som författare, men så är det ju inte”) är det faktiskt det hon är. Hon debuterade med Jaga vatten våren 2018 och uppväxtskildringen där berättaren Rakel står i skuggan av vapendragaren Hanna har sedan dess florerat i dagstidningar, Instagrambilder och blogginlägg. Romanen handlar till stor del om kvinnlig vänskap och maktstrukturer mellan vänner, men det som ofta uppmärksammas är hur sex skildras i boken. 

 – Jag vet inte om det är så att unga har en annan syn på sex än jag hade när jag var tonåring men det förvånar mig faktiskt att man kan bli chockad av sexet i Jaga vatten då det i min mening inte finns en enda renodlad sexscen i boken. 

För Strömberg var det självklart att det skönlitterära skrivandet skulle skilja sig från bloggen, som hon har skrivit i femton år. Bloggen är en plats där hon, enligt sig själv, är väldigt öppen och hundra procent ärlig och hennes vassa och roliga texter har lockat till sig en trogen grupp följare.

– För att sluta skämmas över sina dåliga sidor eller misslyckanden måste man lyfta fram dem i ljuset.

 

 

Det är knappast ovanligt att läsa texter biografiskt i dag när det finns så mycket som lockar till det. Författaren är i högsta grad levande – de skriver autofiktion, leker med gränsen mellan fiktion och verklighet och instagrammar sin frukostgröt. Vi berörs mer av berättelser som är ”based on a true story” och googlar författares familjesituationer för att hitta samband – en kontext utanför romanens verklighet. Strömberg menar att det här är oundvikligt, men att en biografisk läsning har fler nackdelar än fördelar.

– Man låser sig som läsare och jag tror att det förminskar ens läsupplevelse. Men samtidigt är det ju väldigt svårt att helt koppla bort författaren från texten. 

I Jaga vatten menar Strömberg att miljöerna och känslorna är självbiografiska – resten är fiktion. 

– Jag är jätteimponerad av författare som kan skapa en helt ny värld. Jag förstår inte ens hur man gör det. Jag måste utgå från det jag har och det är de österbottniska miljöerna och sammanhangen och det jag känt och upplevt. Men det betyder inte att det som händer i Jaga vatten har hänt. 

Samtidigt som vi får mer insyn i människors liv och det fula och icke-Instagramvänliga finns det också de som tröttnat på autofiktion och verklighetslitteratur, synligt till exempel i fantasylitteraturens popularitet eller debatten om gränslöshet och utelämnandet av personer i författarens närhet och privata sfär.

– Det är mycket prestige kopplat till det här. Traditionellt har det setts som en typiskt kvinnlig grej att dela med sig, inte bara i litteratur såklart utan överlag ska man vara stoisk och hålla käften, vilket jag tycker är totalt bullshit. 

Ellen Strömbergs nya romanprojekt kretsar kring galenskap, sanningar och opålitliga berättare, men det självbiografiska får stanna i bloggsfären. 

– Jag tycker inte att man ska känna sig tvungen att vara en persona som författare och bjuda in till sitt liv, men är man okej med det så varför inte bjuda in? Det mår väl ingen sämre av?

 

 

Nu när det gått nästan ett år sen Jaga vatten kom ut och du kanske fått lite distans – hur har det varit att ge ut en bok?

– Det har varit roligt att se alla delar bakom bokutgivningen, till exempel marknadsföringen. Eftersom jag har ett visst kontrollbehov har det varit ganska jobbigt att släppa boken och bli van med tanken att folk får göra vad de vill med berättelsen och tolka den hur de vill. Att acceptera det  rimmar inte alls väl med min personlighet. 

Strömberg har bloggat aktivt om bland annat kroppspositivism men i Jaga vatten var hennes mål att beskriva kroppar så lite som möjligt och bara lyfta fram det mekaniska och funktionella i dem. 

Tror du att folk antog att Jaga vatten skulle handla om kroppsaktivism? 

– Jo, för oavsett vad man gör är man alltid först och främst sin kropp, och folk har alltid svårt att tro att man kan ha något annat intresse eller några andra sidor. Men jag tror inte på att skriva skönlitteratur med agendor. Jag läser hellre något som är bra än något som är politiskt.

Ellen Strömberg är i dag 31 år och hon är glad att hon inte debuterade tidigare, eftersom den psykiska påfrestningen är stor. 

– Folk tycker och tänker från höger och vänster och det hade åtminstone inte jag klarat av som tjugoåring. Och sen var det jag skrev när jag var yngre inte särskilt bra heller.

Att hitta sin egen röst som skribent är något som de flesta skrivande människor antagligen kämpar med i något skede. Strömberg minns hur hon under skrivutbildningen Litterärt skapande vid Åbo akademi med gråten i halsen frågade ”Vad ska man göra om man inte har en egen röst då?”. 

– Och då trodde jag att det var så – att jag inte hade någon röst. Så jag försökte härma andra, men det blir sällan bra på det sättet. 

Skrivandet har lärt Ellen Strömberg mycket, det viktigaste av allt kanske är empati. Hon menar att man genom att skriva tvingas föreställa sig andras världar och man öppnar sig för andras livssituationer. 

 

 

Hur går du till väga när du skriver? 

– Jag har inte någon tydlig plan för vad eller hur jag ska skriva men jag börjar vid något fenomen eller scen eller känsla som jag vill skriva och sen är det som att sätta en snöboll i rullning där det fastnar lite mer vartefter. Och så plötsligt har man en scen eller ett kapitel framför sig. Men en stor del av förarbetet gör jag genom att gå omkring i vardagen som en svamp och bara dra till mig alla intryck och fundera på hur olika färger och ljud och händelser kan beskrivas. 

Strömberg påpekar att skrivandet inte bara är något som händer automatiskt. För henne kommer inspirationen av att skriva och några tydliga rutiner finns egentligen inte. 

– Jag önskar att jag var en sån som stiger upp klockan sex på morgonen och skriver några timmar men jag misstänker att det aldrig kommer att hända. Men jag brukar sätta upp mål för varje vecka, typ att skriva ett kapitel. Och vissa veckor är målet att skriva fem. 

I det nya romanprojektet kommer kapitlen vara längre än i Jaga vatten

– Folk frågar ofta vad tanken bakom de korta styckena är och jag hade egentligen ingen speciell tanke bakom dem – jag orkade bara inte hålla koncentrationen uppe speciellt länge. Jag blir snabbt uttråkad och att skriva kort var ett sätt för mig att fortsätta skriva. 

Vilka är dina bästa skrivtips? Utöver ”skriv, skriv, skriv”?

– Skriv, skriv, skriv är nog det bästa men om det är taget så skulle jag nog tipsa om att gå en skrivutbildning. Jag tror att det i alla fall ger mål och ambition för skrivandet. För mig är det i alla fall lättare att skriva om jag har tydliga deadlines att hålla.

Strömberg lyfter också fram läsandet som ett lika bra skrivtips som att skriva. Hon påpekar också att man inte ska tänka för mycket och komplicera skrivandet i onödan, utan att försöka skriva det som kommer. 

– Jag tror inte att det finns något sätt som funkar för alla, något sorts recept för en perfekt roman – det funkar ju inte så. Men det bästa tipset är självklart bara att våga försöka. 

Ellen Strömbergs lästips

Eleanor Oliphant is completely fine av Gail Honeyman. Det var länge sedan jag blev så tonårigt uppslukad av en bok. 

Min katt Jugoslavien av Pajtim Statovci. Den går som pjäs på Kansallisteatteri just nu och är skriven av en finsk man med kosovoalbanska rötter. Tack och lov sa min bokcirkel att vi skulle läsa den för annars hade jag knappast läst den. Jag har inte hört någonting om den på svenskt håll, fast den finns i svensk översättning. 

Lincoln in the Bardo av George Saunders. Det var en av 2018:s bästa läsupplevelser. Helt sinnessjukt bra. 

 

Text & Foto: Malin Öhman

Delar av intervjun har publicerats i Hufvudstadsbladet 18.1.2019

Malin Öhman
24.01.2019 kl. 11:30

På mitt nattduksbord just nu

Hej och välkomna till mitt (Kanelis) sovrum. Tänkte att vi skulle kolla närmare på vilka böcker jag för tillfället har på mitt nattduksbord. 

Jag hör till kategorin som alltid har minst fem böcker invid sängen. Inte så att jag läser på alla just nu, det är en blandning av sånt jag börjat lite på, sånt jag aktivt läser just nu och sånt jag hoppas hinna läsa snart. Vi tittar närmare på högen: 

Det här är min ”huvudbok” just nu. Försöker ta mig igenom den men det går långsamt. Den är så brutal och våldsam och sorglig så jag klarar inte av mycket på en gång. Får inte läsa den om kvällarna längre för drömmer så skumma drömmar sen. KUL bok med andra ord. Ska skriva mer om mina tankar om den när jag läst klart.  

De här två skickade min kompis till mig till min födelsedag i en brun papperspåse från Söderbokhandeln, med ett tillhörande kort där hon berättade hur hon valt just de här två. Man älskar ju noggrant utvalda böcker som kommer på posten <3 Har inte hunnit annat än bläddra i dem än så länge, men de ligger här och lockar på mig. 

Det här är Astras hundraårsantologi med texter skriva av ”Svenskfinlands främsta feminister”. Vi diskuterade ju Ida Kronholms text "Fruktbarhetens förtryck" som ingår här på Bokkalaset i Ekenäs. Har läst lite olika texter i den sen dess, de är alla helt fristående så det är tacksamt att bläddra och läsa någon text här och någon där när man har en stund över. 

Nordisk fauna är en samling noveller som på olika sätt befolkas av djur. Läste några av novellerna i oktober men sen glömde jag tydligen bort den. Är fortfarande nyfiken, men samtidigt imponerade novellerna uppenbarligen inte jättemycket på mig. Har inte flyttat undan den till bokhyllan än i hopp om att plocka upp den någon dag och läsa klart. 

Sist men inte minst! Vår följande bokklubbsbok! De jag känner som läst den har antingen älskat eller hatat, nyfiken på vilkendera kategorin jag kommer ingå i … 

Det var allt från mitt nattduksbord. Syns det att jag har mer böcker än tid? Känns i alla fall så just nu. Ska läsa dagens dos av Kärlekens Antarktis nu, det går framåt, långsamt, men det går.    

Hur ser era nattdukbord ut? Kör ni en bok åt gången eller slalomrace så som jag? 

Kaneli Johansson
17.01.2019 kl. 09:00

Århundradets bokklubb tipsar i januari

Det nya året har kört i gång och det är dags för bloggen att starta om efter jullovet. ​I oktober lanserade vi ju en ny serie där tipsar kort om evenemang, fenomen och annat roligt som händer i litteraturvärlden. Här kommer det första tipsinlägget  anno 2019:

 

1. SVT har lanserat ett nytt program där artister tonsätter poesi. Lönar sig i synnerhet att se avsnittet med Little Jinder där hon tonsätter dikter av Bodil Malmsten. Helt Lyriskt går att se på SVT Play.

2. SLS Seminarium: “Modiga kvinnor”, nu på fredag klockan 10–16 på Riddaregatan 5. Ett seminarium som ordnas i samarbete med Vetenskapsdagarna vid Helsingfors universitet, som ett av de, tyvärr, väldigt få svenska programmen. I evenemangsförklaringen stod det så här: I seminariet Modiga kvinnor vill Svenska litteratursällskapet lyfta fram 6 modiga finländska kvinnor som haft en betydelse både nationellt och internationellt. Därutöver uppmärksammar vi barnmorskor och kvinnor som engagerat sig i metoo-rörelsen." 

3. Elena Ferrantes första bok ur Neapelsviten, My brilliant friend/Min fantastiska väninna, som tv-serie för mörka mysiga kvällar <3 Kan ses via HBO Nordic.

4. Besök nya fina centrumbiblioteket Ode (som vi ju recenserade i december) och filmarkivets nya biograf Kino Regina i samma byggnad som invigs nu i helgen. Ett direkt och ett lite mer indirekt litterärt dejttips.

5. Minns ni hur mysigt det var när man var barn och någon läste högt för en? Well det är precis lika mysigt i vuxen ålder. I stället för att kolla på film/serie med en kompis eller käraste – läs högt för varandra. Om en hel roman känns för ambitiöst går det bra (kanske bättre?) men noveller eller prosalyrik.

6. Open Mic-säsongen har kört igång för i år. På Sörkän Ruusu ordnar Helsinki Poetry Connection och LitAdviser en möjlighet för dig att testa på spoken word söndagen den 20.1. Kolla in evenemanget på Facebook.


7. I det senaste avsnittet av En varg söker sin pod diskuterar Caroline och Liv hur kvinnor inom kultur tystas och tvingas in i en norm av att producera något världsförbättrande och duktigt i stället för att skapa på samma villkor som män. Dom tar Lena Dunham som exempel och all den kritik hon fått för att hon inte är politiskt korrekt vilket nu har lett till att hon inte skapar längre (</3!!). Lyssna!

Århundradets bokklubb
10.01.2019 kl. 08:32

*✧・゚:* 2018 *:・゚✧

 

Ett nytt år närmar sig men innan vi vänder blad vill vi se tillbaka på året med bokklubben. I mer än tre år har vi läst och analyserat tillsammans och i år är inget undantag. Om vi försöker hitta något gemensamt bland böckerna vi valt att läsa år 2018 är många av dem skrivna av finlandssvenska författare, närmare bestämt 55 procent. De flesta är även debutanter. Över 70 procent av böckerna vi läst är skrivna av kvinnor.  

Nytt för i år är att vi gjort en del utöver att prata om böcker tillsammans. Till exempel släppte vi vårt filmprojekt Möte med Märta i våras och i höst hade vi öppen bokcirkel kring Ida Kronholms text Fruktbarhetens förtryck i Astras 100-års jubileumsantologi Denna framtid är vår på Bokkalaset i Ekenäs.

Det kommande året tänker vi satsa på att utveckla bokklubben och bloggen och förhoppningsvis kunna bjuda på massor av lästips och analyser. Tack till alla er som följer, läser och kommenterar. Här kommer några reflektioner över bokåret som gått. Gott nytt år! ༓・*˚⁺

 

Saga

År 2018 var för mig ett ganska dåligt läsår. Jag kände mig sällan läsinspirerad, hade dålig koncentrationsförmåga om kvällarna då jag skulle läsa och läste helt enkelt mycket färre skönlitterära böcker än jag brukar. Jag skyller på graduskrivandet och alla vetenskapliga artiklar och teoriböcker som måste prioriteras framom skönlitteraturen. Som tur är ska uppsatsen in första veckan i januari och efter det blir det förhoppningsvis mer tid för romaner igen.

Det som jag däremot har lyckats med i läsväg i år är att anamma ljudböcker och faktiskt gilla formatet. Ljudboksåret började med Malin Persson Giolitos Störst av Allt och Rupi Kaurs Milk & honey för att sedan fortsätta med bland annat Saara Turunens Sivuhenkilö och Jonas Hassen Khemiris Pappaklausulen. Tyckte mycket om att lyssna på alla dessa böcker, fastän jag ibland kände att jag också gärna skulle se texten framför mig i utskrivet format. Av bokklubbsböckerna som vi läste och diskuterade tillsammans kommer jag bäst ihåg Ellen Strömbergs Jaga Vatten som jag älskade och Rafael Donners Människan är ett känsligt djur som provocerade mig och som jag inte kan säga att jag älskade. Ett litet liv var också en minst sagt minnesvärd läsupplevelse. Hoppas år 2019 bjuder på ännu mer läsupplevelser, men framförallt mer diskussioner om böcker, det vill säga fler bokklubbsträffar smaksatta av hetsiga samtal, snacks och vin. <3

Kaneli

För mig har 2018 läsmässigt inneburit färre böcker än året innan, med det har dels varit ett medvetet val. 2017 läste jag närmare 60 böcker, i en lästakt där kvantitet gick före kvalitet i alla fall vad kommer till den analys som hände i mig själv. Så i år har jag medvetet velat läsa färre men med större omsorg. I och med att jag även recenserat en hel del har det målet i alla fall infriats. Samtidigt har jag arbetat mycket med motsatsen: att komma ihåg att läsa kravlöst, lustfyllt, utan press på att leverera en analys.

Tre böcker jag läst under 2018 som jag vill lyfta upp här är Arabian Lauri, Mamma november och Bombträdgården. Ett nytt författarskap jag upptäckte var Linda Boström Knausgård vars böcker Helioskatastrofen och Välkommen till Amerika förvirrade och förtjusande (också förskräckte förresten!). Agneta Plejers Spådomen och Doften av en man följde i ljudboksformat med mig under början av sommaren, medan Maria Turtschaninoffs trilogi Krönikor från röda klostret hängde med mig genom sensommaren och en flytt fram till de första gula löven. Två bokklubbsböcker jag minns att vi diskuterade livligt var Elis Burraus Karismasamhället som vi hade mycket olika åsikter om och Ellen Strömbergs Jaga Vatten som hörde till den ovanliga kategori av böcker som enhälligt gillats av bokklubben.  

Specialomnämnanden kanske också bör ges till Ett litet liv som jag grät mig igenom och Sara Stridsbergs Darling River, som jag under vintern och våren skrev min gradu om och som jag därför umgicks så intensivt med. Den har ändå något jag fortfarande dras starkt till.

Malin

I år har jag läst färre böcker än jag brukar. Jag har påbörjat många men tappat intresset och koncentrationen efter bara ett tiotal sidor. Men jag tänker att det får vara så ibland – livet kommer i vägen och det här året har varit mitt kanske mest turbulenta år någonsin, i alla fall på ett emotionellt plan, och det speglas nog i min läsning. Det fanns helt enkelt inte tid att glömma bort mig i böcker när så mycket hände, speciellt under sommaren. Jag tänker på hur jag låg och läste Ett litet liv i trettio graders värme, helt vindstilla, och lyssnade på vågor, puttade iväg en myra från min arm. Hur boken följde med mig in i hösten, alldeles bucklig och rynkig och söndergråten när vi pratade om den och ingen riktigt kunde hitta orden vi ville hitta.

Annars har få böcker fastnat hos mig. Jag började läsa Call me by your name och minns att jag läste sidorna i skarpt kallt februariljus men jag kunde inte läsa den till slut, tänker hela tiden att jag ska ta upp den igen då jag orkar läsa om hjärtesorg. Jag lyssnade på Jonas Hassen Khemiris Pappaklausulen och kände mig besviken över hur platt och intetsägande den var i jämförelse med Allt jag inte minns. Jag lyssnade på Jonas Gardells Till minne av en villkorslös kärlek och minns knappt någonting från den, bara att jag lyssnade med ett öra och gick längs tågspåret när träden skiftade i gult. Jag lyssnade på Agnes Lidbecks Förlåten när jag hängde tvätt nere i källaren. Med vått hår som droppade ner på golvet och en stor klump i magen. Och jag läste Jaga vatten på flyget hem från Stockholm en sen aprilkväll och där någonstans över molnen tänkte jag att det här är en av de bästa böckerna jag läst på länge.

Det är allt runt läsningen jag minns bäst, och jag tänker att det är ganska fint. Att jag kopplar ihop böckerna med händelser, med tider, att jag kommer att tänka på evighetssommar, darrande händer, fuktiga lakan och tårar när jag tänker på Ett litet liv.

Hanna

Också för mig har året 2018 handlat om lite färre böcker men desto större känslostormar både genom böcker och privat. Jag förknippar de starkaste läsupplevelserna med då jag vistats ute på landet eller rest, för det är oftast då jag verkligen planerar in välbehövd kvalitetslästid. En del böcker har också blivit kvar och spökat i mitt undermedvetna och jag kommer på mig själv med att tänka på dem om och om igen oberoende sammanhanget och fastän det gått flera månader. Bland dem kan nämnas de två alldeles olika Ett litet liv av Hanya Yanagihara (gråtfest och kärlekstörst) och Karismasamhället (inspiration och funderingar) av Elis Burrau. En minnesvärda sak från den här hösten var att läsa om Linn Ullmans underbara självbiografiska De oroliga. Jag läser gärna om böcker också bara en viss stämnings skull, och det är intressant att se hur ens livssituation och tiden i sig inverkar på läsupplevelsen. Började också äntligen närma mig Eeva Kilpis dikter och har ett par 'must read' romaner av henne som väntar.

En bok jag vill lyfta upp lite extra från året som gått är Marguerite Duras De små hästarna i Tarquinia. Läste den i Italien i somras och blev mycket mer investerad i den rätt så korta, men intensiva spontanfyndade romanen än jag någonsin hade kunnat förutspå. Boken utspelar sig i en liten italiensk semesterby där två medelålders par + ett litet barn semestrar tillsammans. Det är stekhett och kvalmigt och karaktärerna badar, vandrar, dricker bittra camparidrinkar och går så småningom varandra på nerverna. Det finns något så laddat och relaterbart med hela sammansättningen av människor, och deras interaktion. Händelseförloppet är ganska lugnt i sig, och allting går slentrianmässig framåt under de några veckorna semestern fortskrider medan känslorna bubblar under ytan. Oväntade sidospår och nya bekantskaper sätter ändå tillvaron upp och ner och jag uppskattar verkligen hur fint Duras lyckas hålla ihop hela paketet utan att sätta ord på och förklara alltför mycket. Berättelsen blev inte bara till en form av symbolisk parallell för min egen semesterresa utan också till en bok jag hädanefter förmodligen kommer läsa varje sommar och bli överraskande berörd av varje gång. Något fint att tänka på nu när det är som mörkast och kallast i slutet av december.

Jenna

Jag tycker det är intressant att läsa om alla andras läsår, för vi börjar alla på samma sätt. ”I år har jag läst mindre än tidigare”. Visst har vi alla på ett sätt eller annat haft mycket annat som tagit tid från läsningen, men tänker att det måste finnas något annat bakom det också? Kanske det har något med samhällsutvecklingen att göra. Istället för att ta fram en bok lyssnar vi på poddar, tittar på tv-serier och skrollar sociala medier i kollektivtrafiken. Att läsa en bok kräver ens fulla uppmärksamhet och idag har vi inte ”tid” med något som kräver att vi är fullt fokuserade. I stället multitaskar vi och då funkar inte boken. Förutom som ljudbok då. Kanske det är därför ljudboken varit årets grej?

Jag är inget undantag. I år har inte varit något speciellt bra läsår. Jag har påbörjat så många böcker men kanske avslutat en tiondel. Om jag inte fastnat direkt har boken lämnat på sängbordet och sedan långsamt flyttat in i bokhyllan. Fysiska böcker är de jag läst minst. De få jag läst har nästan enbart varit finlandssvenska och aktuella. Precis som alla andra lämnade Jaga vatten ett avtryck och kan ha varit en av de bästa böckerna jag läst på länge. Deckare och thrillers har varit det som jag gett min tid till. Antagligen för att de ofta är ganska lätta och inte kräver så mycket av en. Eva Frantz senaste var precis så lätt och tillfredställande som en deckare ska vara, men ändå inte för lätt. Efter att ha läst ett stort antal svenska deckare märks det att alla följer ganska liknande mönster, vilket gör att man med ett tränat öga kommer fram till lösningen ganska snabbt. Men där lyckas ändå Frantz hålla mig intresserad och lite överraskad. I ljudboksväg har det däremot blivit lite fler i år. Där också deckare. Antagligen just för att de är lätta att ha på ”i bakgrunden” utan att kräva allt för mycket koncentration. Jag har plöjt igenom samtliga Malin Persson Giolito och Carolina Neurath. Och förstås de nya utkomna deckarna av Denise Rudberg (Åtta steg bakom fick 4) och Lars Kepler (Lazarus fick också 4). Men den ljudbok som jag gillat bäst i år var inte en deckare utan Alex Schulmans Bränn alla mina brev. Den har jag lyssnat på nu under julen och den funkade dels perfekt som ljudbok men var också välskriven och intressant. 

Till jul hade jag ändå önskat mig böcker, och tre blev årets skörd. Så nu ska jag ge alla en chans och hoppas att 2019 blir året då jag tar upp boken mer ofta igen. Fast för mig kommer 2019 antagligen bli ett kaosartat år så det kan hända att det stannar vid tanken, men några böcker ska jag hinna med! Fast kanske jag ska sluta ställa krav och känna mig dålig för att jag inte läser så mycket som jag vill, utan istället njuta av de få lässtunder som jag får till (rimmet oavsiktligt)? Kanske det får bli mitt motto för framtiden.

Århundradets Bokklubb
29.12.2018 kl. 13:30

Årets sista träff: Sånger om kärlek

I tisdags var det dags för höstens (och årets) sista bokklubbsträff. Vanligtvis träffas vi ju hemma hos varandra, då det brukar bli mysigare stämning och därmed underlag för mer förtroliga samtal. Men såhär veckan innan jul och mitt i sista hetsen av deadlines kändes det är enklare att ses på Cafe Talo. Vi droppade in lite en efter en och hann bland annat analysera skillnaderna på de olika upplagornas omslag innan alla dykt upp. 

Som årets sista bok valde vi Eeva Kilpis diktsvit Sånger om kärlek och andra dikter

Inledningsvis uppskattade vi dikternas kortfattade format: hur de enkla formuleringarna lyckas ge ord för betydligt mer svåruttryckta känslor än de vid första ögonblicket gav sken av, utan att någonsin bli banala. Det konkreta och handfasta taget om språket fick oss att dra paralleller till Märta Tikkanen, som ju varit verksam under samma period som Kilpi. 

Vi diskuterade också hur Kilpi smidigt lyckas röra sig mellan en skör känslighet och en dov och självironisk humor, utan att någonsin bli banal eller ältande. Att det dessutom finns en mångbottnad feministisk och politisk medvetenhet som på flera sätt är gångbar även såhär ca 50 (!) år senare fick självklart plus av oss. Dikterna kunde i sitt korta format och sina teman passa som instagram- eller twitterpoesi, vilket också är ett bevis på hur väl de överlevt tidens gång. 

Vi avslutade med att avhandla viktiga ämnen så som julfester och nyårsplaner. Kika in här om en vecka igen för en sammanfattning av vårt läsår 2018. 

 

Århundradets bokklubb
20.12.2018 kl. 09:00

Ge bort läsupplevelser i jul

 

Malins julklappstips

Jag har som bekant vurmat för ljudböcker sedan den här bloggens begynnelse och jag tycker att en ljudboksprenumeration är en utmärkt julklapp. Jag tycker om att en inte behöver släpa med sig fysiska böcker utan att det finns ett helt bibliotek i ens ficka. 

Något jag alltid blir glad av att få är Novellix-presentaskar. Tycker så mycket om formatet och gillar att det finns en uppsjö av olika genrer så att en garanterat hittar någon ask för alla. Kan också vara en behaglig inkörsport för den i familjen som inte är en särskilt stor bokslukare. 

I går gick jag en sväng via Schildts & Söderströms julmarknad där de har 40 procent rabatt på alla nyheter. Ännu i dag har de julmarknad mellan 14 och 19! Jag tänker också hinna förbi Förlagets julmarknad den 18 december för att fynda mer jullovsläsning.

Sagas julklappstips

Ska fira en ganska minimalistisk jul i år och skyr allt vad julklappshets heter (även om jag älskar att öppna paket, dubbelmoral I know). Men att ge en bok i present eller en ljudboksprenumeration slår ju aldrig fel för böcker är något som också de som har allt behöver. Storytel tycker jag själv om i och med att de har böcker på finska, svenska och engelska. Att ge kvalitativ journalistik i present är också ett hett tips, Longplay, skulle jag spontant välja i sådana fall.

En bok som jag gärna skulle få i present är Leila Slimanis Vaggvisa. Den är helt överreserverad på biblioteket och därmed svår att få tag på utan att köpa. En kokbok som jag gärna också vill tipsa om är Syö hyvä olo av Tara Junker och Anna Sarmanto. Recepten tar dina tarmar i hänsyn, utan att kompromissa med smaken. Jag tror att alla slitna själar som vill starta ett nytt liv i januari behöver den här boken (läs jag).

Kanelis julklappstips

I samma anda som Saga är inne på har jag redan meddelat mina nära och kära att jag i år inte kommer ge nyproducerade julklappar utan satsa på återvinning. Pakethets är ju av uppenbara skäl inget att uppmuntra, men att bara ge nyttiga, praktiska eller användbara klappar är rätt oinspirerande det med. Vill därför överlag tipsa om återvinning! Förstår inte alls kritiken att det är sjabbigt med presenter köpta på till exempel loppis (uppenbart att man inte köper slitet/dålig kvalitet), tvärtom, tycker jag det är extremt ofräscht med överkonsumtion av nyproducerade (onödig) prylar. Då räknar jag (kanske skenheligt) verkligen inte böcker till kategorin “onödiga prylar”, men däremot får ju en beklagligt stor mängd böcker en onödigt kort användningsperiod. Vill därför tipsa om att rensa i den egna bokhyllan alternativt ta en sväng förbi ett antikvariat. I bästa fall innebär det äldre och vackrare utgåvor med en egen historia som mervärde.

Århundradets Bokklubb
13.12.2018 kl. 09:00

Århundradets bokklubb recenserar centrumbiblioteket Ode

Foto: Tuomas Uusheimo

I går öppnade äntligen centrumbiblioteket Ode i Helsingfors och vi i bokklubben ville så klart gärna gärna kolla vad stället har för potential. Hur lever byggnaden upp till titlar som "bokhimmel" och "Helsingfors nya vardagsrum"?

Så här tyckte biblioteksentusiasterna Kaneli och Saga:

K: När jag ska gå hemifrån vänder jag av gammal vana ner mot metron och spårvagnshållplatserna i Hagnäs, men sen tar det en stund för mig att avgöra vad som egentligen är smartaste vägen att ta sig till Ode. Trots att det nya biblioteket ligger väldigt centralt är det samtidigt lite avsides (i alla fall från de rutter jag är van att ta). En stund funderar jag på om det till och med vore smidigare att promenera genom fågelsången och Tölöviken, men väljer sen ändå att ta en spårvagn in till centrum. Från järnvägsstationen rör sig en strid ström folk förbi Sanomahuset mot Ode. Trots att biblioteket varit ett omtalat projekt och är det också lite lustigt att så många kommit genom duggregnet för att bekanta sig med byggnaden.

S: Ode sportar, som så många andra nybyggda byggnader (läs Kaisa-huset) med roterande dörrar. Varje gång jag går igenom en sådan tänker jag på att nu stiger jag in i en ny värld. Det må låta löjligt, men så är det. Jag har många i min näromgivning som hatar roterande dörrar på grund av att de är ineffektiva och långsamma. Farten var heller inte snabb under Odes öppning eftersom så många valt att tillbringa lunchrasten eller den lediga eftermiddagen just här. När jag väl kommit in i aulan är första intrycket att jag sett det här förut. Ode känns som en förlängning av Sanomahuset och Musikhuset, också inuti. Men det här ändrar då man tar rulltrappan upp till de andra våningarna. Ovanligt med rulltrappa på ett bibliotek! Trappan för mig tillbaka till ett jättestort Imax-biografkomplex i Amsterdam som också har rulltrappor.

K: Jag var lite distraherad av kaffeförsäljningen vid rulltrappans fot och om det potentiellt fanns gratis kaffe öppningsdagen till ära (det fanns det inte, men det verkade inte dra ner på mängden kunder) så det tog en stund för mig att helt andas in atmosfären. Den andra våningen som rulltrappan först tog oss till verkade också halvfärdig, med lågt i tak och kylig lysrörsbelysning. Jag sökte snarare den ljusa salen med det böljande taket, de höga fönstren och alla böcker. Som tur öppnade sig den från bilderna bekanta utsikten på tredje våningen. Trots att det också var packat med folk var stämningen här en helt annan, typ lugn och värdig, jag kände att namnet Ode passade det här utrymmet.

 

S: Ja, tredje våningen kändes rätt. Just så här ska det se ut, det är här som wow-arkitekturen syns och det är här som jag tänker mig att jag kommer att vilja spendera tid bland böcker. Sedan Helsingfors universitets Tankehörna öppnades har jag gillat allt som är byggt i ljust trä. Samma bastudoft som finns i Tankehörnan kom inte fram i Ode, men jag älskar de riktiga inomhusträden av arten bucida buceras på tredje våningen. Känns som ett genidrag. Shoutout till den som kom på det! Trappan med Otto Karvonens konstverk Omistuskirjoitus ligger ungefär mitt i byggnaden och jag tippar på att trapporna kommer att bli en favorit på Instagram inom kort, om de inte redan är det. Konstverket har ju fått kritik för att det också välkomnar kvinnohatare till biblioteket i och med att det stod “för misogyna” i den ofärdiga versionen. Ordet verkar ändå inte ha kommit med i den färdiga versioner. Populister är dock välkomna. Helsingin Sanomat hann också utse tredje våningen till platsen där “Helsingfors mest dramatiska selfieplats” finns, men själv är jag inte så imponerad av just det hörnet. Vill dock utforska våningen på nytt då det inte är så många som yrar runt i biblioteket. Odes andra våning verkade däremot inte som någon direkt wow-arkitektur. Jag tycker du summerade det bra Kaneli, med att jämföra det med unis Alexandria-byggnad.

 

Foto: Tuomas Uusheimo. 

K: Jag var inte heller jätteimponerad av “selfie-hörnan” men glasväggarna och träytorna gjorde verkligen att tredje våningen blev behaglig att vara i. Jag gillade också att de hade ett café mitt bland böckerna och genom det signalerade att det här inte är ett arbetsutrymme utan framförallt en mötesplats bland litteratur. Extra bonus för att de lyft fram ovanligt många böcker jag personligen gillat eller är intresserad av att läsa, med författare som till exempel Anni Kivimäki, Kerstin Thorvall och Rosa Liksom etc.  istället för typ Ilkka Remes bestsellers vilket är min stereotypa bild av vilka böcker som lyfts fram på bibliotek. Könsfördelningen bland tipsböckerna gynnade för övrigt i alla fall inga misogyna tankesätt då mer än hälften av författarna verkade kvinnor. Däremot var nog andra våningen, där det enligt förhandsinformationen ska finnas arbetsutrymmen för till exempel frilansare och studerande, i all fall en besvikelse för mig. Arbetsplatserna verkade ganska begränsade till antalet och det låga taket och dåliga belysningen inte det minsta inspirerande. Däremot gillade jag att där fanns bland annat symaskiner och liknande som vem som helst får låna. Ur ett hållbarhetsperspektiv borde ju biblioteksfilosofin med att låna i stället för att äga utökas till betydligt fler av livets delområden.

S: Själv var jag för splittrad i tankarna för att fokusera på vilka böcker som faktiskt finns i Ode. Det får jag utforska när nyhetens behag lagt sig, men håller med om att arbetsytorna på våning två var alldeles för få! Som graduskribent hade jag önskat att Ode åtminstone delvis skulle lösa bristen på arbetsbord i Kaisa-huset. Ode verkar ändå inte ha tillräckligt med plats för just tyst arbete, även om man kan boka ett arbetsrum för dagen. Om jag räknade rätt fanns typ bara fyra arbetsrum … Var dock imponerad av 3D-printrarna och gillar också tanken om att bibliotek lånar ut annat än böcker. Just precis sådana här former av cirkulär ekonomi borde vi bli bättre på, att låna, reparera och äga gemensamt i stället för att köpa nytt. Vet inte exakt vilka alla “förnödenheter” Ode har i sin samling, men kan bra tänka mig att typ verktyg kunde vara bra saker att låna (mvh. äger knappt en skruvmejsel). Tycker också om att det finns ljudstudior där man till exempel kan banda in ett podcast-avsnitt eller två. Andra våningen känns praktisk, men väldigt omysig och icke-Instagramvänlig. Kanske är det meningen, åtminstone kommer ingen att störa de som jobbar där genom att ta selfies. Gungstolarna var också ett kapitel för sig. Känns som att Ode har ALLT.

K: Ja, stämningen var ganska extra ALLT, samtidigt som en del av byggnaden ännu var halvfärdig (t ex fanns det gapande hål i fasaden och den stora toaletten i källaren hade bara en fungerande vattenkran för handtvätt…) vilket ökade på hysterin. Tänker mig att vi inte kommer få veta vilken Odes egentliga natur blir förrän hajpen lagt sig lite.

Saga Mannila & Kaneli Johansson
06.12.2018 kl. 12:16

Alla är inte (och borde kanske inte vara) feminister

I december 2012 höll Chimamanda Ngozi Adichie sitt kända Tedtalk-tal om feminism som senare också utgavs i tryckt format. Tedtalket samplas i Beyoncés megahit Flawless och boken har delats ut till alla niondeklassare i Finland. Budskapet är tydligt: vi ska alla vara feminister, in i gänget bara, här finns det plats. Att vi tillsammans är starka och kan jobba för en mer jämställd värld.

Fast vänta nu. Hur ser feminismen egentligen ut år 2018? Är alla de som säger sig vara feminister det verkligen eller har vi blivit mer fokuserade på att titulera oss feminister i stället för att på riktigt agera enligt ideologin? Ursäkta för den carriebradshawistiska formuleringen, men det är i de här frågorna som Nina Åkestams Feministfällan börjar och på sätt och vis också slutar.

Åkestams främsta tes är nämligen att feminism inte är något som en person är utan något som hen gör, att feminism är en handling och inte en åsikt, vilket går i samklang med Judith Butlers teori om könets performativitet och Simone de Beauvoirs klassiska citat ”man föds inte till kvinna, man blir det” ur Det andra könet. Åkestam lägger fokus på feministiskt agerande och påminner läsaren om att inte fokusera på feministindivider och hur de ibland misslyckas eller brister i sin feminism, vilket hon ser som symptomatiskt för vår tid.

Boken är uppdelad i sju kapitel varav alla utom det sista diskuterar en specifik feministfälla: valfrihetsfällan, självklarhetsfällan, Instagramfällan, populismfällan, känslofällan och föräldrafällan. Det sista kapitlet blickar framåt och där kommer Åkestam med råd om hur feminismen och feministen kan försöka ta sig ur de här fällorna. Åkestam beskriver hur hon redan en längre tid känt att den feministiska debatten gjort henne irriterad och matt i stället för att ge kraft. Hur feminismen urholkats till att innefatta t-shirts med feministiska slogans sydda av kvinnor och barn i tveksamma förhållanden. Hur debatter kring symbolfrågor och attacker på feministindivider som agerat fel inte utvecklar rörelsen vidare, utan tvärtom får den att stanna, eller i värsta fall ger vatten i kvarnen för antifeministiska rörelser.

Den kanske mest ögonöppnande fällan som Åkestam diskuterar är just självklarhetsfällan där Åkestam kommer fram till att feminismen kanske mår bättre av att inte lägga så mycket krut på att få alla att kalla sig feminister. Åkestam skriver ”för att delta i en politisk rörelse borde det minsta kravet vara att man vet vad den går ut på, och i andra hand att man vill arbeta aktivt för att nå rörelsens mål”. Det här verkar i sig som en självklarhet, men det är många som rider med feminism som ett slagord för att polera sin image. Det viktiga är alltså inte att få allt fler att kalla sig feminister, utan att få allt fler att öka förståelsen för feminism och diskutera vad feminismen som rörelse vill uppnå.

En annan fälla som jag bär med mig efter att ha läst boken är föräldrafällan som Åkestam beskriver som en situation där vi tror att barnen är viktigare än jämställdheten och där de ”traditionella” könsrollerna får härja fritt. Det är i många diskussioner som jag kommit till det faktum att allt går åt helvete så fort man får barn. Ur ett feministiskt perspektiv alltså. Få lösningar verkar bita på det här och individen eller familjen ska inte vara den som ska bära skulden, tycker jag.

Jag måste erkänna att jag innan jag öppnade boken var ganska skeptisk inför vad som komma skulle. För mig är det en självklarhet att både kalla mig feminist och försöka mitt bästa att agera i enlighet med det. Men jag slukade ändå boken i ett nafs. I sig innehöll Feministfällan kanske inga helt nya tankar, men argumenten är så välpaketerade att jag har svårt att göra annat än rekommendera boken till alla.

Boken är också en ypperlig julklapp, så köp den exempelvis till din syster, din kæreste, din bror, din kompis, din pappa, mamma, son, dotter, granne, kollega eller till dig själv!

Saga Mannila
29.11.2018 kl. 11:00

Vad vi läser i november

Nu har det blivit dags för lästipsinlägg mitt i det eländiga novembermörkret! Senhösten är som gjord för att krypa in under täcket och ta fram högen med böcker som man samlat på sig under hela året. Det här läser vi i bokklubben just nu:

Kaneli: Just nu är jag inne i en period där jag är rätt avtrubbad när det kommer till böcker och läsning. Tänker att för personer som jobbar med böcker och litteratur kommer de perioderna ibland och att det inte är farligt, det går om den. Men däremot är det ju viktigt att som en läsande person vårda sin relation till text. Själv gör jag det genom att helt enkelt ta paus från läsning ibland, påminna mig om att jag inte måste läsa när jag inte har lust. Alternativt bara läsa böcker jag verkligen vill läsa, inte sådant jag ”borde”. Och sist av allt: läsa utan att behöva forma åsikter, ha en analys, lägga i en kontext. Ja helt enkelt läsa för mitt egna nöjes skull.  

Okej det blev en lång utläggning, hur som helst, ligger nu mellan två böcker jag jobbar på att endast nöjesläsa: Skäl av Emma Holm, som handlar om två barndomsbästisar och den där väldigt intrikata maktbalansen långa vänskapsrelationer kan ha, och om skuld och hämnd. Nora eller Brinn Oslo brinn av Johanna Frid köpte jag främst för omslagets skull (har ni sett något så fint?)  och den har jag knappt börjat på än, men den lär handla om endometrios och att stalka folk på instagram. Hoppas på lite samma vibe som Samtal med vänner av Sally Rooney.  

Saga: Jag läser essäsamlingen Bitch Doctrine av Laurie Penny som tar en tillbaka till år 2016 strax efter att Donald Trump vunnit i det amerikanska presidentvalet och till tiden innan metoo-rörelsen. Penny skriver skarpt om feminism och vill dekonstruera tvåkönsnormen, samtidigt som hon blandar in en hel del Harry Potter-referenser och självironi.

Penny gör också en podd, Sisterhood, tillsammans med sin syster Eleanor och den tycker jag att alla ni ska lyssna på! Det finns inte jättemånga avsnitt, men när podden är färdiglyssnad kan en fortsätta ta del av Pennys tankar i hennes böcker.

Jag bjuder avslutningsvis på ett lösryckt, men beskrivande citat från boken Bitch Doctrine: "Patriarchy, it turns out, is prettiest when it's on fire". Den karamellen kan vi alla gå och suga på en stund tycker jag (haha).

Malin: Hösten brukar väl vara höjdpunkten för litteraturälskare men för mig har all ny litteratur känts överväldigande och lite jobbig i år. Skyndar mig att läsa alla artiklar och böcker till skolan och mellan teorier och fonetik vill jag varken stirra på en skärm eller läsa långa romaner (blev lite matt efter Ett litet liv...). Då har jag vilat ögonen på noveller (till exempel Bodil Malmstens Åtrå), tidskrifter (t.ex. senaste numret av Kontur!) och diktsamlingar i stället. Till exempel Ocean Vuongs Night sky with exit wounds. Den är suggestiv, vacker, rå och texterna följer en så fin och mjuk rytm. Brukar läsa den till frukosten eller just före jag somnar. Tänker att en alltid borde läsa poesi tidiga morgnar och sena kvällar.

Jenna: Jag är en periodare i mycket, så också läsning. Så som andra skrivit har hösten i år inte varit en tid för romanläsning. Iallafall inte för mig. Nytt jobb, mycket program och en två åring att hänga med om kvällarna gör att läsning hamnar någostans i en drömvärld. "Sen när jag orkar". I november har jag inte orkat. Men visst läser jag saker, bara inte så mycket romaner (högen på mitt sängbord ger mig enorm ångest...). Läser i stället Alfons Åberg tusen gånger om (herregud så tråkiga böcker!) och annat barnlitteratur som ungen vill läsa. Helst samma bok om och om och om igen. 

Som den julälskare jag är har jag nu sakta men säkert börja infiltrera julen i både mitt och mina närståendes liv. Har läst i Happy Homes Christmas, en finsk inredningsbok med juliga inredningsreportage från olika ställen i Finland. Kanske lite för enformiga och lika hem, men annars gillar jag den. Formatet är fint, boken snygg att ha framme på soffbordet och lite julrecept. Fin gåva om inte annat! Den andra som vi läst med Agnes är en ny muminbok av Bonnier som jag köpte bokmässan. Den är baserad på Tove Janssons novell Granen (Älskar den!), omarbetad för att passa lite yngre barn. Ljuvliga illustrationer och perfekt att läsa i väntan på julen. Gissar vi kommer läsa den ganska många gånger ännu om jag får bestämma. Hellre den här en tråkiga Alfons för tusende gången ...

Århundradets bokklubb
22.11.2018 kl. 13:20

Astra hjärta Århundradets bokklubb på Bokkalaset i Ekenäs

Har ni inga planer i helgen? Då rekommenderar vi att ni kommer till Ekenäs och hänger med oss i bokklubben! Vi kommer nämligen ha en öppen bokcirkel under Bokkalaset i Ekenäs. Klockan 10:00 på Ekenäs bibliotek. 

Tidskriften Astra har i samarbete med Århundradets bokklubb organiserat ett samtal kring Astras 100-års jubileumsantologi ”Denna framtid är vår” som utkom i år.

Århundradets bokklubb har tagit sig an antologin och bjuder in till en öppen bokcirkel med fokus på Ida Kronholms text ”Fruktbarhetens förtyck”. Hoppa med i diskussionen och ta del av ett öppenhjärtligt samtal om feminism och litteratur med oss!  Om ni inte har antalogin hemma kan ni läsa Idas text här

Det går dessutom en buss från Kiasma 8:30 som går tillbaka 16:15. Så det löser också transporten från Helsingfors. Och en heldag med litteratur slår väl aldrig fel?!

Århundradets Bokklubb
09.11.2018 kl. 11:50

Tips inför bokmässan i Helsingfors

Höstens höjdpunkt för alla litteraturälskare är här då Helsingfors bokmässa öppnar sina dörrar på torsdag. Vi har valt ut våra favoriter ur programmet:

Bild: Tero Ahonen/Helsingfors bokmässa.

 

Torsdag:

Hietanen & Henrikson: Déa Solin + Ted & Kaj - Kärlek för unga, klockan 13 på Fiskehamnen-scenen.

Febrigt, trevande, gränslöst och underbart? Hur skriver man om kärlek för unga läsare idag? Svenska Yles bokpodcast Hietanen & Henrikson livepoddar tillsammans med Déa Solin, samt Kaj Korkea-aho och Ted Forsström.

Romaner långt från storstaden, klockan 14 på Fiskehamnen-scenen.

Elin Willows och Ellen Strömberg talar om att skriva om det lilla samhället och om hur relationer och omgivningar formar en. Om ensamhet, vänskap och sexualitet - ämnen som författarna tagit upp i sina debutromaner.

Prestera eller dö, klockan 17.30 på Fiskehamnen-scenen.

Heidi Hakala och Taika Mannila diskuterar dagens prestationssamhälle där vi ska vara duktiga, starka och osårbara. Är extra nyfiken på den här diskussionen eftersom jag just läst slut Bara lite till som Hakala är aktuell med. /Saga

Litteratur, makt och normer, klockan 19 på Fiskehamnen-scenen.

Hanna Ylöstalo intervjuar poeten Nino Mick från Göteborg och författaren Johannes Ekholm om normer och maktstrukturer och hur en mår i ett samhälle som belönar karriär och bestraffar känslighet.

Bonusprogram för kvällen:

Tools for the future / verktyg för framtiden. Kontur och Astra ordnar program på Musta Kissa med uppläsningar och musik. 

 

Fredag

Från kulturmän till kulturprofilen – metoo och litteraturen, klockan 13.30 på Fiskehamnen-scenen.

Astra bjuder in till ett samtal om litteraturens roll i metoo-rörelsen och mera allmänt i kampen för ett jämställt samhälle.  I Panelen Sara Ehnholm Hielm, Monika Fagerholm och Eva Frantz. 

Bild: Astra

Kestävä muoti kiertotaloudessa, klockan 14.30 på Kruununhaka-scenen.

Nu krävs stora förändringar inom modevärlden för att klädproduktionen ska bli mer hållbar och etisk. Vi kan inte längre konsumera som vi gör, utan måste se andra alternativ. Intressant att höra vilka lösningar Kirsi Niinimäki som skrivit fackboken Sustanable Fashion in a Circular Economy kommit fram till.

Lyrikdiskussion med D.R.E.A.M.G.I.R.L.S, klockan 18 på Senaatintori-scenen.

Hurudan raplyrik skrivs just nu i Finland och på vems villkor? Ronja Salmi intervjuar Yeboyah, Sofa, Adikia, B.W.A, F och Taika Mannila.

 

Bruna Flickor, klockan 18 på Fiskehamnen-scenen.

Finland kan delas in i tiden före och efter Koko Hubara. Hennes blogg ”Bruna flickor” har hyllats, prisats och väckt diskussion i Finlands litterära finrum där det hittills inte funnits plats för icke-vita personer. Essäsamlingen med samma namn kommer nu på svenska. Maïmouna Jagne-Soreau intervjuar.

Basically we are fucked, klockan 18:30 på Fiskehamnen-scenen.

I årets bokskörd får framtiden inte mycket plats. Två författare som tar upp den största av alla frågor är Kvanthoppas Marcus Rosenlund forskaren Anna Rotkirch. Nu möts de i ett samtal om planetens framtid och vilka livsstrategier som kan fungera under ett molande hot.

Bonusprogram för kvällen: 

Nu imorron - Festen med intima läsningar, som vi behöver en ruskig oktoberkväll. Det utlovas läsningar och mingel och vi i bokklubben vet i alla fall vart vi ska styra våra steg efter att mässan slutit sina dörrar. 

 

Lördag:

Patricia Lockwood "Poet Laureate of Twitter", klockan 10:30-11 på Senatstorget

Ett program för att uppmärksamma årets lite problematiska temaland USA, och påminna om landets duktiga unga essäister, kritiker och poeter. Lockwood har gett ut två diktsamlingar och förra året kom hennes hyllade memoar "Priestdaddy" som behandlar hennes katolska uppväxt och familj.

Livepodd: feministiskt fantastisk, klockan 11 på Fiskehamnen 

Maria Turtschainoff, Hannele Mikaela Taivassalo och Mia Franck (tre queens i den finlandsvenska litteraturen enligt oss!) diskuterar kvinnor och hur deras upplevelser står i centrum för flera böcker som är aktuella i höst. Och varför fantasy är viktigt för samtiden. 

Vänskap som militant glädje, klockan 17:30 på Blåbärslandet

Hur skapar man en politisk etik som bygger på att försvara det gemensamma? Medverkande från tidskrifterna Kontur och Brand diskuterar. 

#MeToo i litteraturen, klockan 19 på Fiskehamnen-scenen

“Jag började skriva Den åttonde tärnan ett bra tag före #MeToo, men påverkades starkt av det under processen. Feminism, utsatthet och systerskap är återkommande teman. Och allt kretsar kring Lucia och hennes tärnor; schablonbilden av unga flickor. “ Med Eva Frantz.

Bonusprogram för kvällen: 

Release för Kontur #3-4: Förafall / Rappio / Decline

"In issue #3–4 of Kontur, we’re trying to wrest back control over our own narratives of decline and downfall. Over 128 pages, sixteen writers from three continents, writing in three languages, approach decline from their personal points of view. The result is a mix of essays, autobiography, fiction and poetry. " 

Det blir mingel och öl och uppläsningar! 

 

Söndag:

Kvinnans villkor genom decennierna, klockan 11:30 på Fiskehamnen-scenen.

En diskussion om kvinnors frigörelse och samhällets syn på kvinnan genom decennierna. Vika är strategierna som styrt kvinnors roller och varför har kvinnans sexualitet uppfattats som så farlig att den behöver styras med fast (patriarkal) hand.

Farliga flickor, klockan 15 på Blåbärslandet-scenen.

Diskussion om Ellen Strömbergs debutroman Jaga vatten som vi i bokklubben också läst och tyckt om.

Århundradets bokklubb
24.10.2018 kl. 10:45

Århundradets bokklubb

Vi gillar böcker och att prata om dem. Här delar vi med oss av sådant som vi läser, vill läsa och har läst. Och allt möjligt annat roligt vi gör eller funderar på. 

 

För boktips, samarbeten och kärleksbrev: 

arhundradetsbokklubb@gmail.com

Följ @århundradetsbokklubb på Instagram för mer bokpepp!