Malin Öhman

 photo P1250265 kopia_zps7rkbpjum.jpg

Vem är du?

Jag är 23 år gammal och bor i Helsingfors sedan 2012. Jag är uppvuxen i Österbotten, närmare bestämt i Vörå, och flyttade därifrån för att studera journalistik. Journalistik var sist och slutligen inte så roligt att studera som jag trott, och biämnet nordisk litteratur känns mer som mitt huvudämne nuförtiden. Jag jobbar på Hufvudstadsbladet som layoutjournalist och när jag inte jobbar eller skriver på slutarbetet läser jag. Eller okej jag ser på serier mycket mer än läser tyvärr men det jobbar jag på att förändra. Gillar också matlagning, långa kaffedejter, biobesök, att spela piano och att skriva. Bloggar gör jag också, på bloggen Färgklickar.

 

Varifrån kommer ditt intresse för litteratur?

När jag var liten ääälskade jag att få böcker lästa för mig. Har alltid gillat ljudböcker och att liksom få bygga upp bilder och världar i fantasin. Ingen i min familj har egentligen varit intresserade av litteratur så jag vet faktiskt inte varifrån intresset kommer. Kanske var det i gymnasiet på modersmålstimmarna som intresset väcktes, då Barbara så entusiastiskt berättade om litteratur. Minns att jag blev helt hänförd och älskade att ha bokdiskussioner och analysera sönder böcker.

 

Vad läser du helst?

Det mesta. Allt från Harry Potter till Hjalmar Söderberg. Gillar klassiker och har en lång lista på böcker jag borde läsa men hittar inte riktigt tiden. Harry Potter är förresten det enda i fantasyväg jag gillar, deckare har jag också svårt att fastna för. Ett stort plus är om böcker har läsvänlig layout, korta kapitel och snyggt omslag. 

 

Hur har din smak för litteratur förändrats under åren?

Som tonåring slukade jag Twilightböckerna och läste dem flera gånger om. I dag är det kanske lite högre kvalitet på det jag läser.

 

Vad är den mest creddiga bok i din bokhylla? Och den minst?

Oj svår fråga. *Söker fram den mest svåra boken jag hittar i hyllan* … Röda rummet av August Strindberg. Jag har ännu inte läst ut den men tänker att det är en bok en måste läsa om en är litteraturstudent, dock är jag så ofantligt irriterad på Strindberg så jag har egentligen ingen lust att lägga min tid på honom. Den minst creddiga är nog Twilight som är sliten i hörnen och fullklottrad av hjärtan på ca en tredjedel av sidorna. 

 

Hur hittar du nya böcker att läsa?

Via bloggar och recensioner och tips från vänner.

 

Hur ofta bläddrar du fram och smygtittar på slutet av en bok?

Aldrig! Den ultimata synden om du frågar mig.

 

Nämn tre böcker som du tänker läsa 2017.

2017 har jag lovat mig att läsa ut böcker som har lämnat på hälft, så jag ska till exempel läsa Den allvarsamma leken och Bildhuggarens dotter. Och så nästa bokklubbsbok förstås, De polyglotta älskarna. Överlag vill jag läsa mer och lyssna på ännu fler ljudböcker. Har lyxen att ha tillgång till en prenumeration på Storytel och det borde jag absolut utnyttja mer än på nätterna när jag inte kan sova. 

 

Vad är det bästa med bokklubben?

Gemenskap! Alltså kan inte beskriva känslan efter en bokklubbsträff. Så pirrig och upplyft och inspirerad av de här smarta och roliga tjejerna. Det är också en skön känsla att få diskutera vad en har läst och alla tankar en haft under läsningen. Efteråt känns det som att en är redo att lämna boken bakom sig och samtidigt är jag peppad att börja på en ny. 

 

Något extra fint bokklubbsminne?

Finns så många <3 Men de två senaste träffarna har varit så roliga. När vi har så mycket att säga att alla pratar i mun på varandra och nästan skriker för att vi blir så hetsiga. Till slut flyter diskussionen oftast ut i annat prat och det slutar med att magarna värker och jag torkar skrattårar från kinderna.

Min blogg hittar ni här och min instagram här.

Malin Öhman
Publicerad 02.02.2017 kl. 11:27

Jenna Vierinen

 photo jenna1_zpsqnttjnon.jpg

Vem är du?

Jenna heter jag, 23 år och bor i Esbo. Första 18 åren av mitt liv bodde jag i Malax, Österbotten och efter det har jag hunnit bo en sväng i Åbo och några år i Helsingfors. Jag studerar till kulturproducent annars, men just nu är jag vårdledig med min lilla bebe Agnes som blir ett i april. Vid sidan av vårdledigheten jobbar jag som evenemangsansvarig på Ratata, bloggar på jenna.ratata.fi och mamabitesback.blogg.hbl.fi och skriver lite. Jag gillar böcker (suprise, suprise), tv-serier, hänga på stan, dricka bubbel och baka. 

 

Varifrån kommer ditt intresse för litteratur?

Vet inte riktigt. Mamma har alltid uppmuntrar läsning och när jag var liten prenumererade jag på barnens bokklubb (alltså att de kom hem böcker några gånger i året), älskade det. Sen blev jag väl tonåring och allmänt kaxig och tyckte att läsa böcker var jätte lame, men i gymnasiet kom intresset tillbaka och jag började läsa allt mer. Det gick så långt att jag till och med började studera litteraturvetenskap (vilket jag sen bytte ut mot det jag nu studerar). 

 

Vad läser du helst?

Har ingen favorit genre, läser lite allt möjligt. Har läst en hel del deckare i mina dagar, Harry Potter triljontals gånger och en och annan klassiker. Just nu är jag inne på historiska romaner och böcker med feminstisk vinkling. Förra årets bästa bok var Porjekt Ines av Anna Lindholm och den beskriver min smak atm ganska mycket. 

 

Hur har din smak för litteratur förändrats under åren?

Förändrats är lite fel ord, uvecklats passar bättre. Ett tag var jag helt nere på deckare, men nu har jag tröttnat lite. Mest för att de är alla ganska lika, vilket göra att de blir lite förutsägbara. Men nu som då snubblar jag över riktigt välskriva och då slår mitt deckarhjärta lite extra. 

 

Vad är den mest creddiga bok i din bokhylla? Och den minst?

Finns ett gäng klassiker från min litteraturstuderartid där. Vilken som är creddigast vet jag inte, kanske min serie med August Strindbergs mästerverk som jag ärvt av killens mormor. Minst creddiga är säkert typ En shopaholics bekännelser. Lite allergisk mot chick-lit.

 

Hur hittar du nya böcker att läsa?

Sociala medier, bloggar, vänner, media. Överallt ifrån.

 

Hur ofta bläddrar du fram och smygtittar på slutet av en bok?

Väldigt väldigt sällan. Har hänt någon enstaka gång men gillar det inte alls. Förstör liksom hela grejen med böcker tycker jag.

 

Nämn tre böcker som du tänker läsa 2017.

Naondel av Maria Turtschaninoff som jag fick till födelsedagspresent har väntat en bra tag men snart ska jag ta tag i den. Sen skulle jag också gärna läsa Claes Anderssons Stilla dagar i Mejlans och Bulveraden och andra texter av Tove Jansson

 

Vad är det bästa med bokklubben?

Tjejerna. Att jag fått lära känna dessa ljuvliga människor och har en anledning att få träffas regelbundet. 

 

Något extra fint bokklubbsminne?

Sista bokklubbsträffen som jag var med på före Agnes kom. Vi hade så himla roligt, pratade i mun på varandra, avslutade varandras meningar och låg raklång i skrattattacker. I och för sig ser de flesta av våra träffar ut så, men just den här har etsat sig fast i minnet av någon oklar anledning. 

Min blogg hittar ni här och min instagram här.

Jenna Vierinen
Publicerad 01.02.2017 kl. 07:43

Århundradets bokklubb

 photo grupp1_zpsikp0l87l.jpg

Det är vi som är Århundradets bokklubb. I snart två år har vi träffats på caféer, barer, i parker och hemma hos varandra. Vi har druckit vin, bondat och framför allt pratat om böcker. Vi är ett gäng med ett stort gemensamt intresse: litteratur. 

I den här bloggen kommer vi att skriva om böcker vi läser, har läst och tänker läsa. Och en och annan anekdot från våra träffar blir det så klart också. 

Vi kickar igång bloggen med en presentationsrunda. Under de kommande dagarna kommer vi att publicera presentationsinlägg så att ni får lära känna oss bättre. 

Glöm inte att följa oss på Instagram

Århundradets Bokklubb
Publicerad 31.01.2017 kl. 08:16

 photo gruppkvadratsvartvit_zpsvif902cm.jpg

Prose before bros

Århundradets bokklubb består av ett gäng som gillar böcker, feminism och skrivande. Här kommer det dyka upp inlägg om sådant som vi läser, vill läsa och har läst.

För boktips, samarbeten och kärleksbrev: 

arhundradetsbokklubb@gmail.com

Följ @århundradetsbokklubb på Instagram för mer bokpepp!

 photo malinny_zpsctfytb5q.jpg

 photo jenna3_zpsnlr8h1mj.jpg

 photo kanelikv1_zpsecsbkqt4.jpg

 photo saga2_zpsp7qdxsrf.jpg

 photo hanna1_zps7kx53lfh.jpg