Jenna Matintupa

01.02.2017 kl. 07:43

 photo jenna1_zpsqnttjnon.jpg

Vem är du?

Jenna heter jag, 23 år och bor i Esbo. Första 18 åren av mitt liv bodde jag i Malax, Österbotten och efter det har jag hunnit bo en sväng i Åbo och några år i Helsingfors. Jag studerar till kulturproducent annars, men just nu är jag vårdledig med min lilla bebe Agnes som blir ett i april. Vid sidan av vårdledigheten jobbar jag som evenemangsansvarig på Ratata, bloggar på jenna.ratata.fi och mamabitesback.blogg.hbl.fi och skriver lite. Jag gillar böcker (suprise, suprise), tv-serier, hänga på stan, dricka bubbel och baka. 

 

Varifrån kommer ditt intresse för litteratur?

Vet inte riktigt. Mamma har alltid uppmuntrar läsning och när jag var liten prenumererade jag på barnens bokklubb (alltså att de kom hem böcker några gånger i året), älskade det. Sen blev jag väl tonåring och allmänt kaxig och tyckte att läsa böcker var jätte lame, men i gymnasiet kom intresset tillbaka och jag började läsa allt mer. Det gick så långt att jag till och med började studera litteraturvetenskap (vilket jag sen bytte ut mot det jag nu studerar). 

 

Vad läser du helst?

Har ingen favorit genre, läser lite allt möjligt. Har läst en hel del deckare i mina dagar, Harry Potter triljontals gånger och en och annan klassiker. Just nu är jag inne på historiska romaner och böcker med feminstisk vinkling. Förra årets bästa bok var Porjekt Ines av Anna Lindholm och den beskriver min smak atm ganska mycket. 

 

Hur har din smak för litteratur förändrats under åren?

Förändrats är lite fel ord, uvecklats passar bättre. Ett tag var jag helt nere på deckare, men nu har jag tröttnat lite. Mest för att de är alla ganska lika, vilket göra att de blir lite förutsägbara. Men nu som då snubblar jag över riktigt välskriva och då slår mitt deckarhjärta lite extra. 

 

Vad är den mest creddiga bok i din bokhylla? Och den minst?

Finns ett gäng klassiker från min litteraturstuderartid där. Vilken som är creddigast vet jag inte, kanske min serie med August Strindbergs mästerverk som jag ärvt av killens mormor. Minst creddiga är säkert typ En shopaholics bekännelser. Lite allergisk mot chick-lit.

 

Hur hittar du nya böcker att läsa?

Sociala medier, bloggar, vänner, media. Överallt ifrån.

 

Hur ofta bläddrar du fram och smygtittar på slutet av en bok?

Väldigt väldigt sällan. Har hänt någon enstaka gång men gillar det inte alls. Förstör liksom hela grejen med böcker tycker jag.

 

Nämn tre böcker som du tänker läsa 2017.

Naondel av Maria Turtschaninoff som jag fick till födelsedagspresent har väntat en bra tag men snart ska jag ta tag i den. Sen skulle jag också gärna läsa Claes Anderssons Stilla dagar i Mejlans och Bulveraden och andra texter av Tove Jansson

 

Vad är det bästa med bokklubben?

Tjejerna. Att jag fått lära känna dessa ljuvliga människor och har en anledning att få träffas regelbundet. 

 

Något extra fint bokklubbsminne?

Sista bokklubbsträffen som jag var med på före Agnes kom. Vi hade så himla roligt, pratade i mun på varandra, avslutade varandras meningar och låg raklång i skrattattacker. I och för sig ser de flesta av våra träffar ut så, men just den här har etsat sig fast i minnet av någon oklar anledning. 

Min blogg hittar ni här och min instagram här.

Kommentarer (0)
Skriv siffran 3 med bokstäver:

Århundradets bokklubb

Vi gillar böcker och att prata om dem. Här delar vi med oss av sådant som vi läser, vill läsa och har läst. Och allt möjligt annat roligt vi gör eller funderar på. 

 

För boktips, samarbeten och kärleksbrev: 

arhundradetsbokklubb@gmail.com

Följ @århundradetsbokklubb på Instagram för mer bokpepp!