Saga Mannila

04.02.2017 kl. 15:01

Vem är du?

Hejhej jag är Saga, 23 år från Helsingfors. Jag har en journalistutbildning i bagaget och studerar just nu kommunikation på magisternivå. Vissa dagar jobbar jag med nyheter, men mestadels av tiden sitter jag i en oergonomisk ställning och läser och skriver akademiska texter. Jag funderar också mycket på jämställdhet, provocerande medieinnehåll, mat- och miljöfrågor och har en förkärlek för att lära mig nya språk. Just nu lägger jag mycket tid på att hålla uppe en guldnivå i italienska på språkappen Duolingo. Gillar också att dricka obskyra mängder bubbel och anser att livet blir lite bättre med glitter, glass och sena sovmornar. Given power animal: sengångare.

 

Varifrån kommer ditt intresse för litteratur?

Hemifrån tror jag. Mina föräldrar har alltid uppmuntrat till läsning. För mig har det alltid varit viktigt att få uppleva böckernas värld på egenhand och jag minns hur jag tjatade på min mamma att hon skulle hjälpa mig med ABC-boken så att jag snabbare skulle lära mig läsa själv. Jag har också alltid känt mig hemma på bibliotek och redan i tidig ålder blev jag stammis. Lånar än i dag i genomsnitt minst en bok i veckan. Det måste alltid finnas ett bibliotek på gångavstånd till mitt hem.

 

Vad läser du helst?

Jag läser gärna sådant som överraskar, känns och som fängslar med sitt språk. Mest skönlitteratur, gärna med feministisk touch, och periodvis blir det mer biografier och reportageböcker. Deckare läser jag typ aldrig och science fiction och fantasy känner jag sällan mig hemma i. Läser absolut helst tryckta böcker med vackra omslag.

 

Hur har din smak för litteratur förändrats under åren?

När jag var yngre slukade jag så gott som lite av varje och buffetmentaliteten följer med mig i mina bokval än i dag. Förr läste jag mer klassiker, medan jag i dag kan känna en viss tveksamhet till DE STORA LITTERÄRAVERKEN och det manliga författargeniet. Det är ändå lätt att lura mig att läsa lite vad som helst, tar American Sniper som exempel på en bok som jag aldrig tänkte att jag skulle läsa, men som jag sedan ändå läste och provocerades av via bokklubben. För mig handlar läsning mycket om att bredda perspektivet och lära sig något nytt.

 

Vad är den mest creddiga bok i din bokhylla? Och den minst?

Svår fråga eftersom det finns många definitioner på creddiga böcker. Äger få ”svåra klassiker” och mest nyare böcker. Kanske Hemingways Och Solen Har Sin Gång platsar här? Eller fjolårets hajpade Rakkaus niinku. Åtminstone har min pojkvän placerat den i en skild hylla bredvid hans böcker och tidningar om grafisk design. Min minst creddiga bok är säkert Hungerspelen-trilogin som jag dock lånat delar av till någon (minns inte vem) och bara har sista delen kvar i bokhyllan.

 

Hur hittar du nya böcker att läsa?

Via poddar, bloggar, recensioner och tips från vänner. Har alltid en hög olästa böcker på nattduksbordet och fler i min biblioteksapp.

 

Hur ofta bläddrar du fram och smygtittar på slutet av en bok?

Jag bläddrar ofta fram för att se hur många sidor som är kvar av en bok, men brukar sällan faktiskt smygläsa på slutet. Är en ganska rastlös och slarvig läsare ibland och tycker att det är helt okej att hoppa lite fram och tillbaka i handlingen.

 

Nämn tre böcker som du tänker läsa 2017.

Jag försöker se till att inte bara läsa böcker på svenska och att varva in mer finska och engelska böcker i mixen. Just nu läser jag parallellt Laura Palmers dagbok (på finska), De polyglotta älskarna (på svenska) och Girl in a band (på engelska). Mitt mål är att läsa 50 böcker i år, ska hålla er uppdaterade om hur det går.

 

Vad är det bästa med bokklubben?

Samvaron! Att utbyta tankar och diskutera böcker och läsning tillsammans. Bokklubben motiverar också till att läsa mer varierat. Jag känner ofta att jag vill dela min läsupplevelse och då är det ju hundra gånger roligare att prata med kloka och fantastiska personer som också läst samma sak. Det fina med vår bokklubb är också att vi på samma gång svetsats till ett kompisgäng som trivs väldigt bra med varandra. Älskar allt med bokklubben <3.

 

Något extra fint bokklubbsminne?

Åh det finns många! Känns alltid upplyftande och roligt att träffas med bokklubben. Det hela slutar oftast i hysteriska skrattanfall och vi verkar agera i enlighet med mottot: ingen bokträff utan lite ofarligt skvaller. Ibland blir det inte så mycket bokdiskussion utan mer umgänge, men det är lika bra det!

Mitt Instagramkonto hittar ni här.

Kommentarer (0)
Skriv siffran 5 med bokstäver:

Århundradets bokklubb

Vi gillar böcker och att prata om dem. Här delar vi med oss av sådant som vi läser, vill läsa och har läst. Och allt möjligt annat roligt vi gör eller funderar på. 

 

För boktips, samarbeten och kärleksbrev: 

arhundradetsbokklubb@gmail.com

Följ @århundradetsbokklubb på Instagram för mer bokpepp!