Kaneli Johansson

05.02.2017 kl. 12:45

Vem är du?

Kaneli, 23 år, born and raised i Helsingfors. Gillar att laga mat med kompisar, driva runt på internet och förfesta. Och läsa såklart. Pratar ofta ganska högt och när jag får chansen briljerar jag gärna med konstig onödig fakta jag samlar på mig lite som en hobby.

Annars studerar jag nordisk litteratur på Helsingfors universitet och bloggar på spicegirl.ratata.fi.

 

Varifrån kommer ditt intresse för litteratur?

Den kommer nog väldigt starkt hemifrån, speciellt från min pappa. Böcker har alltid tagit plats i mitt liv på ett väldigt självklart sätt, både fysiskt i bokhyllor och travar på nattduksbord, men även i samtal och samvaro. Det är svårt att veta när det började, för mig har det snarare alltid funnits.

 

Vad läser du helst?

Det allra häftigaste med litteratur enligt mig är när den lyckas få upp mina ögon för något jag tidigare inte tänkt på, när det vidgar min förståelse på världen helt enkelt. Jag försöker medvetet variera mitt läsande mycket, men något jag ständigt dras till är böcker skrivna av kvinnor, som behandlar teman som berör just dem. Gillar uppbruten kronologi och rum för egna tolkningar. Lägger dessutom väldigt mycket vikt vid språket och stämningen i berättandet. Högst olitterärt men oerhört viktigt är även att boken har fint omslag. Har gått så långt som att jag vägrat köpa böcker pga ful pärm, eller att min pappa fick be sin kollega som är grafiker att göra ett eget omslag till en bok jag verkligen ville läsa men inte hittade fin upplaga av. Eh ja lite knäppt ändå, men mest fint <3

 

Hur har din smak för litteratur förändrats under åren?

Den har nog utvecklats organiskt, parallellt med mig som person. Med åren har jag nog blivit mer kritisk, kräsen och krävande när det kommer till vad jag läser. Jag nöjesläser mindre, och kan välja mina böcker mer baserat på ett, i brist på bättre uttryck, ”akademiskt intresse”. Som barn läste jag det mesta som sattes framför mig, nuförtiden går det mycket trögare för mig att läsa böcker jag inte har ett intresse för. Värdesätter ett kritiskt öga, men ibland kan jag sakna hur fördomsfritt jag tog mig an böcker tidigare.   

 

Vad är den mest creddiga bok i din bokhylla? Och den minst?

Tänkte först svara att jag inte har någon extra creddig bok i min bokhylla, men sen kom jag på att det kanske är precis tvärtom? Att jag typ bara har såna böcker jag själv anser är bra/coola/creddiga. Hehe liten litteratursnobb in the making.

Nä men ärligt, jag vill inte riktigt värdera mina böcker på det sättet. Jag kikade runt lite i min hylla och insåg att jag har rätt mycket klassiker i bokhyllan, men att värdera dem känns också svårt. Där finns liksom Hemingway och Kerouac och Thomas Mann och hela gänget, men att säga att det vore det mest creddiga tar emot. Där finns också Jane Austen och Märta Tikkanen och Edith Wharton och Kerstin Ekman och Marguerite Duras t ex. Vill själv tänka att dom är creddigare. Så jag kanske svarar att det jag tycker är det creddigaste med min bokhylla är att jag har så många kvinnliga klassiker? Eh är det ett fusksvar?

Min minst creddiga bok är typ det svåraste av alla dom här frågorna att svara på. Jag vet att det låter sjukt drygt men jag har ingen jätte ocreddig bok? Dock beror det inte på att jag bara läser högt värderade klassiker utan på att jag i princip bara lånade böcker på biblioteket tills jag flyttade hemifrån och insåg att jag ju ändå vill omringa mig själv med böcker. Sen dess har jag rätt medvetet valt vilka böcker jag köper och vilka jag nöjer mig med att låna. Men min lånehistorik på helmet.fi är däremot full med mörka hemligheter muhaha. Ifall ni är snälla kan jag skriva ett avslöjande inlägg om vilka böcker gömmer sig där en annan gång :)

 

Hur hittar du nya böcker att läsa?

Via vänner, bloggar, sociala medier, tidningar, poddar. Typ samma kanaler jag hittar information från överlag J sen brukar min pappa ge mig väldigt bra och överraskande böcker i present i tid och otid. Värdesätter dem extra mycket för oftast är det sånt jag aldrig själv skulle ha hittat.

Hur ofta bläddrar du fram och smygtittar på slutet av en bok?

Typ aldrig. Gjorde det ibland som yngre, men nuförtiden läser jag mest böcker där drivkraften kanske inte är storyn i sig, och då finns det typ ingen funktion att bläddra framåt?

 

Nämn tre böcker som du tänker läsa 2017. 

Just nu läser jag Drömfakulteten av Sara Stridsberg och Kulturmannen och andra texter av Ebba Witt-Brattström. En bok jag är väldigt sugen på att läsa i vår är Spleenish av Ulla Donner (som ju iofs är ett seriealbum men ändå). Sen gillar jag att ha mer tematiska mål med mitt läsande, så som att jag i vår vill läsa mer samtida finsk litteratur t ex.

 

Vad är det bästa med bokklubben?

Att umgås i ett kontext där böcker liksom är ett självklart samtalsämne som får ta plats. Vi pratar ju om väldigt mycket annat också (alltså vi pratar ju mest om annat än böcker hehe), men tycker det är fint att så många samtalsämnen utgår från böckerna och läsupplevelserna. Tack vare mina studier pratar jag ju mycket om böcker, men sällan ur ett personligt ”jag tyckte” perspektiv, så det uppskattar jag med bokklubben, att bara få tycka till, utan att måsta argumentera för det. Och sen gillar jag när vi tycker olika om böckerna vi läst!


Något extra fint bokklubbsminne?

Hehe paradoxalt nog typ när vi gjort annat än bara bokklubbat? Alltså t ex när vi haft picknick eller middagshäng eller dylikt. Och alla gånger som slutar i att vi faller ihop i små fnittriga högar.

Kommentarer (0)
Skriv siffran 2 med bokstäver:

Århundradets bokklubb

Vi gillar böcker och att prata om dem. Här delar vi med oss av sådant som vi läser, vill läsa och har läst. Och allt möjligt annat roligt vi gör eller funderar på. 

 

För boktips, samarbeten och kärleksbrev: 

arhundradetsbokklubb@gmail.com

Följ @århundradetsbokklubb på Instagram för mer bokpepp!