Jag visste inte om jag ville fånga den, tänk om den skulle förvandlas till någonting annat.

07.02.2017 kl. 13:03

Vänd om min längtan av Ann-luise Bertell

Sista boken jag läste under 2016 var Ann-Luise Bertells Vänd om min längtan. Romanen har beskrivits som en amerikaroman och tilldelades Svenska Yles litteraturpris 2016. Vänd om min lägtan är en roman med scener ur Maria Alinas liv. Hennes far dog i förtid och hennes mor gifte om sig. Hennes storebror Harald kämpar i många och kommer till sist iväg till Canada och skickar sen pengar så att Maria kan komma efter. 

Den handlar om döden, längtan och plikten till familjen. Om att lämna kvar den man älskar mest av allt. Om livet på landsbygden och vad det gör med människorna. Den handlar om Marias misstag och hur hon ser tillbaka på sitt liv när det är påväg att ta slut. 

Vänd om min längtan av Ann-luise Bertell

Vänd om min längtan av Ann-luise Bertell

Boken är skriven ur två perspektiv och i början hade jag svårt att förstå kopplingen. Vet inte om det är meningen eller om det är jag som hade svårt att komma in i berättelsen. Men ju längre jag läste desto mer tog den tag i mig. Även om jag inte kunde relatera till livet på gården så var det något som kändes bekant. Moderskänslorna kanske. 

Man märker att Ann-luise Bertell tidigare mest sysslat med poesi. Språket är vackert och poesin finns där i bakgruden, även om den är en roman. Ju längre jag kommer i den desto smärtsammare blir det och även om jag hela tiden forsätter läsa för att jag vill veta hur det slutar är det lite tungt. Den är så himla sorglig och jag önskar egentligen att alla ska hitta varandra och leva lyckliga i alla sina dar, men så blir det inte. Och det är kanske just det som gör den så bra. 

I början var jag helst säker på att den här boken inte är min cup of tea men när jag läst sista orden har jag en känsla som jag inga bok gett mig på länge, känslan av att den lämnat ett avtryck i mig. Hjärtskärande och fin är den. Skulle vilja ge den en femma men det är något i början som skaver, så den får 4,5 av 5. 

Kommentarer (0)
Skriv siffran 5 med bokstäver:

Århundradets bokklubb

Vi gillar böcker och att prata om dem. Här delar vi med oss av sådant som vi läser, vill läsa och har läst. Och allt möjligt annat roligt vi gör eller funderar på. 

 

För boktips, samarbeten och kärleksbrev: 

arhundradetsbokklubb@gmail.com

Följ @århundradetsbokklubb på Instagram för mer bokpepp!