Om ljudböcker

12.02.2017 kl. 17:00

Jag har alltid varit dålig på att läsa böcker. Eller det beror på. Vissa böcker kan vara så medryckande att jag lätt har kunnat sitta och läsa i flera timmar utan att bli trött, men ofta får jag kämpa en del för att hålla mig koncentrerad när jag läser. Jag läser långsamt och ju längre bok desto svårare att koncentrera mig. Därför älskar jag korta kapitel, då tappar jag inte fokus lika lätt. När jag upptäckte ljudboksvärlden förändrades egentligen mitt förhållande till litteratur. Det blev mycket enklare för mig att ta till mig litteratur när jag kunde väva in läsningen i andra sysslor, som att  promenera, diska eller åka spårvagn.

Men det är inte alltid så lätt att lyssna på ljudböcker. Vissa böcker passar helt enkelt inte som ljudböcker, till exempel har jag försökt lyssna på Doktor Glas som ljudbok och det var ingen höjdare. Jag har också börjat lyssna på Utan personligt ansvar av Lena Andersson och det gillade jag inte heller. Det är svårt att sätta fingret på vad det är som inte fungerar, men för att göra en bra ljudbok måste några viktiga bitar falla på plats. 

Något av det viktigaste är att ljudboken måste ha en passande berättarröst, gärna en ganska neutral röst som en inte stör sig på. Jag störde mig så ofantligt mycket på Martina Haags inläsning av hennes bok Det är något som inte stämmer, just för att jag inte gillar Martina Haags sätt att prata. Det gör att det blir svårare för lyssnaren att ta till sig innehållet om en börjar haka upp sig på uttal eller på rösten.

För att en ljudbok ska fungera enligt mig får språket inte vara för poetiskt. Enligt mig hade det varit ett totalt slöseri att lyssna på In transit, som har ett väldigt vackert och utsmyckat språk. (Läs den i stället!) Likaså Beckomberga av Sara Stridsberg - jag började lyssna på ljudboken men bestämde mig väldigt snabbt för att läsa boken i stället, då jag märkte att stilen inte kom till sin rätt i ljudboksformat. Det är helt enkelt för svårt att ta till sig metaforer och små detaljer i språket när en lyssnar på en ljudbok, eftersom att man inte är lika koncentrerad när en lyssnar som när en läser.

Men jag har lyssnat på några riktigt bra ljudböcker också. Här kommer några av dem.  

 

 photo 2017-02-11 11.53.29 1_zps5xu89g5r.jpg

 

Allt jag inte minns 

Den här boken läste jag faktiskt först som fysisk bok och fullkomligt älskade den. Fun fact: det här var den första bokklubbsboken för min del!

Sen hittade jag ljudboken på Storytel och började lyssna och WOW säger jag bara. Det är Jonas Hassen Khemiris bror Hamadi Khemiri som har läst in boken och hans olika röster är så bra och lyfter verkligen berättelsen. Det är då som ljudböcker blir extra bra - om läsaren har olika röster för karaktärerna.

Det var lite svårt att hänga med i berättarbytena men det vande jag mig snabbt vid.

 

Harry Potter 

Älskar Harry Potter och Stephen Frys inläsningar är helt magiska. Det är som att stiga in i Hogwarts och hänga med Harry, Ron och Hermione när du trycker på play. Olika röster för varje karaktär och otrolig inlevelse.

 

 photo 2017-02-11 11.53.26 1_zps8ykpudf1.jpg

 

Torka aldrig tårar utan handskar

En fantastisk trilogi av Jonas Gardell och här tror jag verkligen att berättelsen gynnas av att vara inläst av honom själv. Han har olika röster för karaktärerna och trots att stilen stundvis är poetisk och språket rikt på bilder fungerar det, eftersom Gardell sänker tempot betydligt och han gör en dramatisk och fin inläsning.

 

Astrid Lindgrens böcker

Alla Astrids inläsningar av hennes böcker är magiska. Hon måste ha historiens bästa berättarröst. Så mysig och vänlig och rolig. Mina favoriter är Bröderna Lejonhjärta och Ronja Rövardotter.

 

Food pharmacy

Den här boken är kanske lite otippad. Jag har följt Food pharmacys blogg ett bra tag och jag är väldigt intresserad av hälsa, mat och välmående och den här boken förklarar hur tarmen fungerar och vad som gynnar en god tarmflora på ett väldigt enkelt och intressant sätt. Alla borde lyssna på den här boken (och dricka fler gröna smoothies!).

   photo 2017-02-11 11.53.27 1_zpsbzkwn0g9.jpg

 

Svinalängorna

Den här boken har jag läst både på finska och svenska och efter det har jag lyssnat på den. Den är så hemsk och jobbig att läsa men samtidigt så välskriven och vacker. Inläsningen är också mycket behaglig. Här är ett till exempel på att hitta en bra berättare - Sannamari Patjas har en finsk brytning, som passar bra till berättelsen.

 

Just nu lyssnar jag på De polyglotta älskarna som ljudbok och jag varvar det med att läsa den också, kan inte riktigt bestämma mig för vad jag gillar bäst. Efter det tänker jag lyssna på Glöm mig av Alex Schulman och Allt som blir kvar av Sandra Beijer (med Sandra Beijer!).

Har ni lyssnat på några bra ljudböcker? Tipsa oss! 

Kommentarer (2)
Vart kan man lyssna? :)
Daniela21.02.17 kl. 19:53
Vi gillar Storytel och Bookbeat bäst, båda två är appar som laddas ner på telefonen och som en betalar för en gång i månaden, i stil med spotify eller netflix. De har även en gratis provtid så en kan testa ifall en gillar konceptet innan en behöver betala :)
22.02.17 15:57
Du borde testa Jojo Moyes Toner i natten, den var helt fantastisk. Hon har även skrivit Efter dig, som även den är otrolig. Blev faktisk en riktigt bra film också.
Nina27.08.18 kl. 13:01
Tack för tipset Nina!
30.08.18 14:58

Århundradets bokklubb

Vi gillar böcker och att prata om dem. Här delar vi med oss av sådant som vi läser, vill läsa och har läst. Och allt möjligt annat roligt vi gör eller funderar på. 

 

För boktips, samarbeten och kärleksbrev: 

arhundradetsbokklubb@gmail.com

Följ @århundradetsbokklubb på Instagram för mer bokpepp!