Läs en bok och bli klok

19.03.2017 kl. 18:27

Jag gillar att lära mig nytt och få ihop fler av världens pusselbitar när jag läser och dras därför till icke-skönlitterära och faktabaserade böcker nu som då. Mest blir det biografier eller reportageböcker för det finns någonting otroligt fängslande i dokumentationer av verkliga platser och livsöden, tycker jag. Här kommer fem tips som jag tycker du också borde läsa:

Äta djur – Jonathan Safran Foer

Den här boken läste jag på gymnasiet då jag redan varit vegetarian i några år. Det var då vad Cowspiracy-dokumentären kanske är i dag, en referens som tas upp i de flesta diskussioner som handlar om varför vi alla borde vara veganer eller åtminstone problematisera vårt köttätande.

Boken är en djupdykning i matvanor, matkultur och matproduktion samtidigt som den beskriver författarens egna resa mot en växtbaserad kost. Lämpar sig till den som ännu behöver fler orsaker och argument för att minska sin köttkonsumtion och ger verktyg för att problematisera köttindustrin. Ger en bra bas att stå på gällande dessa frågor, helt enkelt.

Bildkälla: Albert Bonniers förlag
Bildkälla: Albert Bonniers förlag

De förklädda flickorna i Kabul – Jenny Nordberg

Det här är en bok som en inte kan sluta läsa. Reportage i sin bästa skrud: ett intressant och aktuellt ämne på många olika plan, informationstät men ändå lätt att läsa och har dessutom en feministisk approach.

Boken består av intervjuer med flickor och kvinnor i Afghanistan och belyser fenomenet bacha posh (dari för “klädd som en pojke”), som går ut på att flickor uppfostras och kläs som pojkar tills de uppnår tonåren och måste “bli flickor” igen. Det finns många skäl till att familjer väljer att klä en dotter som en pojke och låtsas att det är en son de har, men den i grunden handlar det om säkerhet och status i ett mansdominerat samhälle. Det som gör den här boken så bra är att den är välresearchad och att flickorna och kvinnorna står i centrum och för sin egen talan utan att bli utmålade som offer. I intervjuer har Nordberg, som är journalist, också betonat att fenomenet inte är unikt för Afghanistan, utan att det även är en del av den västerländska kvinnohistorien.

Jag har lärt mig himla mycket om Afghanistan tack vare den här boken, men också om kvinnokampen i allmänhet. En given bladvändare, läs läs läs bara läs den här!

Bildkälla: Albert Bonniers förlag

En av oss – Åsne Seierstad

Också denna bok är svår att ställa ifrån sig. Jag läste den på en natt för att jag måste. Ögonen svällde av tårar och näsan rann hela tiden samtidigt som huvudet fylldes av orostankar men också av förståelse. En helt fruktansvärd men samtidigt så himla bra bok.

Boken handlar om mannen bakom terrordåden i Norge år 2011, men också till stora delar om offren på Utøya. Vem var Anders Behring Breivik och vad ledde till att han sköt ihjäl 77 personer? Som titeln avslöjar, beskriver boken Breivik som “en av oss” och poängen är att förstå hur det egentligen kunde gå så fel och inse att vi måste sluta se på terrordåd som engångsföreteelser. En del fokus ligger också på ungdomarna på Utøya, vem de var, vad de hade de för drömmar och ambitioner och vad hände sedan?

Jag tycker bokens styrka ligger i detaljerade och de hjärtskärande beskrivningarna. Seierstad beskriver på ett sätt som berör djupt in i märgen och tecknar närporträtt av både terroristen och offren. I fjol kom Seierstad ut med en ny reportagebok som också behandlar radikalisering som på svenska heter Två systrar. You bet att jag reserverat den på bibban för länge sedan.

Bildkälla: Leopard förlag

Modeslavar – Tobias Andersson Åkerblom och Moa Kärnstrand

Kort och gott en bok om klädindustrin och snabbt mode som går till grunden av frågan om hur det är möjligt att våra kläder kostar så lite. Boken är faktatung, men uppbyggd i kapitel som baserar sig på intervjuer med olika personer inom klädbranschen, vilket gör läsupplevelsen behagligare. Mest är det fabriksarbetarna som får berätta sina historier, och storföretagens förklaringar ifrågasätts och deras representanter ställs mot väggen. Boken innehåller också en hel del historia och läsaren får bland annat lära sig om hur det gick till då det snabba modet etablerades och billighetskedjorna grundades i Sverige. Men de mest gripande och frustrerande berättelserna är ändå de som författarna har samlat i Bangladesh där rasande fabriksbyggnader skapat rubriker överallt i världen de senaste åren.

Det här en ypperlig bok som får en att på riktigt problematisera sina konsumtionsvanor och tänka en andra gång innan en köper en ny partytopp på H&M. Det mesta i boken är sådant som diskuterats i allmänheten redan länge, men de personliga berättelserna om hur vardagslivet för en fabriksarbetare ser ut och de konkreta exemplen på hur lite ansvar storföretagen egentligen tar när det kommer till att främja mänskliga rättigheter och i synnerhet miljön, gör att alla måste läsa denna bok. Även de som upplever sig vara medvetna konsumenter.

Tobias Andersson Åkerblom och Moa Kärnstrand är båda journalister och de har samlat ihop artiklar som de skrivit om modeindustrin här.

Bildkälla: Galago förlag.

Kunskapens frukt – Liv Strömqvist

En helt strålande seriebok om ”det kvinnliga könsorganet” och samhällets egentligen sjukt konstiga förhållande till det. Det är sällan jag läser serieböcker, men jag älskade denna. Mest kanske just för att den är så informationsrik och pedagogisk samtidigt som den är underhållande, absurd och knivskarp.

Jag tycker alla högstadieelever borde få denna bok precis som niondeklassisterna nu får Chimamanda Ngozi Adichies essä Vi borde alla vara feminister.

Andra bra icke-skönlitterära böcker som jag har i min bokhylla: Nina Björcks Under det rosa täcket, Bea Uusmas Expeditionen –min kärlekshistoria och Barbara Demicks Inget att avundas –vardagsliv i Nordkorea.

Århundradets bokklubb

Vi gillar böcker och att prata om dem. Här delar vi med oss av sådant som vi läser, vill läsa och har läst. Och allt möjligt annat roligt vi gör eller funderar på. 

 

För boktips, samarbeten och kärleksbrev: 

arhundradetsbokklubb@gmail.com

Följ @århundradetsbokklubb på Instagram för mer bokpepp!