Penseln, pennan och hjärtat

22.03.2017 kl. 09:15

Igår var bokklubben inbjuden till en pressträff på Ulrikasborgsgatan 1. För de som inte känner igen adressen är det där den historiska ateljén som Tove Jansson höll till i ligger. Pressträffen var för att presentera en podcast om Tove Jansson.

Ateljen © Moomin Characters™"presskitfiles/

Bild: © Moomin Characters™"presskitfiles

Och idag släpps podcasten "Penseln, pennan och hjärtat" om Tove Jansson. Det är en bred dokumentärserie i åtta delar som går ingående i allt som rör Tove Jansson skapad av Outhouse Media i samarbete med Moomin Characters och Yle. Redaktörerna Kira Schroeder och Nanette-Marie Forsström har gått igenom allt material de kommit över för att få en så täckande berättelse om Tove som möjligt.

Ett av målen har varit att lyfta fram att Tove främst var bildkonstnär även om hennes andra tog över i perioder. Avsnitten ett till fem går igenom Toves liv ganska kronologiskt, medan sex, sju och åtta, även om de också till viss del är kronologiska, har specifika teman. Avsnitt sex handlar om havet, sju om frihet och avsnitt åtta om arvet efter Tove.

Paletten_1956 © Moomin Characters™"presskitfiles/

© Moomin Characters™"presskitfiles

Stommen till allt är Tove som läser sina egna böcker. För skaparna har det varit viktigt att Toves röst hörs i avsnitten.

—Utan att säga något så säger Tove ändå allt, säger Kira Schröder.

Ett av målen har varit att lyfta fram att Tove främst var bildkonstnär fast hennes andra projekt tog över i perioder. Men mumin är centralt och finns med i varje, även om det inte endast var det hon gjorde under sin livstid. Som speaker fungerar Oskar Pöysti och i podcasten finns också personer som på något sätt har en relation till Tove. Bland annat hörs Birgitta Ulfsson, Tarja Halonen, Boel Westin och många många fler.

Ida Kronholm, tillsammans med Jonas Forsbacka, assisterade i produktionen av podcasten. Ida Kronholm är också rösten som läser upp bland annat Toves texter och dagboksanteckningar. Jag bad Ida berätta lite om hur det varit att vara en del av produktionen.

Ida © Kevin Holmström

Bild: Kevin Holmström

Vad är din relation till Tove Jansson?

— Jag tänker att Tove Jansson väldigt långt har skapat mitt och många andras sätt att tänka. Muminberättelserna präglas av en så specifik filosofisk inställning till livet och andra människor, och 100% av finlandssvenska barn har ju matats med den sen innan vi kunde prata? Jag beundrar henne gränslöst för hela hennes produktion.

Hur känns det att få vara med och jobba i en produktion om just Tove Jansson?

—Det har varit roligt och värdefullt att få jobba med podden tillsammans med Kira och Nanette på Outhouse media, de är svenskfinlands proffsigaste fristående bolag. Dessutom har det förstås varit en lyx att få leva och andas Tove Jansson under en så lång period.

Hur känns det att få vara Toves röst i podden?

— Jag älskar att läsa upp och läsa in texter, och att få göra det med Toves fantastiska språk har varit ren njutning. Det kanske inte är helt kosher att ge henne åländsk dialekt, så eventuellt hot och hat kan riktas till ida.kronholm@gmail.com.

Vad var det häftigaste du läste under produktionen?

— Det är nästan omöjligt att välja en av Toves rader, för det är så mycket helheten i hennes språk som gör det lysande. Så jag tänker istället på en grej jag läste som kom från Vivica Bandler, teaterregissören som Tove hade ett förhållande med en tid. Hon har skrivit om hur det var att gå in i en kärleksrelation med Tove, och det är så satans vackert: "Det är som att vara hungrig ett helt liv och sedan plötsligt få efterrätt, bara efterrätt. För första gången fick jag mer än jag kunde ge tillbaka, och det klarade jag inte. Allt var så bra att jag inte stod ut med det, jag var van att det alltid skulle gå på tok, och när det inte gick på tok ordnade jag det själv.  Det har jag ångrat. Inte hela livet, men halva."


Avsnitten publiceras på Yle Arenan, onsdag 22.3.2017 kl. 10.00 och sänds i april och maj i Yle Vega söndagar kl. 9.15 med start 2.4.2017. Här kommer ni till avsnitten. 

Kommentarer (1)
oh vad nice! detta skall jag absolut bänka mig med på tåget om en halvtimme!
miilo22.03.17 kl. 10:07
Ja eller hur! :) Det ska du absolut och jag ska göra detsamma på bussen. /Saga
22.03.17 11:44

Århundradets bokklubb

Vi gillar böcker och att prata om dem. Här delar vi med oss av sådant som vi läser, vill läsa och har läst. Och allt möjligt annat roligt vi gör eller funderar på. 

 

För boktips, samarbeten och kärleksbrev: 

arhundradetsbokklubb@gmail.com

Följ @århundradetsbokklubb på Instagram för mer bokpepp!