Tips inför bokmässan i Helsingfors

24.10.2018 kl. 10:45

Höstens höjdpunkt för alla litteraturälskare är här då Helsingfors bokmässa öppnar sina dörrar på torsdag. Vi har valt ut våra favoriter ur programmet:

Bild: Tero Ahonen/Helsingfors bokmässa.

 

Torsdag:

Hietanen & Henrikson: Déa Solin + Ted & Kaj - Kärlek för unga, klockan 13 på Fiskehamnen-scenen.

Febrigt, trevande, gränslöst och underbart? Hur skriver man om kärlek för unga läsare idag? Svenska Yles bokpodcast Hietanen & Henrikson livepoddar tillsammans med Déa Solin, samt Kaj Korkea-aho och Ted Forsström.

Romaner långt från storstaden, klockan 14 på Fiskehamnen-scenen.

Elin Willows och Ellen Strömberg talar om att skriva om det lilla samhället och om hur relationer och omgivningar formar en. Om ensamhet, vänskap och sexualitet - ämnen som författarna tagit upp i sina debutromaner.

Prestera eller dö, klockan 17.30 på Fiskehamnen-scenen.

Heidi Hakala och Taika Mannila diskuterar dagens prestationssamhälle där vi ska vara duktiga, starka och osårbara. Är extra nyfiken på den här diskussionen eftersom jag just läst slut Bara lite till som Hakala är aktuell med. /Saga

Litteratur, makt och normer, klockan 19 på Fiskehamnen-scenen.

Hanna Ylöstalo intervjuar poeten Nino Mick från Göteborg och författaren Johannes Ekholm om normer och maktstrukturer och hur en mår i ett samhälle som belönar karriär och bestraffar känslighet.

Bonusprogram för kvällen:

Tools for the future / verktyg för framtiden. Kontur och Astra ordnar program på Musta Kissa med uppläsningar och musik. 

 

Fredag

Från kulturmän till kulturprofilen – metoo och litteraturen, klockan 13.30 på Fiskehamnen-scenen.

Astra bjuder in till ett samtal om litteraturens roll i metoo-rörelsen och mera allmänt i kampen för ett jämställt samhälle.  I Panelen Sara Ehnholm Hielm, Monika Fagerholm och Eva Frantz. 

Bild: Astra

Kestävä muoti kiertotaloudessa, klockan 14.30 på Kruununhaka-scenen.

Nu krävs stora förändringar inom modevärlden för att klädproduktionen ska bli mer hållbar och etisk. Vi kan inte längre konsumera som vi gör, utan måste se andra alternativ. Intressant att höra vilka lösningar Kirsi Niinimäki som skrivit fackboken Sustanable Fashion in a Circular Economy kommit fram till.

Lyrikdiskussion med D.R.E.A.M.G.I.R.L.S, klockan 18 på Senaatintori-scenen.

Hurudan raplyrik skrivs just nu i Finland och på vems villkor? Ronja Salmi intervjuar Yeboyah, Sofa, Adikia, B.W.A, F och Taika Mannila.

 

Bruna Flickor, klockan 18 på Fiskehamnen-scenen.

Finland kan delas in i tiden före och efter Koko Hubara. Hennes blogg ”Bruna flickor” har hyllats, prisats och väckt diskussion i Finlands litterära finrum där det hittills inte funnits plats för icke-vita personer. Essäsamlingen med samma namn kommer nu på svenska. Maïmouna Jagne-Soreau intervjuar.

Basically we are fucked, klockan 18:30 på Fiskehamnen-scenen.

I årets bokskörd får framtiden inte mycket plats. Två författare som tar upp den största av alla frågor är Kvanthoppas Marcus Rosenlund forskaren Anna Rotkirch. Nu möts de i ett samtal om planetens framtid och vilka livsstrategier som kan fungera under ett molande hot.

Bonusprogram för kvällen: 

Nu imorron - Festen med intima läsningar, som vi behöver en ruskig oktoberkväll. Det utlovas läsningar och mingel och vi i bokklubben vet i alla fall vart vi ska styra våra steg efter att mässan slutit sina dörrar. 

 

Lördag:

Patricia Lockwood "Poet Laureate of Twitter", klockan 10:30-11 på Senatstorget

Ett program för att uppmärksamma årets lite problematiska temaland USA, och påminna om landets duktiga unga essäister, kritiker och poeter. Lockwood har gett ut två diktsamlingar och förra året kom hennes hyllade memoar "Priestdaddy" som behandlar hennes katolska uppväxt och familj.

Livepodd: feministiskt fantastisk, klockan 11 på Fiskehamnen 

Maria Turtschainoff, Hannele Mikaela Taivassalo och Mia Franck (tre queens i den finlandsvenska litteraturen enligt oss!) diskuterar kvinnor och hur deras upplevelser står i centrum för flera böcker som är aktuella i höst. Och varför fantasy är viktigt för samtiden. 

Vänskap som militant glädje, klockan 17:30 på Blåbärslandet

Hur skapar man en politisk etik som bygger på att försvara det gemensamma? Medverkande från tidskrifterna Kontur och Brand diskuterar. 

#MeToo i litteraturen, klockan 19 på Fiskehamnen-scenen

“Jag började skriva Den åttonde tärnan ett bra tag före #MeToo, men påverkades starkt av det under processen. Feminism, utsatthet och systerskap är återkommande teman. Och allt kretsar kring Lucia och hennes tärnor; schablonbilden av unga flickor. “ Med Eva Frantz.

Bonusprogram för kvällen: 

Release för Kontur #3-4: Förafall / Rappio / Decline

"In issue #3–4 of Kontur, we’re trying to wrest back control over our own narratives of decline and downfall. Over 128 pages, sixteen writers from three continents, writing in three languages, approach decline from their personal points of view. The result is a mix of essays, autobiography, fiction and poetry. " 

Det blir mingel och öl och uppläsningar! 

 

Söndag:

Kvinnans villkor genom decennierna, klockan 11:30 på Fiskehamnen-scenen.

En diskussion om kvinnors frigörelse och samhällets syn på kvinnan genom decennierna. Vika är strategierna som styrt kvinnors roller och varför har kvinnans sexualitet uppfattats som så farlig att den behöver styras med fast (patriarkal) hand.

Farliga flickor, klockan 15 på Blåbärslandet-scenen.

Diskussion om Ellen Strömbergs debutroman Jaga vatten som vi i bokklubben också läst och tyckt om.

Kommentarer (2)
Tack för tipsen, är imorgon på väg! :)
Daniela25.10.18 kl. 18:44
Abi finantseerimisasutus

* Isiklik laen
* Ekspertlaen
* Tööstuslaen
* Kommertslaen
* Esialgne laen ettevõttele
* Isikliku projekti laen
* Hüpoteeklaen

Pakume isiklikke laene, laene võlgade konsolideerimiseks,
riskikapital, kommertslaenud, üliõpilaslaenud, eluasemelaenud või "laenud mingil põhjusel. Täname, et võttisite meili teel ühendust

Mail: infos.kredit700@gmail.com

Mail: infos.kredit700@gmail.com
Anonymous03.12.18 kl. 23:50

Århundradets bokklubb

Vi gillar böcker och att prata om dem. Här delar vi med oss av sådant som vi läser, vill läsa och har läst. Och allt möjligt annat roligt vi gör eller funderar på. 

 

För boktips, samarbeten och kärleksbrev: 

arhundradetsbokklubb@gmail.com

Följ @århundradetsbokklubb på Instagram för mer bokpepp!