Vad vi läser i november

22.11.2018 kl. 13:20

Nu har det blivit dags för lästipsinlägg mitt i det eländiga novembermörkret! Senhösten är som gjord för att krypa in under täcket och ta fram högen med böcker som man samlat på sig under hela året. Det här läser vi i bokklubben just nu:

Kaneli: Just nu är jag inne i en period där jag är rätt avtrubbad när det kommer till böcker och läsning. Tänker att för personer som jobbar med böcker och litteratur kommer de perioderna ibland och att det inte är farligt, det går om den. Men däremot är det ju viktigt att som en läsande person vårda sin relation till text. Själv gör jag det genom att helt enkelt ta paus från läsning ibland, påminna mig om att jag inte måste läsa när jag inte har lust. Alternativt bara läsa böcker jag verkligen vill läsa, inte sådant jag ”borde”. Och sist av allt: läsa utan att behöva forma åsikter, ha en analys, lägga i en kontext. Ja helt enkelt läsa för mitt egna nöjes skull.  

Okej det blev en lång utläggning, hur som helst, ligger nu mellan två böcker jag jobbar på att endast nöjesläsa: Skäl av Emma Holm, som handlar om två barndomsbästisar och den där väldigt intrikata maktbalansen långa vänskapsrelationer kan ha, och om skuld och hämnd. Nora eller Brinn Oslo brinn av Johanna Frid köpte jag främst för omslagets skull (har ni sett något så fint?)  och den har jag knappt börjat på än, men den lär handla om endometrios och att stalka folk på instagram. Hoppas på lite samma vibe som Samtal med vänner av Sally Rooney.  

Saga: Jag läser essäsamlingen Bitch Doctrine av Laurie Penny som tar en tillbaka till år 2016 strax efter att Donald Trump vunnit i det amerikanska presidentvalet och till tiden innan metoo-rörelsen. Penny skriver skarpt om feminism och vill dekonstruera tvåkönsnormen, samtidigt som hon blandar in en hel del Harry Potter-referenser och självironi.

Penny gör också en podd, Sisterhood, tillsammans med sin syster Eleanor och den tycker jag att alla ni ska lyssna på! Det finns inte jättemånga avsnitt, men när podden är färdiglyssnad kan en fortsätta ta del av Pennys tankar i hennes böcker.

Jag bjuder avslutningsvis på ett lösryckt, men beskrivande citat från boken Bitch Doctrine: "Patriarchy, it turns out, is prettiest when it's on fire". Den karamellen kan vi alla gå och suga på en stund tycker jag (haha).

Malin: Hösten brukar väl vara höjdpunkten för litteraturälskare men för mig har all ny litteratur känts överväldigande och lite jobbig i år. Skyndar mig att läsa alla artiklar och böcker till skolan och mellan teorier och fonetik vill jag varken stirra på en skärm eller läsa långa romaner (blev lite matt efter Ett litet liv...). Då har jag vilat ögonen på noveller (till exempel Bodil Malmstens Åtrå), tidskrifter (t.ex. senaste numret av Kontur!) och diktsamlingar i stället. Till exempel Ocean Vuongs Night sky with exit wounds. Den är suggestiv, vacker, rå och texterna följer en så fin och mjuk rytm. Brukar läsa den till frukosten eller just före jag somnar. Tänker att en alltid borde läsa poesi tidiga morgnar och sena kvällar.

Jenna: Jag är en periodare i mycket, så också läsning. Så som andra skrivit har hösten i år inte varit en tid för romanläsning. Iallafall inte för mig. Nytt jobb, mycket program och en två åring att hänga med om kvällarna gör att läsning hamnar någostans i en drömvärld. "Sen när jag orkar". I november har jag inte orkat. Men visst läser jag saker, bara inte så mycket romaner (högen på mitt sängbord ger mig enorm ångest...). Läser i stället Alfons Åberg tusen gånger om (herregud så tråkiga böcker!) och annat barnlitteratur som ungen vill läsa. Helst samma bok om och om och om igen. 

Som den julälskare jag är har jag nu sakta men säkert börja infiltrera julen i både mitt och mina närståendes liv. Har läst i Happy Homes Christmas, en finsk inredningsbok med juliga inredningsreportage från olika ställen i Finland. Kanske lite för enformiga och lika hem, men annars gillar jag den. Formatet är fint, boken snygg att ha framme på soffbordet och lite julrecept. Fin gåva om inte annat! Den andra som vi läst med Agnes är en ny muminbok av Bonnier som jag köpte bokmässan. Den är baserad på Tove Janssons novell Granen (Älskar den!), omarbetad för att passa lite yngre barn. Ljuvliga illustrationer och perfekt att läsa i väntan på julen. Gissar vi kommer läsa den ganska många gånger ännu om jag får bestämma. Hellre den här en tråkiga Alfons för tusende gången ...

Århundradets bokklubb

Vi gillar böcker och att prata om dem. Här delar vi med oss av sådant som vi läser, vill läsa och har läst. Och allt möjligt annat roligt vi gör eller funderar på. 

 

För boktips, samarbeten och kärleksbrev: 

arhundradetsbokklubb@gmail.com

Följ @århundradetsbokklubb på Instagram för mer bokpepp!