Århundradets bokklubb tipsar i januari

10.01.2019 kl. 08:32
Det nya året har kört i gång och det är dags för bloggen att starta om efter jullovet. ​I oktober lanserade vi ju en ny serie där tipsar kort om evenemang, fenomen och annat roligt som händer i litteraturvärlden. Här kommer det första tipsinlägget  anno 2019:

 

1. SVT har lanserat ett nytt program där artister tonsätter poesi. Lönar sig i synnerhet att se avsnittet med Little Jinder där hon tonsätter dikter av Bodil Malmsten. Helt Lyriskt går att se på SVT Play.

2. SLS Seminarium: “Modiga kvinnor”, nu på fredag klockan 10–16 på Riddaregatan 5. Ett seminarium som ordnas i samarbete med Vetenskapsdagarna vid Helsingfors universitet, som ett av de, tyvärr, väldigt få svenska programmen. I evenemangsförklaringen stod det så här: I seminariet Modiga kvinnor vill Svenska litteratursällskapet lyfta fram 6 modiga finländska kvinnor som haft en betydelse både nationellt och internationellt. Därutöver uppmärksammar vi barnmorskor och kvinnor som engagerat sig i metoo-rörelsen." 

3. Elena Ferrantes första bok ur Neapelsviten, My brilliant friend/Min fantastiska väninna, som tv-serie för mörka mysiga kvällar <3 Kan ses via HBO Nordic.

4. Besök nya fina centrumbiblioteket Ode (som vi ju recenserade i december) och filmarkivets nya biograf Kino Regina i samma byggnad som invigs nu i helgen. Ett direkt och ett lite mer indirekt litterärt dejttips.

5. Minns ni hur mysigt det var när man var barn och någon läste högt för en? Well det är precis lika mysigt i vuxen ålder. I stället för att kolla på film/serie med en kompis eller käraste – läs högt för varandra. Om en hel roman känns för ambitiöst går det bra (kanske bättre?) men noveller eller prosalyrik.

6. Open Mic-säsongen har kört igång för i år. På Sörkän Ruusu ordnar Helsinki Poetry Connection och LitAdviser en möjlighet för dig att testa på spoken word söndagen den 20.1. Kolla in evenemanget på Facebook.


7. I det senaste avsnittet av En varg söker sin pod diskuterar Caroline och Liv hur kvinnor inom kultur tystas och tvingas in i en norm av att producera något världsförbättrande och duktigt i stället för att skapa på samma villkor som män. Dom tar Lena Dunham som exempel och all den kritik hon fått för att hon inte är politiskt korrekt vilket nu har lett till att hon inte skapar längre (</3!!). Lyssna!

Kommentarer (1)
Läs gärna min bok Familjen, som kom ut 10 januari på Lind&Co. Det är den första delen i en serie om kriminalaren Erik Ljung i värmländska Sunne. Ljudboken kommer ut 21 januari med Reine Brynolfsson som uppläsare. Hoppas ni vill läsa!
Lotta Lundh11.01.19 kl. 15:59

Århundradets bokklubb

Vi gillar böcker och att prata om dem. Här delar vi med oss av sådant som vi läser, vill läsa och har läst. Och allt möjligt annat roligt vi gör eller funderar på. 

 

För boktips, samarbeten och kärleksbrev: 

arhundradetsbokklubb@gmail.com

Följ @århundradetsbokklubb på Instagram för mer bokpepp!