Böcker om klimatfrågan

07.02.2019 kl. 11:20

Den här veckan ordnar Finlands naturskyddsförbund temaveckan Luonto Lainassa tillsammans med biblioteken i landet.

Årets tema är klimatförändringen och det betyder att biblioteken lyfter fram och tipsar om böcker som tangerar klimat- och miljöfrågor och det vill vi också göra! Här under hittar du tips på både skönlitterära böcker och faktaböcker du ska läsa när du har klimatångest och vill hitta nya perspektiv på. Vissa kan däremot rentav skapa mer klimatångest.

Petter Nissinen.

Bild: Petter Nissinen

Romaner 

Den globala uppvärmningen och därmed följande klimatförändring syns givetvis även inom skönlitteraturen. Klimatet och naturen är teman som alltid figurerat i litteraturen, men sättet att närma sig temat har varierat mycket i olika tider. En specifik genre som vuxit fram under de senaste årtiondena är ekodystopier. Här kommer några tips på romaner (dystopier) där klimatförändringen och dess följder står i fokus. Ekodystopier gestaltar, trots att de kategoriseras som scifi, framtidsscenarios som ofta överensstämmer med vetenskaplig forskning i ämnet, och de känns därför i den här kontexten vassare än andra böcker med klimattematik. 

Blå av Maija Lunde

Maja Lunde slog spinner i Blå ihop två parallella historier: 2017 seglar sjuttioåriga klimataktivisten Signe ensam ner från Norge till Frankrike för att konfrontera sin ungdomskärlek som godkänt utvinnandet av is från glaciären i deras hemby. 2041 flyr David med sin dotter undan torkan i södra Europa. De vill till vattenländeran i norr, men hamnar på ett flyktingläger där de hoppas kunna återse resten av sin familj.

Minnet av vatten (Teemestarin kirja) av Emmi Itämäki

Emmi Itämäkis prisbelönta bok Minnet av vatten utspelar sig i en framtid där världskartan efter någon slags (klimat?)katastrof ritats om. Samhället är en diktatur, sötvatten ransoneras, att gömma undan det hör till de mest allvarliga brott som finns. Ingen kommer riktigt ihåg tiden som var innan, bara i temästrarnas dagboksanteckningar finns minnesbilder bevarade. Långt inne i Lappland bor 17 åriga Noria, vars far skolar henne till att efterträda honom som temästare. Därmed får hon också i uppdrag att skydda en gammal hemlighet, en sötvattenkälla.

De hemlösas stad av Annika Luther

På finlandssvenskt håll är böckerna som på allvar behandlar klimathotet få, Annika Luthers De hemlösas stad är en av de få som gör det. Även här sker handlingen i en framtid där en klimatkatastorf redan inträffat. Efter 2035 täcktes södra Finland av vatten och invånarna i Helsingfors tvångsevakuerades till Jyväskylä där de nu lever i ett dystopiskt övervakningssamhälle. Men 15 åriga Lilja vill veta mera om sin bakgrund och rymmer till det som en gång var Helsingfors, som nu befolkas av andra folkslag som flytt ännu värre översvämningar.

Faktaböcker

För den som har klimatångest kan det vara bra att samla på sig fakta om vad som kan göras för att värna om klimatet. Det finns så klart otaliga böcker inom ämnet och för den mer akademiskt lagda finns det massor med vetenskapliga  journaler att plöja igenom.

Här kommer tre tips på faktaböcker som är lätta att ta till sig, men som ändå får en att tänka till.

Hyvän sään aikana - Mitä Suomi tekee kun ilmasto muuttaa kaiken?

Boken tar fasta på hur Finland hittills har närmat sig klimatförändringen och är skriven av den grävande journalisten Hanna Nikkanen och en arbetsgrupp bestående av 21 journalistikstuderande vid Tammerfors universitet.

Man ska läsa boken för att bli faktaklok på hur klimatförändringen påverkar Finland och vad vi här kan göra för att bättre ta hand om miljön.

This changes everything. Capitalism vs. climate av Naomi Klein

Boken är en verklig tegelsten och ganska tungläst för att den är fylld med många långa källhänvisningar och hårdkokta vetenskapliga fakta.

Boken lättar inte din klimatångest, men ger dig verktyg att förstå varför vårt kapitalistiska konsumtionssamhälle måste förändras om vi vill ha kvar vår planet i framtiden.

En stor fördel med boken är också hur väl den tar upp ursprungsbefolkningars orättvisa situation, det vill säga att majoritetsbefolkningen på många håll i världen har tagit över och förstört landområden som hört till ursprungsbefolkningen, men när det diskuteras kompensation för detta vänder majoritetsbefolkningen örat till.

Denna insikt gör att man börjar tänka mer på hur man i Finland har behandlat samerna och deras landområden. Samma argumentation kan man också tillämpa när det gäller hur den så kallade västvärlden  ofta kritiserar utvecklingsländer som nu håller på att komma närmare den miljöförstörande levnadsstandard som man i väst redan är van vid och inte vill bli av med.

Zero Waste av Otso Sillanaukee

Vill du läsa något som ger dig redskap att själv göra en förändring rekommenderas Otso Sillanaukees Zero Waste som också finns som ljudbok. Sillanaukee förändrade sin livsstil för ett par år sedan då han stötte på begreppet zero waste som innefattar en ett tankesätt om att man ska konsumera så hållbart som möjligt och inte orsaka onödigt skräp i vardagen.

Boken börjar med en redogörelse för hur mycket skräp som Sillanaukee själv lätt producerade på en vecka, och hur han tänkte sig att det räcker med att återvinna och sortera skräpet i åtta olika soptunnor.

Han förklarar utan att predika och med personliga anekdoter målar boken en bild av att vem som helst kan klara av att bli av med ett skräpfyllt liv. Det enda som blir lite störande är hur Sillanaukee hela tiden påpekar att en zero waste-livsstil sparar tid. Problemet är väl att vi i våra hektiska liv gör dåliga konsumtionsval just för att vi vill spara tid och på så sätt ökar skräpberget i våra hem. Visserligen sparar zero waste-livsstilen tid från att behöva sortera skräp och gå till butiken, men i och med att så mycket behöver göras själv i vardagen (allt från deodorant till bröd till havremjölk, t.ex.) går det säkert åt en hel del tid till att leva sopfritt.

Men Sillanaukee konstaterar att förändringen inte måste ske på en gång, och att små steg också gör en skillnad och det känns hoppfullt och skönt.

För finlandssvensk zero waste-inspiration kan man vända sig till Julia Degerths blogg Grön i Åbo och kolla in hennes bok som nyligen kommit ut.

Århundradets bokklubb

Vi gillar böcker och att prata om dem. Här delar vi med oss av sådant som vi läser, vill läsa och har läst. Och allt möjligt annat roligt vi gör eller funderar på. 

 

För boktips, samarbeten och kärleksbrev: 

arhundradetsbokklubb@gmail.com

Följ @århundradetsbokklubb på Instagram för mer bokpepp!