Vad vi ser framemot på Helsinki Lit 2019

13.05.2019 kl. 10:00

Litteraturfestivalen Helsinki Lit ordnas för femte gången den 17-18 maj på Savoy teatern i Helsingfors. Alltså nu på veckoslutet! 
Vi har listat de samtal som intresserar oss mest:

 Fre 17.5.

17.50 Kim Thuy – Silvia Hosseini

"Kim Thúy föddes i en välbärgad familj i Sydvietnam, upplevde kriget och Nordvietnams maktövertagande och lämnade Vietnam som båtflykting när hon var tio år gammal. Hon är sedan dess bosatt i Montreal med sin make och deras två barn, men har flera gånger återvänt till hemlandet Vietnam."

Thúys romaner tematiserar flyktingskap, kulturmöten och frågor om identitet. Men också frågor kärlek, minnen, gränsen mellan här och där, nu och då. Hennes två kortromaner Ru och Mãn hör till de vackraste jag läst. – Kaneli

18.50 Nina Lykke – Saara Turunen

"Nina Lykke skriver satir över privilegierade vuxnas dårskap. Romanen Nej och åter nej har inneburit ett genombrott för henne som författare." Lykke intervjuas av författaren och dramatikern Saara Turunen som bland annat skrivit romanen Sivuhenkilö samt pjäserna Tavallisuuden aave och Medusan huone, alla otroligt hypade

19.30 Andre Aciman – Boodi Kabbani

"Författaren till succéboken och sedermera succéfilmen Call Me By Your Name. André Aciman är född 1951 i Alexandria, Egypten. Aciman undervisar vid University of New York, där han är specialiserad på Marcel Proust." 

Jag kommer på mig själv med att läsa den långsamt och eftertänksamt. Jag dröjer mig kvar i meningarna och formuleringarna, läser den med inlevelse och vill aldrig lämna Italien och magin den här sommaren. – Malin om Call Me By Your Name.

Lö 18.5 

14.20 Malin Lindroth – Kaisa Haatanen

"Nuckan, finns hon? Malin Lindroth är 52 år, barnlös och har levt ensam i nästan trettio år. När hon presenterar sig som ofrivilligt ensam blir reaktionerna starka och hon frågar sig vilka historier om livet utanför tvåsamhetsnormen som är möjliga att berätta."

I Nuckan lägger Lindroth ord på en livserfarenhet som för många tycks otänkbart skrämmande. Den är rå och ärlig, men också lättläst och underhållande. – Kaneli


15.50 Rachel Cusk – Philip Teir

"Rachel Cusk har vänt ut och in på romantraditionen med sin hyllade trilogi om den frånskilda huvudpersonen Faye." 

Århundradets bokklubb

Vi gillar böcker och att prata om dem. Här delar vi med oss av sådant som vi läser, vill läsa och har läst. Och allt möjligt annat roligt vi gör eller funderar på. 

 

För boktips, samarbeten och kärleksbrev: 

arhundradetsbokklubb@gmail.com

Följ @århundradetsbokklubb på Instagram för mer bokpepp!