Sommardagbok: Jenna

20.06.2019 kl. 13:08

För mig har sommaren alltid varit läsandets årstid. Eller jag föreställer mig iallafall alltid det. På sommaren när jag är ledig och ligger i någon solstol eller inne i soffan när det regnar och läser. Och till viss del stämmer det ju. Det finns mera tid att läsa på sommaren. Men om det blir av är en annan sak.

Jag älskar känslan av att ha en bra läsupplevelse framför mig (hur en vet om det är en bra läsupplevelse är en annan sak). Att få packa väskan med böcker, planera vad jag ska läsa och föreställa mig hur jag ligger i skuggan med ännu en bok. Sedan förverkligas det... inte alltid så ofta.

Nu för tiden kopplar jag en del dåligt samvete till mitt läsande, framförallt under lediga perioder. Ofta när jag tar mig stunden för att dyka ner i en bok känner jag en viss släng av skuld. Borde jag istället umgås med mitt barn, min partner, familj och släktingar? Jag upplever en viss nonchalans i att jag sätter boken framför ansiktet när jag har människor runtom mig. Samtidigt, när ska jag hinna läsa annars? 

Detta är antagligen en av anledningarna varför mina stora läsplaner för ledigheter och semestern går i stöpet. Jag väljer bort boken för att lindra det dåliga samvetet. Sedan kan jag undra, är det något som bara ligger i mig själv och inte upplevs av andra? Kanske värt att undersöka. Så efter semester är högen ofta lika stor som innan. Kanske någon enstaka bok mindre, fast ofta har det ju också tillkommit några under sommarens gång. Högen minskar egentligen aldrig för alltid finns det något nytt att läsa. 

Men sen när jag väl får till det. När jag äntligen ligger i soffan med en riktigt riktigt bra bok. Allt annat runt om kring försvinner för jag är så inne i boken. Just då är de värt all ångest och dåligt samvete. För ingen stund är skönare.

Århundradets bokklubb

Vi gillar böcker och att prata om dem. Här delar vi med oss av sådant som vi läser, vill läsa och har läst. Och allt möjligt annat roligt vi gör eller funderar på. 

 

För boktips, samarbeten och kärleksbrev: 

arhundradetsbokklubb@gmail.com

Följ @århundradetsbokklubb på Instagram för mer bokpepp!